ورق آلومینیوم از ورقهای کاربردی در صنعت است. در مقالههای پیشین به نکات مهم هنگام خرید ورق آلومینیوم پرداختیم. در این مقاله قصد داریم تا شما را با کارخانههای تولیدکننده ورق آلومینیوم آشنا کنیم. همراه ما باشید.
عنصر آلومینیوم که با نماد AI در جدول تناوبی قرار دارد و عدد اتمی آن 13 است بعد از اکسیژن و سیلسیم فراوانترین عنصر طبیعت به شمار میرود. این عنصر به دلیل واکنش پذیری بالا به صورت ناخالص همراه با سنگهای معدنی دیگر یافت میشود. خوب است بدانید که بیشترین مقادیر آلومینیوم از سنگ بوکسیت به دست میآید. آلومینیوم دارای ویژگیهایی بسیاری است که از جمله آن میتوان به استحکام بالا در مقابل وزن زیاد و خوردگی، قابلیت جوشکاری و شکل پذیری اشاره نمود که باعث میشود کاربرد وسیعی در صنایع مختلف داشته باشد.
آلومینیوم چیست؟
فلزی نرم و سفید رنگ متمایل به نقرهای (آبی) است که دارای چگالی تقریبی 2770 کیلوگرم بر مترمکعب میباشد. همانطور که گفتیم به صورت ناخالص همراه با سنگهای معدنی وجود دارد. این فلز قابلیت بازیافت دارد و با محیط زیست سازگار است. آلومینیوم به عنوان کاربردیترین فلز از نظر کیفیت و ارزش بعد از آهن محسوب میشود و در بیشتر صنایع مورد استفاده قرار میگیرد.
ترکیب خاص و منحصر به فرد آلومینیوم این محصول را به یکی از مهمترین مواد مهندسی و ساخت مصالح تبدیل کند. آلومینیوم دارای جرم سبکف استحکام بالا و مقاومت زیاد در برابر خوردگی و زنگ زدگی میباشد که آنرا به یک فلز عالی تبدیل کرده است. آلیاژهای این عنصر قابلیت پرسکاری، جوشکاری، لحیم کاری و ماشین کاری را دارند و به صورت ورق، تسمه، مفتول، فویل، میله و پروفیلهای ساختمانی موجود میباشد. سازههایی که با استفاده از آلومینیوم ساخته میشوند در صنعت هوانوردی و حمل و نقل مورد استفاده قرار میگیرند.
روشهای ساخت قطعات آلومینیومی
قبل از معرفی کارخانههای تولیدکننده ورق آلومینیوم بهتر است با روشهای ساخت این محصول آشنا شوید. اما اگر از حوصلهی شما خارج است به قسمتهای نهایی مقاله مراجعه فرمایید.
قطعات آلومینیومی را به روشهای مختلفی تولید میکنند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اکستروژن
- ریختهگری ماسه ای
- ریختهگری تحت فشار
- کار گرم
- کار سرد
انواع ورق آلومینیوم
ورقهای آلومینیوم جزء فلزات سبک هستند که اغلب به شکل رول، شیت و برگههای نازک تولید و روانه بازار میشوند. این آلیاژ دارای ظاهری تمیز و یکدست میباشد و سطحی براق دارد که قابلیت رنگ پذیری بالایی دارد. ورقهای آلومینیومی انواع مختلفی دارند که از این میان میتوان به ورق آلومینیوم رنگی، کامپوزیت، ورق آلومینیوم پانچ، آجدار و … اشاره کرد.
ویژگیهای آلومینیوم
آلومینیوم دارای ویژگیهای خاص و منحصر به فردی میباشد که همین امر باعث میشود در بیشتر صنایع مورد استفاده قرار بگیرد که از جمله این ویژگیها میتوان موارد زیر با نام برد.
- وزن سبک
- عدم تولید جرقه
- غیر سمی بودن
- هدایت الکتریکی
- قابلیت بازتاب نور
- وزن مخصوص کم
- خاصیت ارتجاعی
- هدایت حرارتی بالا
- غیر مغناطیس بودن
- مقاومت بالا در برابر خوردگی
- قابلیت شکل پذیری و فرم دهی
- استحکام بالا در مقایسه با وزن سبک
مشخصات فنی آلومینیوم
آلومینیوم با نشان شیمیایی AI یک فلز نرم و نقرهای رنگ است که با عدد اتمی 13 در جدول تناوبی میباشد. جرم اتمی آن 9815/26 گرم و جرم حجمی آن در 20 درجه سانتیگراد 2.70 گرم بر سانیتمتر مکعب است. نقطه ذوب آن 933 درجه کلوین، نقطه جوش 2792 درجه کلوین و دمای پلاسمای آن 7850 درجه کلوین است و دارای استحکام کششی 9 کیلوگرم بر میلیمتر مربع میباشد. تنش تسلیم آن 3 کیلوگرم بر میلیمتر مربع است و افزایش طول تا پارگی در این محصول 45 درصد و دارای سختی 16 برینل است. نسبت پوآسون آن 0.35 و مدول کشسانی آن نیز 053/62 گیگا پاسکال در دمای صفر درجه سانیگراد میباشد.
کاربردهای آلومینیوم
ویژگیهای ذکر شده در بالا آلومینیوم را به یک گزینه بسیار کاربردی و مناسب برای استفاده در شرایط خاص تبدیل میکند. پرکاربردترین موارد استفاده آلومینیوم به شرح زیر میباشد.
- متالوژی
- صنعت ساختمان سازی
- ساخت انواع عایقهای رطوبتی
- ساخت هواپیماهای تجاری و نظامی
- جهت استفاده در خطوط انتقال نیرو
- استفاده در صنایع کاغذسازی و پارچه بافی
- استفاده در بدنه و سر و ته قوطیهای بسته بندی
- ساخت ریلها، واگنهای حمل بار و مسافر و لوکوموتیوها
- ماشینها و تجهیزات کشاورزی، ساختمانسازی و کارخانجات
- در صنعت حمل و نقل مانند ساخت هواپیما، کشتی، اتومبیل و…
- استفاده در تولید لوازم خانگی مانند کولر، یخچال، ماشین لباسشویی و…
علاوه بر این موارد آلومینیوم با توجه به ویژگیهایی خاص آن کاربردهای گسترده دیگری نیز دارد.
بزرگترین تولید کنندگان آلومینیوم در جهان
با توجه به مواردی که بیان شد و کاربردهای ویژه این محصول در دنیای امروز رقابت بسیار زیادی در تولید آن وجود دارد. طبق آمار سال 2019 بزرگترین کشورهای تولیدکننده آلومینیوم در دنیا این کشورها بودند:
- چین: با تولید حدود 36000 هزار تن آلومینیوم
- هند: با تولید حدود 3700 هزار تن آلومینیوم
- روسیه: با تولید 3600 هزار تن آلومینیوم
- کانادا: با تولید 2900 هزار تن آلومینیوم
اما با توجه به آماری که در سال 2020 تهیه شد بزرگترین شرکتهای تولیدکننده آلومینیوم دنیا شامل سه شرکت آمریکایی Century Aluminium، Alcoa و Magnitude 7 Metals میشود که به عنوان بزرگترین رقبای عرصه تولید این محصول به شمار میروند. اما علاوه بر این سه شرکت همچنان شرکتهای بزرگ چینی نقش بسیار زیادی در این بازار دارند. از مهمترین تولیدکنندهای ورق آلومینیوم در کشور چین میتوان به این شرکتها اشاره کرد:
Chinalco با تولید حدود 6.6 میلیون تن آلومینیوم و شرکت Hongqiao با تولید بیش از 12 میلیون تن و همچنین شرکتهای Rusalو Xinfa که نقش بسیار مهمی در تولید این محصول دارند.
5 بزرگترین تولیدکننده ورق آلومینیوم در ایران
سهم ایران در تولید آلومینیوم در سال بین 280 تا 310 هزار تن میباشد که در این بخش به معرفی مهمترین تولید کنندگان این محصول در ایران میپردازیم.
آلومینیوم ایران (ایرالکو)
این شرکت در اراک واقع شده است و دارای مساحتی حدود 570 هکتار میباشد که بزرگترین تولیدکننده آلومینیوم ایران شناخته میشود. ظرفیت تولید این کارخانه در سال 19000 تن است و دارای بیش از 250000 پرسنل میباشد. محصولات این مجموعه با رعایت استانداردهای بینالمللی تولید میشود و حداقل خلوص آن 99.70 درصد است.
آلومینیوم المهدی
این مجموعه به عنوان قدیمیترین تولیدکننده آلومینیوم در ایران شناخته میشود این شرکت در 18 کیلومتری غرب بندرعباس در منطقه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس واقع شده است. ظرفیت تولید این مجموعه 110 هزار تن آلومینیوم در سال است.
آلومینیوم هرمزال
این شرکت از سال 1385 در منطقه هرمزگان فعالیت خود را شروع کرده است و به یکی از بزرگترین کارخانههای تولیدکننده ورق آلومینیوم در ایران تبدیل شده است و ظرفیت تولید آن 140 هزار تن آلومینیوم در سال میباشد.
آلومینای ایران
این شرکت که به نام آلومینای جاجرم نیز شناخته میشود یکی دیگر از تولیدکنندهای ورق آلومینیوم ایران است که در منطقه جاجرم واقع شده است.
سالکو
سالکو که به آلومینیوم جنوب معروف است یکی از شرکتهای دارای بورس اوراق بهادار نیز میباشد. این مجموعه با این هدف راه اندازی شد که به یکی از چهار تولیدکننده برتر آلومینیوم خاورمیانه تبدیل شود. از مزایای ویژه این شرکت عظیم تولیدکننده شمش آلومینیوم دسترسی آن به بندر و اسکله است که انتقال محمولههای بزرگ آلومینیوم را آسان میکند.
خرید از بازرگانی نجومی
آلومینیوم به عنوان یک آلیاژ پرکاربرد دارای ویژگیهای خاص و منحصر به فردی است که این روزها بسیار مورد استفاده در صنایع مختلف قرار میگیرد. در این مطلب شما را با کارخانههای تولیدکننده ورق آلومینیوم آن آشنا کردیم. همانطور که گفتیم با توجه به گسترش استفاده از این محصول رقابت زیادی در عرصه تولید آن وجود دارد و کارخانههای بزرگی در سراسر جهان و از جمله در ایران به تولید آن مشغول هستند. شرکتهای بزرگی در ایران این محصول را تولید و روانه بازار میکنند که به آنها نیز اشاره کردیم.
در صورتی که قصد تهیه انواع آلیاژهای آلومینیومی را دارید میتوانید با مراجعه به وب سایت بازرگانی آهن نجومی محصول مورد نظرتان را تهیه نمایید. همچنین برای کسب اطلاع از قیمت روز آهن آلات و ورق آلات از فروشگاه ما دیدن کنید همچنین میتوانید از مشاوره کارشناسان این مجموعه بهرهمند شوید.