امروزه یکی از رایجترین فلزات مورد استفاده در صنعت جهان، فولاد است. علاوه بر استحکام بسیار بالا، فوقالعاده کاربردی بوده و دارای قیمت بسیار مناسب و ارزانی میباشد. محصولاتیکه به واسطه فولاد تولید میشوند، بسیار زیاد هستند که از جمله آنها میتوان به اتومبیلها، خطوط نفت و گاز، پلها، راهآهن، مترو، آسمانخراشها و … اشاره کرد. به هرکجایی از وسایل زندگی که بنگرید، میتوانید ردپایی از فولاد را مشاهده کنید. فولاد ضدزنگ از دو روش کوره قوس الکتریکی و همینطور کوره ذوب آهن صورت میگیرد. در ادامه همراه شما هستیم تا با طریقه ساخت فولاد آشنا شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره و همچنین خرید محصول، با کارشناسان ما در بازرگانی نجومی تماس بگیرید.
فولاد چیست؟
در کنار سیمان، دومین کالای تولید شده در دنیا، ساخت فولاد است که در سال به حدود 750 تن میرسد. این محصول برای تولید، احتیاج به صرف انرژی بسیار بالایی ندارد و به طور کامل بازیافت میشود. در نتیجه این مسئله موجب میشود که فولاد سازگاری بسیار بالایی با محیط زیست داشته باشد.
فولاد آلیاژی ترکیب شده از کربن و آهن است که میتواند حجم کمی از فسفر، اکسیژن، سیلیکون و گوگرد را با خود به همراه داشته باشد. کربن موجود در فولاد تقریبا بین 0.08 الی 1.5 درصد است. این ویژگی موجب میشود تا فولاد نسبت به آهن، بسیار سختتر باشد.
جالب است بدانید که فولاد با وجود این ویژگی، همانند چدن یا همان آهن ریختگی اصلا شکننده نیست و تعادل منحصر به فردی از استحکام کششی، انعطافپذیری و سختی دارد. فولاد دارای عمر و مقاومت با دوامتری بوده و دارای لبههای تیزتری است. همچنین لازم به ذکر است که در مقابل هرگونه تنش و شوک، فوقالعاده محکمتر و مقاومتر از چدن میباشد.
نحوه ساخت فولاد
جهت ساخت فولاد، در ابتدا سنگ آهن را در کوره بسیار گرم و داغ ذوب میکنند تا تمامی ناخالصیها از آن حذف شده و کربن به آن افزوده شود.
امروزه فولاد با کمک دو فرایند، با نامهای کوره قوس الکتریکی و کوره ذوب آهن به تولید میرسد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
-
کوره ذوب آهن
کوره ذوب آهن اختراع فردی انگلیسی به نام هنری بسرم است. او موفق شد، شیوهای نوین را برای ساخت فولاد به کمک هوادهی هوا از طریق آهن مذاب به جهت اکسیداسیون مواد و همینطور جداسازی هرگونه ناخالصی طراحی کند. این کوره، پوستهای فولادی بسیار بزرگ است که به شکل استوانه میباشد که این کوره استوانهای، با کمک آجرهایی فوقالعاده مقاوم در برابر حرارتهای بالا اندود شده است. سنگ آهک، سنگ آهن و کک از بالای کوره وارد شده و کمکم به سمت پایین میآیند و داغ و داغتر میشوند.
در نیمههای بالای کوره، گاز از راه سوختن کک، اکسیژن را از سنگ آهن آزاد میکند. همینطور در قسمتهای پایینی کوره، سنگ آهک با سنگ معدن شروع به واکنش میکنند و در نهایت سرباره تشکیل میشود. بهتر است بدانید که در این مرحله دمای پایین کوره، به بیش از 3000 درجه فارنهایت میرسد. در اقدام بعدی، سربارههای مذاب بر روی فولاد مذاب به حالت شناور در آمده که در این صورت میتوان از راه حفرهای، سرباره آن را تخلیه نمود. در نهایت نیز فولاد مذاب از انتهای کوره خارج میشود.
-
کوره قوس الکتریکی
از این کوره جهت ساخت فولادهای با کیفیت بسیار بالا استفاده میگردد. برعکس کورههای دیگر، در کوره قوس الکتریکی اصلا از فلز داغ استفاده نمیشود. در اینجا از محصولات بازیافتی، ضایعات فولاد را مورد استفاده قرار میدهند. این ضایعات از قسمت بالای کوره وارد شده و زمانی که کوره کاملا پر شود، دریچه آن بسته و روی کوره پوشیده میشود. بر روی دریچههای کوره الکترودهایی تعبیه شده است که در داخل کوره پایین میآیند. این الکترودها با جریان الکتریکی قوی شارژ میشوند و در نهایت گرمایی تولید میکنند که باعث ذوب شدن ضایعات میشود.
به دنبال ذوب شدن ضایعات، دیگر فلزاتی که به عنوان آلیاژ فولاد هستند، کمکم به فولاد افزوده میشوند تا ترکیب شیمیایی مدنظر به دست آید. جهت خالصسازی فولاد، به کوره اکسیژن تزریق میشود. همچنین به منظور ذوب شدن با ناخالصیها و همینطور تهیه سرباره، فلوراسپار و آهک به آن میافزایند. این سربارهها که مذاب هستند در قسمت بالای فولاد مذاب به حالت شناور در آمده و قابلیت این را دارند که با چرخش کوره نیز ریخته شوند.
گستره وسیعی از فولادهای باکیفیت در کوره قوس الکتریکی ساخته میشود که همراه با ترکیب فلزات دیگر
جهت ساخت آلیاژهای فولادی میباشد. ساخت فولاد ضدزنگ نیز در این کورهها انجام میشود که از فلز کروم و نیکل برخوردار است. همچنین از دیگر فلزاتی که در این کورهها ساخته میشود، میتوان به فولادهای استفاده شده در هوا وفضا، مهندسی و صنعت زرهسازی اشاره کرد.
کاربرد فولاد
همانطور که در بخشهای قبل گفته شد؛ فولاد یکی از پرکاربردترین فلزات در صنعت است و به جهت مصارف گوناگون به تولید میرسد. اکنون در پایان این مطلب میخواهیم به معرفی برخی از این موارد استفاده فولاد در قسمتهای مختلف صنعت بپردازیم.
- ساخت وسایل جراحی
- ساخت راه آهن
- ساخت کارد و چنگال
- تولید لولههای انتقال گاز و نفت
- ساخت کشتیها
- ساخت آسمان خراشها
- ساخت اتومبیل
- ساخت پلها
- ساخت آسانسور و مترو
جمع بندی
در این مقاله از وب سایت بازرگانی نجومی، سعی در پرداختن به نحوه ساخت فولاد به صورت جزئی داشتیم و گفتیم که فولاد عمدتا طی دو نوع فرایند کوره ذوبآهن و کوره قوس الکتریکی تولید میشود که مراحل هر یک را نیز به طور جداگانه شرح دادیم. اکنون شما میتوانید با ورود به وب سایت بازرگانی نجومی، انواع محصولات فولادی مورد نظر خود را انتخاب و ثبت سفارش نمایید. همچنین برای کسب اطلاع از قیمتهای به روز این محصولات، از طریق شماره تلفنهای موجود بر روی سایت با کارشناسان ما در ارتباط باشید.