در دنیای امروز با توجه به پیشرفت قابل توجهی که صنعت ساختمان و ساختمانسازی داشته است نیازد به ابزار و ملزومات متنوع و جدیدی نیز احساس میشود. برای ایجاد استحکام و مقاومت سازههای ساختمانی لوازم خاصی مورد استفاده قرار میگیرد که یکی از مهمترین آنها میلگردها هستند. از میلگرد و دیگر مقاطع فولادی در بتن برای ایجاد استحکام و مقاومت سازه بتنی استفاده میشود. میلگردها دارای کاربردهای زیادی در صنعت و ساختمانسازی هستند. این محصول از نظر شکل ظاهری دارای دو نوع ساده و آجدار است. تفاوت میلگرد ساده و آجدار چیست؟ همانطور که از نام آن پیداست میلگرد ساده دارای سطحی صاف و روی سطح میلگرد آجدار برجستگیهایی است که برای افزایش گیرایی میلگرد در بتن میباشد. این دو نوع میلگرد دارای ویژگیها و کاربردهای خاصی میباشند.
در ادامه مطلب به معرفی تفاوتها و همچنین ویژگیهای این دو نوع محصول میپردازیم برای آشنایی بیشتر با این محصولات تا انتهای این مطلب از سایت بازرگانی نجومی ما را همراهی کنید.
معرفی میلگرد ساده
همانطور که در ابتدا بیان کردیم و از نام آن مشخص است میلگرد ساده به میلگردی گفته میشود که ساده و بدون آج باشد. کاربرد اصلی این میلگرد برای ایجاد مقاومت و استحکام در بتن است و علاوه بر آن در ساختمانسازی برای ساخت زیرسازی، مقاومسازی، ستونهای بتنی و … به کار برده میشود. این میلگرد در طول استاندارد 6 یا 12 متر و قطرهای بین 6 تا 200 میلی متر تولید میشود. میلگرد ساده نسبت به سایر میلگردها دارای مقاومت کششی کمتری است به همین دلیل آنرا در دسته فولاد نرم قرار میدهند.
معرفی میلگرد آجدار
روی سطح خارجی میلگردهای آجدار برشهایی وجود دارد که به آن آج میگویند که این برشها به صورت مارپیچ، دوکی شکل، یکنواخت و یا مرکب هستند. مهمترین تفاوت بین این نوع میلگرد با میلگرد ساده وجود همین آج روی میلگرد است. این میلگرد به دو صورت شاخه و کلاف تولید میشود که دارای سایزهای بین 5.5 تا 40 میلیمتر هستند. میلگردها را با نامهای A1، A2، A3 و A4 در بازار میشناسند که نوع A1 مربوط به میلگرد ساده است و الباقی شمارهها مربوط به میلگرد آجدار میشود. تفاوت بین این شمارههای میلگرد در مقدار آجهای روی میلگرد است به این صورت که A2 کمترین مقدار آج را دارد و هر چه عدد بزرگتر میشود تعداد آجها بیشتر میشود.
تفاوت میلگرد ساده و آجدار
در ادامه این مطلب تفاوتهای عمده این دو نوع میلگرد را مورد بررسی قرار میدهیم.
تفاوت در شکل و ظاهر
همانطور که از نام این دو محصول مشخص است و میدانید این دو نوع میلگرد در شکل ظاهری کاملا متفاوت هستند. این تفاوت به عنوان اولین و بارزترین تفاوت آنها محسوب میشود. میلگرد ساده دارای سطحی کاملا صاف و بدون شیار میباشد در صورتی که میلگرد آجدار سطحی مارپیچ و شیاردار دارد.
تفاوت در ابعاد و سایز
از دیگر تفاوت میلگرد ساده و آجدار سایز آنهاست. میلگردها بر اساس استانداردهای جهانی تولید و روانه بازار میشوند و به طور کلی در دو دسته تقسیم بندی میشوند:
- میلگرد آجدار که در دو نوع کلاف و شاخه است در سایزهای بین 5.5 تا 40 میلی متر
- میلگرد ساده نیز که در دو نوع کلاف و شاخه است در سایزهای 5.5 الی 20 میلی متر
تفاوت در نوع کاربرد
از دیگر تفاوت میلگرد ساده و آجدار تفاوت در کاربرد آنهاست. همانطور که گفته شد میلگردهای دارای کاربردهای زیادی میباشند. اما باید دقت داشته باشید که این دو نوع میلگرد از نظر کاربرد نیز با یکدیگر تفاوتهایی دارند. به طور کلی میلگرد ساده بیشتر کاربرد صنعتی دارد اما از میلگرد آجدار بیشتر در ساختمانسازی استفاده میشود.
به عنوان مثال میلگردهای ساده را برای ساخت انواع پیچ و مهره، خاموت، برخی اتصالات صنعتی، میلگرد زیگزاگ و همچنین در آهنگری و جوشکاری استفاده میکنند. علاوه بر این مواردی که بیان شد این نوع میلگرد در آرماتوربندی و همچنین به عنوان میلگرد حرارتی در سقفهای تیرچه بلوک نیز کاربرد دارد.
اما همانطور که گفته شد میلگردهای آجدار بیشترین کاربردی که دارند در ساختمانسازی میباشد که از کاربردهای آن در این حوزه میتوان موارد زیر را بیان کرد:
- تقویت فنداسیون
- افزایش مقاومت در بتن
- جهت بتنریزی دیوارهها و کف سازه
و با توجه به اینکه میلگردهای A3 و A4 دارای میزان آج بیشتری هستند از آنها در ساخت اسکلت فلزی و تیرچه بتنی استفاده میشود.
از تفاوتهای دیگری که این دو نوع میلگرد با یگدیگر دارند مقاومت آنهاست. میلگردهای آجدار دارای مقاومت بالاتری نسبت به میلگرد ساده هستند که همین امر باعث میشود مانند میلگرد ساده قابل خم شدن و برش کاری نباشند. همین ویژگی باعث میشود که نتوانید از میلگرد آجدار در صنعت برشکاری استفاده نمایید.
تفاوت در روش تولید
به طور کلی روش تولید این دو نوع میلگرد یکسان است و تفاوت اصلی در مرحله شکل دهی آنها میباشد. در مرحله تولید شمشها را درون کورههای مخصوصی با حرارت 1100 درجه سانتیگراد قرار میدهند و سپس با جریان آب آماده نورد میشوند. پس از اینکه دمای شمشها به مقدار مورد نظر رسید آماده برای تولید میشوند، شمشها که به حالت پختگی در آمدند روی رولها قرار گرفته و برای تولید میلگرد آماده هستند. در این مرحله از تولید قطر شمشها را کاهش داده و طول آن را افزایش میدهند و سپس وارد مرحله سایز بندی و قالب دهی میشوند. در این مرحله در تولید میلگرد ساده و آجدار تفاوت میباشد به طوری که میلگرد ساده را داخل قالب قرار داده و آجدار میکنند.
تفاوت در خواص مکانیکی
همانطور که بیان شد میلگردهای ساده و آجدار دارای 4 گروه A1 تا A4 هستند که از دارای تفاوتهایی با یکدیگر میباشند که در زیر به صورت کاملتر آنرا توضیح خواهیم داد.
میلگرد A1
این میلگرد همان میلگرد ساده است که به نام میلگرد 240 نیز شناخته میشود. جزء دسته فولاد نر به شمار میرود و از مقاومت کششی بالایی برخوارد است و قابلیت جوشکاری و تغییر شکل نیز دارد.
میلگرد A2
این میلگرد و همچنین میلگردهای A3 و A4 از نوع میلگرد آجدار به شمار میروند. همانطور که قبلا گفتیم تفاوت آنها در تعداد آج و سختی میلگرد است. میلگرد A2 که به نام میلگرد 340 نیز شناخته میشود نسبت به میلگردهای دیگر از آج کمتری برخوردار است و جزء دسته فولاد نیمه سخت محسوب میشود. این میلگرد نسبت به میلگرد سادهاز مقاومت بالاتری برخوردار است. آجهای این میلگرد به صورت مارپیچ هستند.
میلگرد A3
این میلگرد که به نام میلگرد 400 یا میلگرد خشک نیز معروف است از انواع آجدار محسوب میشود. مقاومت آن نسبت به دو نوع دیگر بیشتر است. آجهای این میلگرد به شکل جناقی و هشتی هستند و نسبت به میلگرد نوع A2 سختتر و همچنین شکنندهتر است. از تفاوتهای دیگر این میلگرد با میلگرد A2 میتوان به این نکته اشاره کرد که از میلگرد A3 به صورت طولی و از میلگرد A2 به صورت عرضی استفاده میشود.
میلگرد A4
این میلگرد نیز به نام میلگرد 500 شناخته میشود که سختترین نوع میلگرد است. به همین دلیل نیز نسبت به سایر میلگردها دارای قیمت بالاتری نیز میباشد. آجهای این میلگرد به صورت مرکب قرار دارند. بیشترین کاربرد این میلگرد در سازههای سنگین مانند پلها است.
خرید از بازرگانی نجومی
در این مطلب از سایت بازرگانی نجومی شما را با انواع میلگرد آشنا کردیم و به صورت اجمالی به بیان تفاوت میلگرد ساده و آجدار پرداختیم. همانطور که بیان کردیم میلگردها با توجه به تفاوتهایی که دارند، دارای قیمتهای متفاوتی نیز هستند. و همچنین با توجه به نوسانات بازار آهن و فولاد در صورتی که قصد تهیه این محصول را دارید باید از قیمت روز آن اطلاع داشته باشید. شما میتوانید با مراجعه به سایت بازرگانی نجومی و یا از طریق ارتباط و تماس تلفنی با کارشناسان این مجموعه از آخرین قیمت این محصول و همچنین سایر مقاطع فولادی اطلاعات لازم را کسب نمایید.