با در نظر گرفتن رشد چشمگیر جمعیت، نیاز جامعه به ساختمانهای چند طبقه و یا آسمانخراشها امری لازم و ضروری است. استفاده از روشهای قدیمی و سنتی برای ساخت وساز پروژههای وسیع، امری زمانبر و با هزینه زیاد خواهد بود. به همین علت، مدیران برای ساخت سازههای عظیم خود، به دنبال روشهای نوین و باصرفه اقتصادی هستند. سقف عرشه فولادی یکی از بهترین گزینهها چه از نظر اقتصادی و چه از نظر زمان اجرا، برای ساختمانسازی است. حال در این مقاله از وب سایت آهن نجومی به بررسی کاربرد سقف عرشه فولادی میپردازیم. در ادامه همراه ما باشید.
سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی یا متال دک، هم در اسکلت فلزی و هم در اسکلت بتنی به کار میرود. این سازهها دارای چهار بخش اصلی هستند که شامل ورق گالوانیزه، عملیات بتنریزی، برشگیری و آرماتور میشود. بخش اصلی سقف عرشه فولادی شامل ورق گالوانیزه بوده که در هنگام انتخاب ورق برای ساخت آن، باید به مشخصاتی مانند ویژگیهای فیزیکی ورقها و نیز ویژگی شیمیایی پوشش فلزی سطح ورق توجه زیادی کرد. توجه به این ویژگیها، مشخصکننده ضخامت و میزان کیفیت نهایی سقف عرشه فولادی در پایان اجرای آن خواهد بود. لازم به ذکر است که ضخامت ورق گالوانیزهای که استفاده میشود، براساس استانداردهای روز جهانی است. از جمله ویژگیهای شیمیایی این ورقها میتوان به نوع آلیاژ ترکیبی و ضخامت و استانداردی که دارا هستند، اشاره نمود. همچنین در بهرهوری و طولانی شدن عمر بیشتر سقفها، استفاده از پوششهای رنگی بسیار کاربرد دارد.
با توجه به اینکه در استفاده از روش سقف عرشه فولادی، مزیتهایی از جمله راحتی در اجرا و سرعت بالا وجود دارد، در نتیجه به تعداد کمتری نیروی انسانی نیاز است که در واقع قیمت نهایی برای اجرای سقف را به کمترین میزان خود میرساند. در این روش، برخلاف روشهای سنتی، عملیات قالببندی حذف شده و همچنین این امکان را فراهم میآورد که چند طبقه را به طور همزمان بتنریزی نمایید.
اجزای سقف عرشه فولادی (متال دک)
سقف متال دک، شامل قسمتهای مختلفی میشود که عبارتند از:
-
ورق عرشه فولادی
این ورقها به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- ورق roof deck که وظیفه آن باربری در هنگام اجرا و قبل از بتنریزی است.
- ورق floor deck که در واقع آرماتورهای کششی سقف هستند و بین ورق زیرین و بتن سقف که نوعی درگیری مکانیکی در آنها به وجود میآید، قرار میگیرند و در نهایت به تیرچههای ساختمان متصل میشوند.
- هسته فلزی
ورقهای عرشه فولادی باید دارای مشخصات فنی و استانداردهای تعیینشده هر کشور باشند. چرا که در کیفیت ساخت اهمیت بالایی دارند.
-
پوشش ورقهای سقف متال دک
برای جلوگیری از خوردگی سقف، از آلیاژهایی نظیر ترکیب روی و آهن برای پوششدهی سقف عرشه فولادی استفاده میشود. همچنین در برخی موارد از پوششهای رنگی که دارای چسبندگی بالایی هستند، جهت محافظت سقف عرشه به کار میرود.
-
فلاشینگ
در لبه سقف عرشه فولادی و یا متال دک، از فلاشینگ استفاده میشود که نقش قالب را قبل از سفت شدن بتن ایفا میکند و پس از خشک شدن بتن، در آن یکنواختی و پیوستگی ایجاد مینماید. جنس فلاشینگها از ورق گالوانیزه و با ضخامت 5/0 میلیمتر است.
-
گل میخ
در سقف متال دک، گل میخ نقش رابط بین بتن و ورق گالوانیزه را بر عهده دارد و به تیرهای سازهای جوش داده میشود.
-
آرماتور
وظیفه اصلی و مهم آرماتورها، جلوگیری از ترک خوردن و شکستگی بتن است که به دو صورت سازهای و حرارتی در سقف عرشه فولادی مورد استفاده قرار میگیرند.
-
بتن
پس از قرارگیری میلگردها، عملیات بتنریزی آغاز میشود که مقدار آن باید طبق ضخامت استاندارد تعیینشده انجام گیرد.
-
میخها و پیچها
برای ثابت کردن و نیز ایجاد مقاومت سازه در برابر خوردگی و جلوگیری از گسیختگی ورقهای سقف عرشه فولادی، از میخها و پیچها استفاده میشود.
پوشش رنگی در سقف عرشه فولادی
در ساخت ورق عرشه فولادی از ورق گالوانیزه استفاده میشود. در هنگام تولید ورق گالوانیزه، از عناصر روی جهت پوششدهی ورق به کار میرود که موجب بالا بردن طول عمر ورق و همچنین حفظ آن در برابر عوامل مخرب محیطی همانند زنگزدگی و رطوبت خواهد شد. در شرایطی ویژه، علاوه بر پوشش فلزی باید بر روی سطح ورقها نیز از پوشش رنگی استفاده نمایید. این مرحله باعث میشود که طول عمر ورق عرشه به صورت قابلتوجهی افزایش پیدا کند و شامل دو نوع سیستم پس رنگ زدگی و پیش رنگ زدگی است. در ادامه به تعریف این دو عامل خواهیم پرداخت.
- سیستم پس رنگ زدگی
در مرحله پس رنگ زدگی، پس از نصب کامل سقف، در جهت زیبایی و همچنین حفاظت بیشتر آن در برابر عوامل طبیعی مخرب، سقف از زیر رنگآمیزی میشود.
- سیستم پیش رنگ زدگی
معمولا از روش پیش رنگ زدگی بیشتر در کاربردهای صنعتی استفاده میشود و برای پیشگیری از خوردگی و حفاظت ورقها به کار میرود. در این روش برخلاف روش اول که پس از نصب صورت میگیرد، رنگ کردن ورق در انتهای مرحله فرم و پیش از نصب انجام میگردد.
نکته مهم در خصوص پوشش رنگی
یکی از خصوصیات مهم برای پوشش رنگ در سقف عرشه فولادی ایجاد چسبندگی مقاوم بین رنگ و ورق سقف است. استفاده از رنگهای معمولی به تنهایی در پوشش سقف کافی نیست. به همین علت باید توجه شود پیش از عملیات پوشش رنگ، مرحله پوشش فلزی بر روی ورق انجام شده باشد.
آرماتور در سقف عرشه فولادی
از جمله دیگر قسمتهای فلزی سقف عرشه فولادی، آرماتور است که با توجه به محل اجرای آن در اسکلت بتنی، یکی از انواع میلگردهای زیر را انتخاب میکنیم. در سقف عرشه فولادی که اسکلت آن بتن است، از میلگردهای حرارتی و سازهای استفاده میشود.
- میلگردهای حرارتی
در اجرای سقف عرشه فولادی، مرحله پایانی، عملیات بتنریزی خواهد بود که اگر شرایط آب وهوایی محل مورد نظر به طور ناگهانی تغییر دما دهد و نیز عملیات بتنریزی در سطح وسیعی باشد، پیش از خشک شدن باعث ترک خوردگی بتن میشود. به همین دلیل باید از میلگردهای حرارتی استفاده شود که قطر آن 8 میلیمتر است.
- میلگردهای سازهای
این نوع میلگردها علاوه بر اینکه با توجه به کاربردی که دارند اجرا میشوند، دو عامل مهم نیز در استفاده از آنها نقش دارد. هر سازه بسته به اینکه نوع ساختمان و طراحی آن چگونه باشد، به دو نوع اسکلت فلزی و بتنی تقسیم میشوند. در ساختمانهای با اسکلت فلزی، ورقهای فلزی به جای میلگردهای کششی استفاده میشود. اما در ساختمانهایی که دارای اسکلت بتنی هستند، باید از میلگرد کششی یا سازهای در همه شیارهای ورق فلزی استفاده کرد. با توجه به این نکته، در ساختمانهای بتنی طول دهانه ورق فلزی بر فاصله و اندازه میلگردهای سازهای تاثیرگذار است.
اجرای سقفهای عرشه فولادی با توجه به همه نکات یاد شده یک روش سریع و مقرون بهصرفه محسوب میشوند. به همین علت در تعداد زیادی از شهرهای ایران در پروژههای گسترده از این روش بهره میبرند. در شهرهایی همانند شیراز و تبریز پروژههای انجام شده توسط این روش، بسیار موفق و با صرفه بودهاند.
سخن آخر
در پایان با توجه به تمام عوامل ذکر شده در این مقاله، سقف عرشه فولادی از برترین روشهای ساخت و اجرای سقف در ساختمانسازی محسوب میشود؛ چه از نظر سرعت اجرا و چه از نظر قیمت تمام شده. در زمان خرید عرشه فولادی، برای اجرای سقف، حتما تمام موارد و استانداردهای ذکر شده را بررسی کنید. همچنین جهت مشاوره و خرید سقف عرشه فولادی میتوانید به وب سایت آهن نجومی مراجعه کنید و نیز نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را در انتهای همین صفحه با ما به اشتراک بگذارید.