نبشی چیست و از لحاظ ظاهر چند نوع دارد؟ یکی از مصالح ساختمانی پرکاربرد نبشی است که در سازههای مختلفی از آن استفاده میشود. این محصول به صورت تکی و یا ترکیب چند نوع با هم مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه با آهن نجومی همراه باشید تا با انواع نبشی براساس ظاهر آشنا شوید.
نبشی چیست؟
نبشی یک قطعه فلزی بوده که در سازههای مختلفی به کار میرود و وظیفه اصلی آن اتصال دو بخش فلزی به یکدیگر است. برای ساخت خرپا، اتصال پل به ستون و اتصال صفحات به ستونها از این محصول استفاده میشود. نبشی لقمه نیز یک نوع نبشی خرد شده است که برای ساخت آسانسور کاربرد دارد.
ساختار این محصول به گونهای است که باعث استحکام بالای آن شده و حتی استحکام آن چندین برابر همین حجم از آهن است. از عوامل مؤثر بر کیفیت و استقامت آن میتوان به درصد عناصر به کار رفته شده در ساخت و نوع مواد اولیه اشاره کرد. این محصول در طولهای ۶ و ۱۲ متری تولید میشوند و در بازار موجود هستند.
انواع نبشی براساس نحوه تولید
هر نبشی بر اساس طول و ضخامت بالها شناخته میشود. وزن نبشی نیز براساس یک فرمول ریاضی ساده قابل محاسبه است. نبشیها از نظر نحوه تولید و ساخت به دو دسته مهم تقسیم میشوند که در ادامه این موارد را با هم بررسی میکنیم:
- نبشی فابریک
نبشی فابریک یکی از انواع نبشی است که با استفاده از فرآیند نورد گرم ساخته و با شکلدهی بلومهای گداخته شده تولید میشوند.
- نبشی پرسی
با استفاده از ورق سیاه این نبشی ساخته میشود که در خط تولید آن از فرآیند شکلدهی سرد بهره میبرند. ورقهای فولادی بریده شده در تولید این نبشی استفاده و جنس اصلی آن از فولاد ساختمانی است. قیمت و مقاومت این محصول نسبت به سایر نبشیها کمتر است.
انواع نبشی از لحاظ ظاهر
نبشیها از نظر ظاهری انواع مختلفی دارند که به دو دسته کلی بال مساوی و بال نامساوی تقسیم میشوند. از نظر ظاهری میتوان گفت تفاوت اندازه بالها اهمیت بالایی دارد و وجه تمایز نبشیها است.
- نبشی بال مساوی
نبشی بال مساوی دارای بالهای هم اندازه و عمود روی هم به شکل V یا L است. اندازه طول بالهای نبشی باید مساوی باشد مثلا اگر یکی از بالها ۱۰۰ میلیمتر است، بال دیگر نیز باید همین اندازه باشد.
- نبشی عمودی
در نبشی عمودی زاویه بالها ۹۰ درجه بوده که بیشترین تولید نبشیها از این نوع است. نام دیگر این نبشی ال میباشد که به دلیل شباهت زیاد آن به حرف L به این نام نیز شناخته شده است.
- نبشی V شکل
یکی دیگر از انواع نبشی براساس ظاهر میتوان نبشی V شکل را نیز بررسی کرد. در صورتی که نبشی دارای زاویه کمتر از ۹۰ درجه باشد نبشی V شکل نامیده میشود.
- نبشی اسپیرال
این نوع نبشی دارای بالهای مساوی است که به دو روش تولید میشود. این دو روش شامل روش پرسی و فابریک بوده و دارای انعطافپذیری بالا، طول عمر زیاد و کاربرد فراوان است.
- نبشی بال نامساوی
همانطور از نام این نوع نبشی مشخص است، دارای بالهای نامساوی بوده که یکی از این دو بال طول بیشتری دارد و به این نبشی L بال نامساوی میگویند. به عنوان مثال در یک نبشی اندازه یکی از بالها ۱۲۰ میلیمتر و اندازه بال دیگر ۸۰ میلیمتر است.
کارخانههای تولیدکننده نبشی
در سالهای اخیر و به خصوص بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، صنعت تولید آهن دچار تحولات بسیار زیادی شد. در واقع تاریخ بعد از انقلاب اسلامی به عنوان نقطه عطف تولید نبشی شناخته میشود. شرکتها و کارخانههای زیادی در داخل ایران تأسیس شدند که علاوه بر برطرف کردن نیاز داخل کشور محصولات خود را به سایر کشورها نیز صادر میکنند. کارخانههای باتجربه و پرسابقه تولید نبشی در ایران شامل موارد زیر است:
- کارخانه آریان فولاد
- کارخانه نبشی یافت
- کارخانه نبشی نستا
- کارخانه نبشی شکفته
- کارخانه نبشی اصفهان
- کارخانه نبشی کوهپایه
- کارخانه نبشی ناب تبریز
- کارخانه نبشی مگا استیل
کاربرد نبشی
همانطور که میدانید استفاده از نبشی در سازهها باعث استحکام و تقویت آنها شده و به عنوان یک تکیه گاه عمل میکند. یکی از مهمترین کاربرد این محصول در صنعت ساختمانسازی است که در ادامه کاربردهای دیگر این قطعه فولادی را توضیح میدهیم:
- ساخت بادبند
- اتصال ستونها به تیرآهن
- تولید آهن آلات و تجهیزات
- وصل ستونها در ساخت سد
- استفاده در دکلهای انتقال نیرو
- تولید و ساخت اسکلتهای فلزی
- تقویت و افزایش استحکام فوندانسیون
- تولید سازههای خرپایی با استفاده از انواع نبشی
- استفاده از نبشی در متصل کردن ستونها در پلسازی
نبشیکشی در ساختمان
از انواع نبشی در ساختمان برای افزایش استحکام و مقاومت دیوارها استفاده میکنند که باعث ایمن شدن ساختمان در برابر سیل، زلزله، طوفان و … میشود. همانطور که میدانید دیوارهای هر ساختمان از اجزای ضعیف آن محسوب میشوند و بسیار آسیبپذیر هستند.
استانداردهای رایج نبشی
نبشیها براساس استانداردهای زیادی تولید میشوند که هر یک از این استانداردها باعث تفاوت در کاربرد و جنس نبشی میشود. این استانداردها شامل موارد زیر هستند:
- استاندارد Gost 8510
- استاندارد DIN EN 10056
- استاندارد Gost 8240
- استاندارد ASTM A 36
- استاندارد ASME S1-36
نحوه نامگذاری نبشیها
دو روش نامگذاری و شناسایی نبشیها وجود دارد که یکی از این روشها براساس اندازه بالهاست و با حرف انگلیسی L نشان داده میشود. در صورتی که بالهای نبشی اندازه یکسان داشته باشند حرف L با اندازه بال نشان داده میشود به عنوان مثال نبشی بال مساوی با اندازه ۷ سانتیمتر به شکل L۷۰ مشخص میشود.
در صورتیکه بالها سایز یکسانی نداشته باشند حرف L در کنار سایز دو بال نشان داده میشود به عنوان مثال نبشی با دو بال نامساوی ۷ و ۵ سانتیمتر به صورت L50*70 به صورت میلیمتر بیان میشود.
روش دیگر نامگذاری استفاده از طول و ضخامت بال است. در این روش در صورتی که بالها یکسان باشند و ضخامت بال 4 سانتیمتر و طول بال ۷ سانتیمتر باشد به صورت 4*70*70 نمایش داده میشود. در صورتی که بالها یکسان نباشند، ضخامت 4 سانتیمتر و طول بال 7 و 5 سانتیمتر به صورت 4*50*70 نشان داده خواهد شد.
قیمت نبشی
با توجه به کاربرد وسیع نبشی در ساختمانسازی، قیمت این محصول بسیار اهمیت دارد و یکی از فاکتورهای اصلی برای خریداران است. قیمت این محصول تحت تأثیر نوسانات بازار ارز و قیمت دلار قرار دارد. همچنین با توجه به روش تولید، نوع مواد اولیه، وزن و ابعاد قیمت این محصول متغیر است. یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار روی قیمت نبشی استانداردهای ساخت این محصول است. هنگام خرید حتما قیمت روز این محصول را از کارشناسان فروش شرکت استعلام بگیرید.
خرید از بازرگانی نجومی
در این مطلب به انواع نبشی براساس ظاهر و نحوه تولید پرداختیم. یکی از مهمترین مصالح ساختمانی نبشی است که براساس ظاهر به انواع مختلفی مانند بال مساوی و بال نامساوی تقسیم میشوند. این محصول کاربردهای بسیار زیادی در صنعت ساختمانسازی دارد که از جمله آنها میتوان به ساخت خرپا، ساخت ستون و ساخت سقف کرمیت اشاره کرد. شما میتوانید با شماره تلفنهای شرکت بازرگانی نجومی تماس گرفته و سفارش خود را به راحتی ثبت کنید.