اگر در ساختمانسازی دستی داشته باشید حتما با واژههای وال پست و میلگرد بستر روبهرو شدهاید. در این مطلب همراه ما باشید تا قبل از استفاده از هر کدام با ویژگیها و مفهوم این دو محصول آشنا شوید و بدانید میلگرد بستر چیست؟ وال پست چیست؟ تفاوت وال پست و میلگرد بستر چیست؟ برای آشنایی و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه این مطلب را از دست ندهید.
میلگرد بستر چیست؟
میلگرد بستر درحقیقت یک جفت مفتول طولی تغییر شکل یافته است. این مدل مفتولهای طولی باید دارای مفتولهای عرضی باشد که به صورت نردبانی جوش داده شدهاند. در دیوارها و تیغههای بلوکی، برای مهار کردن نیروهای خارجی از این مدل میلگرد استفاده میشود. میلگرد بستر در ابعاد متفاوت تولید میشود و در بین درزهای ملات نصب میشوند. همچنین از میلگرد بستر در اتصالات بین سنگ بنایی که ترک خورده یا شکسته باشد و برای ستونهای بنای ساختمان برای باربری عمودی و شکستگی نیز استفاده میشود.
در سوانحی مانند زلزله، صاعقه، آتشفشان و … بیشترین میزان خساراتی که به ساختمانها وارد میشود مربوط به دیوارها و سقف ساختمانها هستند که این به دلیل نداشتن استحکام کافی ساختمانها میباشد. به همین دلیل مهندسین ساختمان تلاش کردهاند که شیوههایی برای مقاومسازی این دو المان پیدا کنند و یکی از این شیوههای مقرون به صرفه، اجرای میلگرد بستر میباشد.
وال پست چیست؟
والپست معمولا از جنس ناودانی، نبشی و قوطی پروفیل است و بیشتر برای توزیع صحیح نیروهای وارد شده به دیوار کاربرد دارد. وال پستها در حقیقت سبب میشوند دیوار ساختمان در برابر نیرو وارد شده به صورت یکپارچه عمل نماید. اعضای ساختمان مثل دیوار اگر به صورت اصولی و درست با اسکلت سازه درگیر نباشد زمان وقوع حادثه دیوار فرو ریخته و خسارات مالی و جانی زیادی را به بار میآورد. وال پست طبق استاندارد 2800 ایران که مهندسان معمار با آن سروکار دارند تولید میشود. دلیل اصلی به وجود آمدن این استاندارد فاجعههای حاصل از زلزله در ساختمانها بوده است.
وال پست با استفاده از روشهایی مثل پیچ و مهره و جوشکاری به تیرها و ستون متصل میشود. در استانداردهای کشورهای اروپایی از جوشکاری به دلیل انعطاف کم دیگر استفاده نمیشود و به جای آن از روش پیچ و مهره برای ساخت اسکلت و دیگر قسمتهای سازه استفاده میکنند. اما در ایران در جوشکاری همچنان استفاده میشود و مورد تایید میباشد.
تفاوت وال پست و میلگرد بستر
وال پست و میلگرد، هر دو برای تقویت و مقاوم کردن دیوارهای سازه استفاده میشوند. اما تفاوتهای زیادی در مشخصات و روش اجرای آنها وجود دارد. به صورت کلی تفاوتهایی که بین وال پست و میلگرد بستر وجود دارند شامل موارد زیر میشوند:
مواد اولیه ساخت
مواد اولیه ساخت وال پست و میلگرد بستر با هم تفاوت دارند. به طور نمونه میلگرد بستر از میلگرد با قطر 4 میلیمتر تولید میشود در حالیکه برای تولید وال پست از نبشی استفاده میشود.
نحوه نصب و اجرا
از مهمترین تفاوت بین میلگرد بستر و وال پست میتوان نحوه نصب و اجرا آنها را نام برد. به طور نمونه میلگرد در بین آجرها و میان ملات استفاده میشود و بین ملات پنهان میشود. ولی برای نصب وال پست باید نبشیها را به پایه ستون و سقف متصل کرد. باتوجه به این میتوان گفت نصب و اجرای میلگرد بستر راحتتر میباشد.
زمان اجرا
تفاوت دیگری که بین این دو روش وجود دارد زمان لازم برای اجرای آنها است. نصب و اجرای وال پست به دلیل الزامی بودن جوشکاری نسبت به میلگرد بستر طولانیتر است.
هزینه اجرا
یکی دیگر از تفاوتها، هزینههای مورد نیاز برای اجرای هر یک میباشد. اجرای وال پست نیازمند صرف هزینه بیشتری نسبت به اجرای میلگرد بستر است.
میزان تحمل بار
تفاوت وال پست و میلگرد بستر، میزان تحمل بار وارد شده به آنها است. وال پست مخصوصا در مورد نیروهای برشی تحمل بار بیشتری را نسبت به میلگرد بستر دارد.
نیاز داشتن به تخصص
یکی دیگر از تفاوتهای وال پست و میلگرد بستر، استفاده از نیروهای کاری متخصص میباشد. نصب و اجرای وال پست به دقت بیشتری نیاز دارد و حتما باید توسط افراد متخصص و ماهر انجام شود.
خرید از بازرگانی نجومی
استفاده از میلگرد بستر از زمانهای بسیار دور در اروپا رواج پیدا کرد و برای قرار دادن در فضاهای خالی و در بین ملات در دیوار و ستونها استفاده میشود. با توجه به ویژگیها و کاربردهای میلگرد بستر که در بالا به آنها اشاره کردیم، این محصول توانسته خیلی جایگزین مناسبی برای وال پست در ساختمانسازی باشد. این در حالی است که وال پست برای نگهداری از دیوار و محافظت از آن در برابر نیروهای خارجی مانند زلزله، طوفان و غیره در ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به تفاوت وال پست و میلگرد بستر و مطالب گفته شده میتوان گفت استفاده از میلگرد بسترعلاوه بر صرفهجویی در هزینههای پروژه ساختمانی میتواند موجب استحکام بهتر ساختمان نیز شود. لذا میلگرد بستر بیشتر به جای وال پست استفاده میکنند و دلایل استفاده از آن سبک بودن سازه، راحتی نصب، اتصال قوی دیوارههای دوجداره، استحکام بالا، انعطافپذیری بالاتر و غیره میباشد.
تولید شده در تیم محتوای بازرگانی نجومی.