با دقت در محیط اطرافمان میتوانیم پی ببریم محصولات فلزی در بسیاری از ابزارها و لوازم مورد استفاده ما به کار رفتهاند. محصولات فلزی با توجه به آلیاژهای به کار رفته در آنها و تکنولوژی ساخت تفاوتهای زیادی با هم دارند و در مصارف مختلفی استفاده شده و کاربردهای زیادی دارند. یکی از محصولات پرکاربرد فولادی ورق گالوانیزه است که دارای ویژگیهای خاصی میباشد از جمله ویژگیهای این محصول مقاومت بالای آن در برابر خوردگی و زنگ زدگی است. به همین جهت از این محصول بیشتر در مناطقی مورد استفاده قرار میگیرد که رطوبت زیادی دارند به عنوان مثال در ساخت کانالهای تهویه هوا، کابینت آشپزخانه و … به کار برده میشود. در ادامه این مطلب از سایت بازرگانی نجومی با ما همراه باشید تا با کاربرد ورق گالوانیزه آشنا شوید.
ورق گالوانیزه چیست؟
این ورق طی فرایند نورد گرم و با غوطه ور کردن آهن داخل مواد مذاب روی لایهای از فلز روی بر سطح آن میچسبد. در نتیجه این فرآیند محصول ایجاد شده مقاومت بالایی در برابر خوردگی، زنگ زدگی و همچنین در برابر انواع خراش و آسیب دیدگی است. به دلیل دارا بودن همین ویژگی خاص ورقهای گالوانیزه دارای کاربردهای زیادی در صنایع مختلف هستند.
کاربرد ورق گالوانیزه
ورقهای گالوانیزه در حجم زیادی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند که از جمله مهمترین موارد استفاده این محصول عبارتند از:
- تهیه تابلوهای برق صنعتی و شهری
- تهیه انواع لوله، پروفیل و محصولات گالوانیزه
- استفاده در تجهیزات ترافیکی از جمله گارد ریلها
- تولید انواع مخازن متحرک و ساکن از جمله مخازن تانکرها
- استفاده در صنعت خودروسازی برای تولید درب اتومبیلها
- استفاده در ساختمانسازی جهت ساخت ساندویچ پانلها
- استفاده در صنایع برق و الکترونیک از جمله انواع سیم کشی و تهیه قطعات پوششی
- ساختن سقف و بدنه انواع سالنهای بزرگ از جمله سولههای صنعتی و غیر صنعتی
- تهیه و تولید انواع لوازم آشپزخانه از جمله یخچال، ماشین لباسشویی، کولر، ماشین ظرفشویی و….
علت استفاده از این ورق در این وسایل وجود محیطهای مرطوب است که باعث میشود ورقهای آهنی بدون پوشش به سرعت دچار آسیب شوند.
مزایای استفاده از ورق گالوانیزه
حال که با کاربرد ورق گالوانیزه در صتایع مختف آشنا شدیم بهتر است درباره مزایای این ورق نیز صحبت کنیم. ورقهای فولادی کاربردهای مخصوصی دارند و در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند به همین دلیل باید در هنگام خرید ورق مناسب جهت کار خود را انتخاب نمایید.
از مهمترین مزایای ورقهای گالوانیزه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سختی زیاد محصول
- دارا بودن امکان جوشکاری
- ساده بودن فرآیند تمیزکاری
- کم بودن زمان تولید گالوانیزه
- هزینه کم جهت نگهداری و تعمیر
- داشتن قابلیت شکل دهی و فرم پذیری
- دارا بودن مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی و خوردگی
- دارا بودن ظاهری باکیفیت در مقایسه با سایر ورقهای فلزی
- هزینه پایین جهت ساخت و تولید: فرآیند گالوانیزاسیون در مقایسه با سایر روشها هزینه کمتری دارد.
روشهای گالوانیزاسیون
ورقهای فولادی را با استفاده از روشهای مختلفی گالوانیزه میکنند که هرکدام از این روشها ویژگی خاصی به ورق میدهد و کاربردهای متفاوتی دارند. از مهمترین این روشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
الکترو گالوانیزه
این روش توسط جریان الکتریکی و محلول الکترولیتی سولفات روی انجام میگیرد. در این شیوه ورقهای تولید شده دارای ضخامت کمتری در مقایسه با سایر ورقها هستند و برای استفاده در صنایع حساستر مانند خودروسازی به کاربرده میشود. از ویژگیهای این نوع ورقها قابلیت رنگ پذیری آنها است.
گالوانیزه گرم یا حرارتی
به گالوانیزه گرم روش کلاسیک نیز گفته میشود و در این روش ورقهای فولادی را درون یک استخر روی غوطه ور میکنند تا به طور کامل آغشته به روی شود. ویژگی این روش مقرون به صرفه بودن آن نسبت به سایر روشها است. همچنین با توجه به اینکه در این روش از تکنیک غوطه وری استفاده میشود هر محصولی با هر شکلی را میتوان با استفاده از این تکنیک روی اندود کرد. و نکته مهم این است که در روش گالوانیزه حرارتی تمام قسمتهای فولاد به خوبی با روی آغشته میشوند و استحکام بیشتری به ورق میدهد.
پیش گالوانیزه
این تکنیک دارای شباهت زیادی با روش گالوانیزه حرارتی دارد و تنها تفاوت آن این است که در این روش ابتدا فلز مورد نظر را با یک نوع مایع تمیز میکنند سپس آن را برای گالوانیزه کردن داخل استخر روی به روش رفت و برگشت گالوانیزه میکنند. ویژگی این ورقها یکپارچگی و یکدستی بیشتر آنها در مقایسه با ورقهای گالوانیزه گرم است.
گالوانیلینگ
این روش نسبت به سایر روشها زمان بر و حساس است در این تکنیک تولید کنندگان ورقها را به دو شیوه گالوانیزاسیون گرم و گداختگی تهیه میکنند. برای انجام این روش ابتدا سطح ورق را با عنصر روی پوشش دهی میکنند و پس از آن در کورههای گداخته قرار میدهند که ورق تولید شده یک ورق آلیاژ خواهد بود.
مراحل تولید ورق گالوانیزه
در بخش قبل با روشهای مختلف روی اندود کردن ورقهای فولادی، کاربرد ورق گالوانیزه و مزایایش آشنا شدید در ادامه مراحل تولید را بیان میکنیم.
ورق پایه مورد نظر برای تولید ورقهای گالوانیزه ورق روغنی است که در ابتدا این ورقها را به وسیله جوشکاری به یکدیگر متصل کرده و به صورت یک نوار پیوسته تبدیل میشوند. سپس قبل از ورود به مرحله تولید باید ورقها در فرآیند اسید شویی و با کمک مواد قلیایی چربی زدایی شوند و پس از آن مرحله برس زنی و شستشو با آب گرم انجام میگیرد. و در انتها با استفاده از هوای داغ سطح فلز را خشک کرده تا بدون هر گونه ناخالصی باشد.
در مرحله بعد جهت زنگ زدایی ورق آنرا در یک محلول زنگ زدا که غلظت بالایی از اسید کلریدریک دارد غوطه ور میکنند تا زنگهای احتمالی آن به طورکامل از بین برود. سپس دوباره ورق را شست و شو میدهند تا مواد زنگی به طور کامل از سطح آن جدا شوند.
در این مرحله مادهای ترکیبی از کلرید روی و عناصر دیگر به نام فلاکس روی ورق آهنی زده میشود تا آنرا برای عملیات گالوانیزاسیون آماده کنند. این مرحله به این جهت انجام میگیرد که فلز روی قادر باشد به طور کامل روی فولاد مورد نظر بچسبد. سپس بسته به کاربرد نهایی ورق از سه فرآیند گرم نمودن، پیش گرم و همدمایی و در نهایت نیز خنک کردن استفاده میشود تا فولاد به دمای لازم برای ورود به حمام مذاب آماده شود.
در این مرحله ورقهای فولادی برای انجام عملیات گالوانیزاسیون آماده میشوند و درون وانی پر از روی قرار میگیرند.
(همانطورکه پیش از این اشاره کردیم شیوههای گالوانیزاسیون متفاوت است.)
در نهایت پس از اینکه ورقها گالوانیزه شدند باید عملیاتی روی آنها انجام گیرد تا بتوان آن را وارد بازار کرد.
مرحله ورود به بازار
ابتدا برای تنظیم ضخامت روی موجود بر سطح فلز ورقها وارد مرحله جت هوا میشوند.
در مرحله بعد آنها را در معرض هوای سرد قرار میدهند تا دمای ورق کاهش پیدا کند و بعد از پاشیدن آب با ورود به داخل آب، سرد میشوند و سپس با قرار دادن ورقها در معرض هوا آنها را خشک میکنند. مرجله بازرسی پوشش روی سطح فلز با استفاده از دستگاههای ضخامت سنج کنترل شده و در مرحله نورد پوستهای نیز صافی سطح آن کنترل میشود.
در آخرین مرحله نیز لایه نازکی از محلول کروم را روی سطح ورقها میپاشند تا هنگام نگهداری در انبارها از شوره زدن محافظت شود. و در نهایت با استفاده از دستگاه روغن کاری الکتروستاتیک لایهای از روغن روی سطح فلز پاشیده میشود و بسته بندی شده وارد بازار میشود.
تولید کنندگان ورق گالوانیزه
کارخانجات متعددی در ایران به تولید ورق گالوانیزه میپردازند که از مهمترین این تولید کنندگان میتوان به کارخانه فولادمبارکه، کارخانه هفت الماس، کارخانه امیر کبیر کاشان، کارخانه تاراز و مجتمع خودرو شهرکرد اشاره کرد.
تولیدات همه این مجموعهها از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند اما کارخانه امیر کبیر کاشان دارای تنوع زیادی در استحکام و کششی بودن دارد. تولیدات مجتمع خودرو شهرکرد برای تولید بدنه ماشین و صنایع خودروسازی استفاده میشوند.
قیمت ورق گالوانیزه
ورقهای گالوانیزه با توجه به نحوه تولید و همچنین تولید کنندگان متعدد قیمتهای متفاوتی دارند که از جمله عواملی موثر در تعیین قیمت آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- کارخانه تولید کننده
- وزن نهایی ورق گالوانیزه
- سایز و ابعاد ورق گالوانیزه
- چگونگی روش گالوانیزاسیون
- مقدار پوشش روی موجود در سطح ورق گالوانیزه
- استانداردهای تولید و کیفیت نهایی ورق گالوانیزه
همه این عوامل میتوانند در میزان افزایش قیمت و یا کاهش آن تاثیر داشته باشند.
خرید از بازرگانی نجومی
در این مطلب شما را با کاربرد ورق گالوانیزه و نحوه تولید آن به طور مختصر آشنا کردیم. همانطور که ملاحظه کردید ورقهای گالوانیزه از ویژگیهای خاصی برخوردار هستند و دارای کاربردهای متعددی در صنعت میباشند. همچنین با برخی از برترین تولید کنندگان ورقهای گالوانیزه در ایران آشنا شدید.
همانطور که بیان کردیم عوامل مختلفی میتوانند بر روی قیمت نهایی این محصول تاثیرگذار باشند به همین جهت به هنگام خرید ورقهای گالوانیزه باید از قیمت آن اطلاع کسب نمایید.
سایت بازرگانی نجومی میتواند به صورت آنلاین شما را در جریان آخرین قیمتهای ورق گالوانیزه قرار دهد. مجموعه بازرگانی نجومی همواره آماده پاسخگویی به سوالات احتمالی شما و ارائه مشاوره جهت خرید محصول مناسب از طریق تماس با مشاورین این مجموعه است.
بازرگانی نجومی ارائه کننده انواع مقاطع فولادی و آهن آلات در سراسر ایران است. این مجموعه باکیفیت ترین تولیدات کارخانجات را با قیمتهای مناسب در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهد.