از مهمترین مقاطع فولادی در ساختمانسازی و صنایع مختلف میتوان به نبشیها و ناودانیها اشاره کرد. عرضه نبشی و ناودانی به بازار در انواع مختلف و کاربردهای متفاوت صورت گرفته است. هر یک از این دو محصول نقش مهمی در کامل کردن سازههای ساختمانی ایفا میکنند و عموماً برای ساخت درب و پنجره کاربرد دارند. ما در این مقاله از آهن نجومی قصد داریم تفاوت نبشی و ناودانی را به شکل جامع بررسی کنیم پس با ما همراه باشید.
نبشی چیست؟
به قطعات فولادی که برای اتصال مقاطع ساختاری در زاویه مناسب استفاده میشود نبشی میگویند. با کاربرد آنها میتوانیم مقاطع فولادی را تا گوشهها و کنارهها ادامه دهیم در نتیجه بتنریزی نیز بدون در نظر گرفتن شکل ساختار ادامه مییابد. شکل نبشیها به حرف انگلیسی L شباهت دارد که با زاویه ۹۰ درجه تا شدهاند.
نبشیها در ساخت چارچوبهای درب و پنجره، ساخت ستون، اتصال تیر آهن به بیم در ساختمان، خرپا و قفسههای آهنی و در تولید خطوط لوله در نیروگاهها و صنایع و … کاربرد دارند.
ناودانی چیست؟
به پروفیلهای ساختمانی با مقطع باز که شکلی شبیه به U دارند ناودانی گفته میشود. انواع ناودانی بر اساس ظاهر، نحوه ساخت و جنس در دستههای متفاوتی قرار میگیرند. کاربرد این پروفیل ساختمانی و صنعتی به شکل C نیز دیده میشود. تعریف دو استاندارد UPE و UPN نیز از این مسئله نشأت گرفته است.
برای افزایش استحکم ساختمان در برابر فشار و ضربات از این پروفیل ساختمانی استفاده میکنند. ناودانی شیروانی نوعی از ناودانی است که در هدایت آب از پشتبام به زمین کمککننده است. از ناودانی در ساخت ماشینهای صنعتی، ساخت انواع تیر و ستون، پلسازی و چهارچوب استفاده میشود.
تفاوت ناودانی و نبشی چیست؟
در این بخش به تفاوت ناودانی و نبشی از نظر ظاهر، کاربرد، اجزا، گستردگی جنس، استاندارد ساخت و نامگذاری پرداختهایم.
تفاوت در ظاهر
مسلماً تفاوت در ظاهر اولین تفاوتی است که در نبشی و ناودانی به چشم میخورد. نبشیها به شکل L دیده میشوند در حالی که ناودانیها در دو فرم C یا U تولید میشوند. ناودانی از دو بال و یک جان تشکیل شده است. در صورتی که بالها موازی باشند شکل نهایی آن C است. شکل U در نتیجه مخروطی بودن بالها ایجاد میشود.
دو بال عمود بر یکدیگر نبشی را تولید میکند که نماد V در صورت برابر بودن بالها ظاهر میشود. در غیر این صورت به حرف انگلیسی L شباهت دارد. ارتفاع بالها در ناودانیها از ۳۰ تا ۴۰۰ میلیمتر است و تولید آنها در سایز ۸ تا ۱۶ صورت میگیرد. طول نبشیها بین ۶ تا ۱۲ متر است و ضخامت آنها در بازه ۳۰ تا ۳۵ میلیمتر قرار میگیرد.
تفاوت در کاربرد
معمولاً ناودانیها به همراه تیرآهن و نبشی با استفاده از جوش با پیچ و مهره به عنوان عضو اتصالدهنده، عضو باربر، عضو تقویتکننده و عضو سازهای به کار برده میشوند. همچنین ناودانی به عنوان ساپورت لولههای انتقال آب و یا سینی کابلهای برق نیز کاربرد دارد. در حالی که کاربرد نبشیها به عنوان قاب در گوشهها جهت اتصال دو عضو و نبشیکشی ساختمان در ساخت وال پستها صورت میگیرد. همچنین برای کاربرد آنها در ساختمانسازی به عنوان نبشی لقمه آن را به صورت ۳۰-۲۰ سانتیمتر برش میدهند.
گفتنی است نبشی و ناودانی در ساخت ماشینآلات صنعتی استفاده مشترک نیز دارند. اما یقیناً با تفاوت شکل ظاهری آنها استفادهشان فرق خواهد کرد.
تفاوت در اجزا
به عضو مقاوم در برابر نیروهای کششی جان میگویند که با نام عضو باربر نیز شناخته میشود. یک جان و دو بال اجزا ناودانی هستند. بالها در واقع در برابر نیروهای خمشی و برشی مقاوم هستند در حالی که عملاً در نبشی عضوی به نام جان به چشم نمیخورد. اما با توجه به قرارگیری نبشی در سازه یک بال آن جان محسوب میشود. در ناودانی همواره بالها از نظر اندازه با هم یکسان هستند در حالی که در نبشی دو حالت نبشی با بال مساوی و نبشی با بال متفاوت وجود دارد.
تفاوت از نظر گستردگی جنس
اکثر ناودانیهای موجود در بازار از جنس فولاد، آلومینیوم و گالوانیزه هستند. در مقابل نبشیها از نظر جنس تنوع بیشماری دارند. نبشی گالوانیزه، نبشی پلیمری، نبشی آلومینیومی، نبشی ام دی ام و نبشی پلاستیکی از انواع این محصول هستند که مورد استفاده قرار میگیرند.
تفاوت از لحاظ استاندارد ساخت
تولید ناودانی و نبشی در کارخانجات نیاز به رعایت استاندارد از لحاظ ضخامت اندازه بال، وزن و … دارد. جدول استاندارد پروفیلها به نام اشتال به صورت جهانی در دسترس تولیدکنندگان قرار گرفته است. تولید نوع سنگین پروفیل نبشی از این استاندارد پیروی میکند اما تولید نوع سبک طبق این استاندارد پیش نرفته است.
استاندارد BSEN 10056 پارت اول و دوم و استاندارد DIN 1022 در ساخت نبشیها استفاده میشود. در حالی که استانداردهای BSEN 10279 و DIN 1026 برای تولید ناودانی کاربرد دارد.
تفاوت در نامگذاری
در زبان انگلیسی نبشیها با عنوان angel bar شناخته میشوند و نمایش آنها با حرف L صورت میگیرد. عنوان Uchannel مشخصه ناودانی است که با حرف U نمایش داده میشود.
تفاوت در خواندن
نبشی L50 به معنای نبشی است که بالهای ۵۰ با ضخامت ۵۵ میلیمتر دارد. نمایش این نبشی به شکل ۵×۵۰×۵۰ انجام میشود. از آن جا که به شکل پیش فرض در ناودانی بالها برابر هستند پس نیازی به نمایش ابعاد آن نیست. تنها عبارت سایز یا نمره برای خواندن ناودانی مورد استفاده قرار میگیرد؛ به طور مثال ناودانی نمره ۴ یعنی ناودانی که بالهایی با عرض ۴۰ میلیمتر و ضخامت ۴ دارد.
روش تولید نبشی و ناودانی
اغلب کارخانهها به جای آن که به طور هم زمان به تولید نبشی و ناودانی بپردازند تنها به تولید نبشی اقدام میکنند. پس بدیهی است موجودی نبشی از ناودانی بیشتر باشد. در هر حال روش تولید هر دو محصول شباهت زیادی به هم دارد و از لحاظ فرآیند و هزینه تفاوت چندانی ندارند. دو روش کلی در تولید این محصول دیده میشود:
تولید نوردی یا فابریک: در این روش قطعات شمش به دستگاه نورد وارد میشوند و محصول خروجی از دستگاه محصول مورد نظر است.
روش پرسی: در این روش برای تولید محصول نهایی از ورق استفاده میشود. البته لازم به ذکر است روش پرسی قدیمی و غیرمتداول است.
خرید از بازرگانی نجومی
کارخانه سازنده، نوع مواد اولیه، روش تولید و درصد عناصر پروفیلهای ساختمانی کیفیت و استحکام نهایی آن را مشخص میکنند. شرکت بازرگانی نجومی ارائهدهنده انواع تیرآهن، میلگرد، نبشی و ناودانی از مهمترین و بزرگترین واحدهای تولیدی فولاد کشور با بهرهگیری از مواد اولیه مرغوب، خط تولید پیشرفته آلمانی- ایتالیایی و نظارت مستقیم مهندسان اروپایی برای هموطنان عزیز است. به منظور خرید این محصول به فروشگاه مراجعه کرده و سفارش خود را ثبت کنید.