در میان محصولات مختلف فولادی که به نام پروفیل شناخته میشوند، پروفیل مبلی جایگاه بسیار ویژهای دارد. به علت تنوع کاربرد پروفیلهای فولادی، این محصولات با خواص مکانیکی و فیزیکی مشخصی تولید میشوند. فرم پذیری مطلوب، وزن سبک و ضخامت پایین از ویژگیهای پروفیل مبلی است.
این پروفیل در کشور ایران با نام قوطی هم شناخته میشود و در اشکال مختلفی مانند مربع، مستطیل، دایره و غیره تولید میشود. در کنار تولید این پروفیلها به صورت اشکال هندسی مختلف، به دو صورت سبک و سنگین هم تولید میشود که تفاوتهایی در وزن و ضخامت دارند. پروفیلها انواع مختلف و کاربردهای منحصر به فرد خود را دارند.
در این مقاله قصد داریم بیشتر در خصوص این پروفیل صحبت کنیم پس تا انتها با ما همراه باشید.
پروفیل مبلی چیست؟
قوطیهای پروفیل مبلی از لحاظ ضخامت و نوع ورق کاربردی با سایر پروفیلها تفاوت دارند. به پروفیلی که ضخامت آن کمتر از ۱.۵ میلیمتر باشد و از ورق روغنی ساخته شده باشد، پروفیل مبلی میگویند.
از این پروفیل در پروسههای خمکاری و جوشکاری استفاده میکنند چرا که استحکام کششی و انعطاف این پروفیل بالا است. پروفیلهای مبلی از ورق روغنی ساخته میشوند؛ بنابراین قیمتشان بسیار تحت تاثیر قیمت این ورق است. پروفیل مبلی در دو نوع بدون درز و درزدار ساخته میشود که نوع بدون درز آن استحکام بیشتری دارد.
مشخصات پروفیل مبلی
ویژگیها و مشخصات این پروفیل شامل دستههای زیر میشود:
- ظاهر
این پروفیل ظاهری یکدست، دقت ابعادی بالا و درخشندهای دارد که درز جوش آن بسیار باکیفیت است. دلیل این درز جوش مطلوب هم استفاده از روش جوشکاری با فرکانس بالا است.
- شیمیایی
مشخصات ورقهای روغنی شبیه به خصوصیات شیمیایی پروفیل مبلی است رنگشوندگی، آبکاری و قابلیت جوشکاری این پروفیل بسیار برای صنعتگران مطلوب است.
- فیزیکی
مهمترین شاخصهای فیزیکی پروفیل مبلی، وزن آن است. اساساً محصولی که ضخامت پایینی داشته باشد نمیتواند در مقابل دیگر محصولات فولادی وزن زیادی پیدا کند به همین دلیل به این پروفیل، پروفیل سبک هم میگویند.
از این پروفیل شاخه ۶ متری تولید میشود که وزن نهایی آن بستگی به ابعاد و ضخامت ورق سرد به کار رفته در ساختارش دارد.
کاربرد پروفیل مبلی
به علت ویژگیهای مثبتی که این پروفیل دارد کاربردهای آن در صنایع ساختمانی و صنعتی عبارتاند از:
- کشاورزی
- خودروسازی
- لوازم خانگی
- تولید دوچرخه
- اسلحه سازی
- صنعت مبلمان و صندلی
- صنایع تولید تجهیزاتی مانند کانتینر
کارخانههای تولیدکننده
تعداد تولید کنندههای پروفیل مبلی در ایران بسیار زیاد است و در حال حاضر بیش از ۵۰ مجموعه وارد این صنعت شدهاند. روش ساخت نسبتاً آسان این پروفیل باعث شده است تا نسبت به دیگر مقاطع دارای تنوع برند بیشتری باشد.
در بین برخی از تولیدکنندگان این پروفیل، برخی سبک خاصی در پروسه تولید دارند که همین امر موجب شده است تا نمونههای متنوعی را در طیف گستردهای تولید کنند.
در بین کارخانههایی که در این حوزه فعالیت میکنند کارخانههای صبا، ساوه، نورد، فولاد ساب قزوین، آریا، خاور، دلیجان، سپنتا، جهان پروفیل پارس خزر از معروفترین تولید کنندگان این محصول هستند.
روشهای تولید
این پروفیل کاربردی به روشهایی زیر تولید میشود:
- روش اول
در روش اول ابتدا رول ورق را به صورت تسمه برش میدهند و بعد به وسیله دستگاه فرمینگ آن را میپیچاند.
مرحله بعد لبههای مماس شده را به یکدیگر جوش میدهند تا اتصال برقرار شود در آخر هم برای این که شکل مقطع از لوله به مستطیل و مربع تغییر پیدا کند به مرحله سایزینگ وارد شده و در آنجا با اعمال فشارهای چند جانبه شکل مقطع را تغییر میدهند.
- روش دوم
در این قسمت هم مشابه روش اول ابتدا تسمهها را از رول ورق میبرند و بعد توسط دستگاه فرمینگ خم میکنند تا گوشههای مقطع ایجاد شود، سپس لبههای پروفیل را به یکدیگر جوش میدهند.
- روش سوم
این روش در تولید پروفیل مبلی غیرمتداول است. روش کار هم به این صورت است که از کنار هم قرار دادن و جوش دادن دو نیم پروفیل استفاده میکنند که به علت ایجاد دو درز جوش در ساختار نهایی، کیفیت پروفیل نسبت به روشهای قبلی کمتر خواهد شد.
قیمت پروفیل مبلی
قیمت پروفیل مبلی تحت تأثیر تغییرات قیمت ورق روغنی است. البته تأثیر قیمت واحد وزنی، نرخ دلار، اجرت خدماتی مانند خم، جوشکاری، سوراخکاری و غیره هم در قیمت نهایی این پروفیل تاثیر میگذارند.
در مواردی که پروفیل مبلی وارداتی باشد هزینههای گمرکی هم تاثیرگذار هستند اما خوشبختانه امروزه کارخانجات بسیاری در کشور ما مشغول به تولید این محصول کاربردی هستند. برای استعلام قیمت دقیق این محصول هم میتوانید با کارشناسان سایت آهن نجومی تماس بگیرید.
یکی دیگر از عواملی که قیمت پروفیل مبلی را تغییر میدهد قیمت لوله است. قیمت لوله هم تحت تاثیر ورق روغنی است، برای مثال قیمت پروفیل استیل که از جنس استیل است، نسبت به مقاطع دیگر گرانتر است.
انواع پروفیل مبلی
همانطور که اشاره کردیم پروفیل سبک یا مبلی شامل دو دسته بدون درز و درزدار است. پروفیل بدون درز جای جوش در سطح خود ندارند. از ویژگیهای این پروفیل هم میتوان به قطر نازک و در عین حال مقاومت بالا در برابر فشارهای داخلی و خارجی است.
همانطور که از نام لولههای درزدار مشخص است در سطح خود درز جوش داشته و نسبت به پروفیل بدون درز وزن بالاتری دارند.
مزایای پروفیل مبلی
پروفیلهای ساخته شده در کارخانجات مختلف با توجه به ویژگیها و فرایند تولید در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند.
هر کدام از این پروفیلها مزایای مخصوص به خود را دارند.
از مزایای پروفیل مبلی هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابلیت آبکاری
- کیفیت مطلوب
- تنوع در میزان وزن
- شکلپذیری مطلوب
- ضخامت، قطر و ابعاد دقیق
خرید از بازرگانی نجومی
به طور کلی محصولات فولادی در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. پروفیل مبلی هم به علت ویژگیهای منحصر به فردی که دارد، در بسیاری از موارد کاربرد داشته و متقاضیان خاص خود را دارد.
اگر شما هم نیاز به استفاده از این پروفیل در پروژه خود دارید قبل از خرید با ویژگیهای این محصول آشنا شده و با متخصصین در این زمینه مشورت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر، دریافت راهنماییهای جامع و کامل و مشورت با کارشناسان ما میتوانید با شمارههای درج شده در سایت بازرگانی نجومی تماس بگیرید.