لولههای درزدار و بدون درز دو نوع کلی از انواع لولههای فولادی هستند که روشهای تولید آنها با یکدیگر متفاوت است. هر کدام از آنها با توجه به فرایند تولید دارای مشخصاتی هستند که آنها را برای شرایطی خاص مناسب میکند. افرادی که در حوزهای کار میکنند که نیاز به لولههای فولادی دارند باید قبل از خرید با تفاوتهای این دو لوله آشنا شوند تا بتوانند نمونهای متناسب با نیاز خود را انتخاب کنند. در این مقاله از سایت بازرگانی نجومی میخواهیم تفاوت لوله درزدار و بدون درز را به طور واضح بررسی کنیم تا شما با دید بهتری انتخاب نمایید.
تفاوت لوله درزدار و بدون درز چیست؟
لوله فولادی بدون درز در اصطلاح به لوله مانسمان یا سیم لس معروف است. در طول تولید این دسته از محصولات از روش جوش استفاده نمیکنند. به این صورت که برای تولید آنها از شمش استفاده کرده و بعد از حرارت و کشش و سایر فرآیندها آن را به لوله فولادی تبدیل میکنند. ماده اولیه لوله بدون درز هم با لوله درزدار تفاوت دارد.
فرایند تولید لوله درزدار به این صورت است که بعد از برش ورق و شکلدهی آن، از جوشکاری استفاده میکنند. به طور کلی کیفیت و نوع مواد اولیه لوله بدون درز نسبت به لوله سیاه درزدار بهتر است و قیمت آنها هم با یکدیگر متفاوت است. از تفاوتهای دیگر این دو لوله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
ابعاد
تولیدکنندگان هر دو نوع لوله، طیف گستردهای از اندازههای استاندارد را برای شاخههای مختلف ارائه میکنند اما برای تولیدات تکی و سفارشی، لولههای درزدار با توجه به ضخامتی که مشتری درخواست کرده است میتوانند در اندازه دقیقتری ساخته شوند. این در حالی است که لولههای بدون درز برای شرایط سفارشی مناسب نیستند چرا که باید قالبهای جدیدی برای آنها تهیه کرد.
این مسئله باعث اتلاف منابع و هزینهها میشود. لازم به ذکر است که ساخت لوله بدون درز با ضخامت دیواره کمتر از ۳ میلیمتر هم امکانپذیر نخواهد بود.
-
دسترسی
برای ساخت لولههای بدون درز یا نورد گرم، تعداد محدودی آلیاژ در دسترس تولیدکنندگان است، این در حالی است که کویلهای استیل برای لوله درزدار در انواع گوناگونی وجود دارند.
-
مقرون به صرفه بودن
مزایای لولههای بدون درز برای صفحات خارجی کوچک و متوسط و برای ضخامت دیواره بالا بر کسی پوشیده نیست اما لولههای درزدار برای قطرهای خارجی کوچک، متوسط و همچنین بزرگ با ضخامت دیواره بین ۲ تا ۷۰ میلیمتر بیشتر به کار میروند.
تولید لولههای درزدار از صفحات فولادی جداگانهای ساخته میشوند که حداقل نسبت قطر خارج به ضخامت دیواره ۱۰ به ۱ میباشد. این خاصیت میتواند در مقرون به صرفه بودن تاثیرگذار باشد.
-
تلرانس
استاندارد مشخص شده برای تلرانس ضخامت دیواره لولههای بدون درز از دوازده و نیم درصد مشخص شده است. با این حال اختلاف ضخامت دیواره ناشی از فرایند تولید باعث میشود تا یک گریز از مرکز احتمالی یا همان انحراف از تناسب در لوله به وجود بیاید. در لولههای درزدار، ضخامت ورقهای فولادی در کل بدنه آنها یکسان است که همین مزیت از هرگونه بیقاعدگی در اندازههای این لولهها جلوگیری میکند.
-
طول و مقدار تولید
لولههای درزدار معمولاً در اندازههای ۶ و ۱۲ متر تولید میشوند اما لولههای بدون درز در مقادیر کم امکان تولید ندارند.
-
مقاومت در برابر خوردگی
دیدگاهی که در خصوص لولههای درزدار قالب است این میباشد که این لولهها در قسمت درز طولی خود دچار کاهش مقاومت در برابر خوردگی هستند، اما لازم به ذکر است که این لولهها با کیفیت لولههای بدون درز ساخته میشوند و در تولید آنها از فناوریهای پیشرفتهای استفاده میشود. در ساخت این لولهها در منطقه جوش با استفاده از مواد جوشکاری، آلیاژ مستحکمی ساخته میشود. جوشکاری در مقطع لولههای درزدار و بدون درز باید با دقت صورت بگیرد.
فواید لولههای درزدار چیست؟
حال که تا به اینجا با تفاوت لوله درزدار و بدون درز آشنا شدید، میخواهیم از فواید هر کدام به طور جداگانه صحبت کنیم.
مزایای لولههای درزدار عبارتند از:
- مقرون به صرفه بودن نسبت به لولههای بدون درز
- سطح داخلی این لولهها را قبل از تولید نهایی میتوان بررسی کرد. این امکان در لولههای بدون درز وجود ندارد.
- دسترسی و تهیه راحتتر لولههای درزدار نسبت به بدون درز
- مدت زمان طولانیتر مورد نیاز برای ساخت لولههای بدون درز نسبت به درزدار که باعث ایجاد مشکل و نوسان قیمت میشود.
فواید لولههای بدون درز
اگر بخواهیم از مزیتهای لولههای بدون درز صحبت کنیم، میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- فاقد درز جوشکاری هستند.
- مقاومت خوبی در برابر خرابی و خوردگی دارند.
- مقطع گردتری نسبت به لولههای درزدار دارند.
- به علت عدم وجود درزهای ضعیف در طول لوله اطمینان بیشتری برای استفاده دارند.
خرید از بازرگانی نجومی
همانطور که اشاره کردیم لولههای بدون درز و درزدار از مقاطع فولادی پرکاربرد هستند که هر کدام ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند. تفاوت لوله درزدار و بدون درز بررسی شد و به این نتیجه رسیدیم که به طور کلی هر کدام مزایا و معایب خود را دارند و نمیتوان یکی را بر دیگری برتری داد. اما به طور کلی افرادی که در حوزههای ساخت و ساز و عمران فعالیت میکنند باید با توجه به نیاز خود یکی از این دو لوله را انتخاب کنند.
تولید شده در تیم محتوای بازرگانی نجومی.