در زمانهای دور چوب و مواد طبیعی نقش اصلی در ساخت درب و پنجره داشتند. چندی بعد با پیشرفت تکنولوژی انواع فلزات جایگزین چوب شدند. عواملی چون آسیبدیدگی زود هنگام چوب، هزینههای بالا و از همه مهمتر نابودی منابع طبیعی در این مسئله اثرگذار بودند. متخصصان صنایع ساختمانی و عمرانی با توجه به اهمیت هزینه و دوام کار شروع به تولید محصولی به نام پروفیل کردند. اگر فعالیت شما در حوزه ساختوساز باشد به طور قطع با آن آشنایی دارید. نیاز صنایع مختلف موجب شد تا انواع مختلف پروفیل در ابعاد و متریال گوناگون تولید شوند. پروفیلها از نظر شکل ظاهری به دو دسته باز و بسته تقسیم میشوند که ممکن است شما از آن بیخبر باشید. در ادامه این مطلب از سایت بازرگانی نجومی با پروفیل باز و بسته بیشتر آشنا میشویم، پس با ما همراه باشید.
پروفیل باز و بسته چه تفاوتی با هم دارند؟
همان گونه که اشاره کردیم پروفیلها بر اساس شکل ظاهری به دو نوع پروفیل باز و بسته تقسیم میشوند. اصلیترین تفاوتی که میان این دو به چشم میخورد شکل سطح مقطع آنها است. پروفیلهای بسته به دلیل بسته بودن شکل ظاهری معروف به این نام شدند. نامگذاری پروفیلهای باز نیز با توجه به شکل ظاهری آنها صورت گرفته است. تولید این دو نوع محصول در ابعاد و ضخامتهای متنوع انجام میشود. از دیگر تفاوت آنها میتوان به کاربرد، انواع، قیمت، چگونگی تولید و … اشاره کرد که در ادامه به صورت تخصصی و مفصل به آنها پرداختهایم.
پروفیل باز چیست؟
به طور کلی پروفیلها تجهیزاتی هستند که در ساخت درب، پنجره، لوله یا نمای ساختمان به کار میروند. در صورتی که شکل هندسی سطح مقطع آنها باز باشد به آن پروفیل بازمیگویند. این نوع پروفیل بین دو لبه خود شکاف قابل توجهی دارد. در واقع گستردگی دهانه پروفیل از یک لبه به لبه دیگر موجب تمایز آن از پروفیل بسته شده است. پروفیل باز یا مقاطع فولادی سرد شده انواع مختلفی دارند که عبارتند از:
- پروفیل زد
- پروفیل آبرو
- پروفیل فرانسوی
پروفیل Z
اگر به سطح مقطع این پروفیل نگاه کنید حرف Z انگلیسی را مشاهده خواهید کرد. تنها همین شباهت علت نامگذاری آن است. تولید پروفیل Z با ورقهای سیاه یا روغنی صورت میگیرد. سایز این ورقها میتواند ۱۶، ۱۸، ۲۰، ۲۲ با ضخامت ۲، ۵/۲ و ۳ میلیمتر باشد. پروفیل Z در بازار با نام Z۱۶، Z۱۸، Z۲۰، Z۲۲ به چشم میخورد. عدد نوشته شده بعد از Z نشاندهنده ارتفاع پروفیل Z است. سوراخکاری یا به اصطلاح پانچ لوبیایی شکل از دیگر مشخصات پروفیل Z است.
کاربرد: شکل و ساختار خاص پروفیل Z موجب شده تا در بسیاری از محیطها و سازهها شاهد آن باشیم. صنعت ساختمانسازی بیشترین بهره را از آن برده است. زمانی که در هر فضا نیاز به افزایش ظرفیت باربری است مهندسان به سراغ این محصول میروند. تقویت بازههای فلزی، ساخت فریم فلزی، استفاده در ریلها، ساپورت آیتمهای باربر فلزی، لولهگذاری، تقویت تیرها و در نهایت ساخت جعبه فلزی از دیگر کاربردهای پروفیل Z است.
پروفیل آبرو
یکی دیگر از انواع مقاطع پروفیل باز نوع آبرو است. این قطعه فولادی از نظر ابعاد، ضخامت ۲ تا ۳ میلیمتر، ارتفاع ۱۶ سانتیمتر و طول ۶ متر دارد. وزن آن در اکثر مواقع بیشتر از ۷۰ کیلوگرم است. هر کارخانه ممکن است مواد اولیه متفاوتی برای تولید آن به کار ببرد که بسته به آن وزن متغیری خواهد داشت. این پروفیل در انواع مختلفی چون جعبهای، لندنی، گرد، فیتیلهای و مخفی تولید شده است. هر یک کارایی مختلفی دارند. ضخامت پروفیل جعبهای ۵/۰، ۶/۰، ۷/۰، ۸/۰، ۹/۰، ۱، ۵/۱ و ۲ میلیمتر است. پروفیل فیتیلهای در ضخامتهای ۴/۰ و ۵/۰ میلیمتر دیده میشود.
کاربرد: کنترل، جمعآوری و انتقال آب باران، برف یا هر مایع دیگر از سقف به پایین ساختمان مهمترین کاربرد آن است. اتصال روی ساندویچ پانلهای سقفی، انواع سقفهای شیروانی و غیرشیروانی، پارکینگها، واحدهای فرآوری و … نیز از پروفیل آبرو استفاده میشود.
پروفیل فرانسوی
این نوع پروفیل باز با روش نورد سرد ورق فولادی تولید میشود. ضخامت آن ۲ تا ۵/۲ میلیمتر و طول آن ۶ متر است. در تولید پروفیل فرانسوی از استانداردهای ISIRI 7336 و ISIRI 7338 استفاده میشود.
کاربرد: معمولاً پروفیل فرانسوی در ساخت چهارچوب درب و پنجره استفاده میشود.
پروفیل بسته چیست؟
سطح مقطع پروفیل از نوع بسته سطح مقطعی با شکل هندسی بسته دارد. تولید آن به دو روش اصلی صورت میگیرد. در روش اول فرآیند اکستروژن به تولید مقاطع بدون درز منجر میشود. سپس قطعه داغ شده از یک حفره عبور داده شده و پروفیل مورد نظر شکل میگیرد. در روش دوم فرآیند جوشکاری استفاده میشود. ورقها با عبور از غلتکهای نورد شکل میگیرند و سپس لبههای لوله شکل به هم جوش داده میشوند. انواع پروفیل بسته شامل موارد زیر است:
- قوطی دارای سطح مقطع HSS
- پروفیل کلافی
- پروفیل لنگه دری
- پروفیلهای مربعی و مستطیلی
قوطی دارای سطح مقطع HSS
سطح مقطع این پروفیل به شکل مربع، مستطیل و دایره است. تولید این محصول به روش نورد سرد صورت میگیرد. مقاومت آن در برابر خوردگی و آتشسوزی موجب محبوبیت بالای آن شده است. مهندسان و کارگران یک پروژه به دلیل مدل ساخت پروفیل HSS ابتکار عمل بالایی در هنگام کاربرد آن دارند. سبک بودن این پروفیل توخالی موجب افزایش ایمنی سازه در برابر زلزله و آتشسوزی میشود.
کاربرد: در ساخت انواع استادیومها، فروشگاهها، پل و واحدهای مسکونی از پروفیل HSS بهره میبرند.
پروفیل کلافی
تولید پروفیل کلافی به شکل نورد گرم از ورق سیاه با فولاد گرید ST37 است. سپس با ضخامت ۹/۰ تا ۵/۲ میلیمتر و طول ۶ متر روانه بازار میشوند. این نوع پروفیل در بازار به شکل یک لبه به چشم میخورد.
کاربرد: عمده استفاده آنها در ساخت درب و پنجره است.
پروفیل لنگه دری
به منظور تولید پروفیل لنگه دری فلز پایه را داخل کوره گداخته میکنند، سپس از غلطکهای مخصوص عبور داده میشوند و در نهایت فرمدهی به شکل مورد نظر صورت میگیرد.
کاربرد: در تولید پروفیل چهارچوبهای فرانسوی و ساخت چهارچوب از پروفیل لنگه دری استفاده میشود.
پروفیلهای مربعی و مستطیلی
پروفیل مربع با ابعادی از ۱۰×۱۰ تا ۵۰۰×۵۰۰ میلیمتر با ضخامت ۲ تا ۴ میلیمتر در بازار موجود شده است. در بازار آهن پروفیل مستطیل از ۴۰×۱۰۰ تا ۱۳۵×۳۰۰ میلیمتر با ضخامت ۲/۵ تا ۸ میلیمتر مشاهده میشود. این محصولات در سایزهای بزرگ با نام پروفیل ستونی نیز مشهور هستند.
کاربرد: رایجترین محصولات برای تولید درب و پنجره، ستون ساختمان، راهپله، پاساژها، نردهکشی خیابان و ساخت اسکلت فلزی هستند.
تفاوت قیمت پروفیل باز و بسته
عوامل مختلفی چون کیفیت پروفیل، ابعاد، شرکت سازنده محصول، تغییرات نرخ ارز و قیمت پروفیل در بازار جهانی بر قیمت نهایی پروفیلها اثر میگذارند. هزینه در نهایت براساس کیلوگرم یا وزن تعیین میشود. در میان انواع متعدد پروفیلها، پروفیل باز به نسبت پروفیل بسته قیمت مناسبی دارد و از نظر اقتصادی مقرون به صرفهتر است. از دیگر مزایای پروفیل باز میتوان به استحکام بالا، وزن سبک و قابلیت نصب آسان اشاره کرد.
خرید از بازرگانی نجومی
ما در این مقاله از بازرگانی نجومی به دو دسته از انواع پروفیل بر اساس شکل ظاهری یعنی پروفیل باز و بسته پرداختیم. وجه تمایز اصلی پروفیل باز و بسته به شکل هندسی سطح مقطع آنها برمیگردد. در هر حال هر دو محصول به شکل گسترده در صنعت ساختمانسازی کاربرد دارند. در صورتی که نیاز به خرید این محصولات دارید به سایت ما مراجعه کنید. شرکت بازرگانی نجومی با بهرهگیری از افراد متخصص شرایط مناسبی را برای خرید آسان انواع محصولات چون تیرآهن، میلگرد، ناودانی، نبشی، انواع پروفیل و … فراهم کرده است.