اگر با هدف کسب اطلاعات بیشتر درباره ورق سرد و گرم و به صورت ویژه آشنایی با تفاوت های بارز میان آنها وارد این صفحه از وب سایت بازرگانی نجومی شده اید باید بگوییم انتخاب کاملا هوشمندانه ای کرده اید. در این مطلب قرار است ابتدا با تعاریف پایه ای در خصوص ورق گرم و سرد و در ادامه با تفاوت های بارز و وجه تمایز میان ورق گرم و سرد آشنا شوید. امیدواریم این مطلب جوابگوی هرگونه سوال شما در خصوص انواع ورق سرد و گرم باشد و نتیجه مطلوب حاصل شود.
آشنایی با ورق سرد و گرم
به طور کلی ورقهای سرد و گرم پایهی اصلی تولید بسیاری از محصولات فولادی هستند و تفاوت عمده ما بین آنها، فرایند تولید آنهاست و ارتباطی به کارخانه تولید کننده یا گرید آنها ندارد. برای درک بهتر این موضوع و تفهیم بیشتر ورق گرم و سرد با ما همراه باشید.
ورق گرم
در فرایند تولید ورق های گرم، ابتدا ورق به وسیله غلتک هایی نورد شده و سپس با روش های مختلفی سرد شده و سپس سمباده زنی گردیده و در نهایت توسط اسید شستشو داده میشود. در ادامه با برخی از ویژگی های ورق های گرم آشنا می شویم.
- تولید در دماهای بالا( معمولا بالاتر از 926 درجه سانتی گراد که بالاتر از دمای تبلور مجدد فولاد است)
- این ورق ها نسبت به ورق سرد در مقابل کشش و فشار مقاومتر هستند.
- اگر دما بالاتر از دمای تبلور شود قابلیت تغییر شکل و سایز دارند.
- یکنواخت بودن ضخامت و عمل غلتک زنی در گرو آن است که دما به صورت کاملا یکپارچه در سطح فولاد پخش شود.
- نورد گرم در دمای بالاتر از 50 تا 100 درجه سانتیگراد متوقف میشود.
- در صورت حرکت رفت و برگشتی غلتک ها ضخامت ورق گرم کمتر شده و هزینه تولید آن افزایش پیدا میکند.
- کیفیت این نوع از ورق ها کمتر از ورق سرد میباشد زیرا در سطح آن ها ممکن است نواقصی مانند فلس یا گود رفتگی موجود باشد.
- ورق های گرم به ورق سیاه مشهورند زیرا در تماس با اتمسفر هوا سطحی غیر براق پیدا میکنند.
- محصولات تولید شده با این ورقها شامل: تیرآهن، ریل ها، دستگاه های مهرزنی، قطعات خودرو و تجهیزات صنعتی میباشد.
- بیشترین توجه در خرید این ورقها در استحکام و ویژگی های مکانیکی آنها میباشد و به زیبایی و ظاهر آن کمتر اهمیت داده میشود.
ورق سرد
فرآیند تولید ورق سرد در ادامه تولید ورق گرم انجام میگردد به این صورت که ورق فولادی گرم پس از تولید، یک مرحله دیگر اسیدپاشی شده و یک لایه اسیدی از روی سطح آن برداشته میشود و بعد مجددا وارد مرحله غلتک زنی شده و نهایتا ورق سرد آماده میشود.
در ادامه به ارائه مهمترین ویژگیهای ورق سرد میپردازیم:
- مقاومت بالایی نسبت به وزنشان دارند و همین نکته باعث ضریب خطا کمتر و تحمل بیشتری در مراحل ساخت و ماشین کاری آنها میشود.
- فرایندهایی در بهینه سازی پردازش سطح و اندازه گیری ورق انجام میگیرد که باعث بالابردن سختی و مقاومت آن میشود. شامل: فلسزدایی شیمیایی و مکانیکی، نورد سرد یا سمباده زنی، پولیش کردن
- به ورق روغنی مشهورند زیرا قبل از ورود به مرحله نورد سرد به منظور جلوگیری از زنگ زدگی آن روغنی به ورق زده میشود تا زمانی که به خریدار تحویل داده میشود دچار زنگزدگی نشده باشد.
- سختی بیشتری نسب به ورقهای گرم دارند.
- دارای ابعاد دقیق تر و زوایای صاف و منظمی نسبت به ورقهای گرم هستند.
- سطح مقطع آن به شکل مدور، مسطح و مربع میباشد که به همین دلیل شکل پذیری کمتری دارند.
- کاربرد آنها بیشتر در تولیدات مهندسی که نیاز به تحمل فشاربالا و سطوح روکش خورده دارند، خلاصه میشود.
- در تولید قطعههایی که نیاز به موج دارکردن، شیاردهی، خمکاری، آهنگری سرد و سایر انواع شکل دهی سرد دارند، نیز کاربرد دارند.
- کاربرد در تولید لوازم خانگی و آشپزخانه مانند: اجاقها، فرها، یخچالها و ماشینهای شوینده، قطعات قابل نمایش اتوموبیلها و هواپیماها، قابهای ساختمان، قطعات موجود در کلیشه و مهر از دیگر مزایای آنهاست.
- در سه شکل معمولی، نیمه کشش و فوقکشش وجود دارند.
- پایه تولید ورق های روغنی و گالوانیزه هستند.
حال که تا حدی با اساس ورقهای سرد و گرم آشنا شدید به سراغ تفاوتهای آنها میرویم.
تفاوتهای ورق سرد و گرم
-
فرایند تولید:
ورق گرم در طی فرایند ذوب فلزات بوجود میآید که محصول نهایی آن به صورت رول استخراج میشود. همچنین در دمای بالای 1000 درجه سانتیگراد شکل میگیرد و بیشتر در محصولات فولادی بزرگ کاربرد دارد، اما ورق سرد در دمای مشابه اتاق به روش غلتکزنی بوجود میآید که سختی و مقاومت این ورقها بیشتر از ورقهای گرم میباشد.
-
قیمت:
ورق سرد دو برابر ورق گرم قیمت دارد. زیرا برای تولید آن از یک مرحله نمک و روغن زنی استفاده میشود. همچنین فرایندهای پولیش، کشش، سمباده زنی نیز بر افزایش قیمت آن موثر است. برای اطلاع دقیق از قیمت کلیه ورق های موجود در بازار می توانید با کارشناسان ما در وب سایت آهن نجومی تماس بگیرید.
-
ابعاد:
ورق گرم در ابعاد رایج زیر تولید میشوند:
(1000*2000)_(1250،2500)_(1000*6000)_(2000*6000)
از لحاظ ضخامت نیز بین 15 تا 100 میلی متر تولید میشوند، اما ورقهای سرد دارای ضخامت های2000،1500،1250،1000 میباشند.
-
کاربرد
ورقهای گرم در تولید محصولات بزرگ تر کاربرد دارند. درحالی که ورقهای سرد بیشتر در پروژههای ظریف تر استفاده میشوند و به دلیل داشتن درصد کمتری از کربن، دارای انعطاف پذیری بیشتری نسبت به ورقهای سرد میباشند و همچنین از این ورقها به صورت رول در تولید ورقهای سرد استفاده میشوند.
-
آلیاژ
ورقهای گرم از آلیاژ ST37 ساخته شده و ورق سرد با توجه به آلیاژ آن به دستههای زیر تقسیم میشود:
- ورقهای معمولی با آلیاژ ST12
- ورقهای نیمه کششی با آلیاژST13
- ورقهای فوق کششی با آلیاژ ST14
سخن آخر
بعد از شناخت کافی ورق های سرد و گرم و آشنایی با تفاوت های آن ها نوبت به نیازسنجی شما خریدار محترم میرسد، یعنی بعد از کسب آگاهی لازم باید توجه کنید برای چه مصارفی نیاز به خرید کدام دسته از محصولات را دارید، بعد از تعیین نوع محصول نوبت به توجه به قیمت متناسب با کاربرد آن ورق میرسد، در اینجا بازهم اطلاعاتی که از قبل کسب کرده اید به کمک شما خواهد آمد تا شما نهایتا بتوانید خرید مطلوب و مطمئنی انجام دهید.
در خصوص مطالب و نکات گفته شده هرگونه سوال یا ابهامی داشتید میتوانید با کارشناسان ما در وب سایت آهن نجومی تماس حاصل کرده و خود را برای یک خرید کاملا مناسب آماده کنید.