یکی از پرکاربردترین انواع محصولات فولادی ورقها هستند که این محصولات به دو روش نورد سرد و نورد گرم تولید میشوند. به ورقهایی که با تکنولوژی نورد سرد تولید میشوند ورق روغنی و به ورقهایی که با تکنولوژی نورد گرم تولید میشوند ورق سیاه گفته میشود. ورقهای سیاه دارای کاربردهای زیادی در صنایع مختلف مانند خودروسازی، تانکرسازی و ساختمانسازی هستند. با توجه به کاربرد زیاد این محصول کارخانجات متعددی در جهت تولید این نوع ورق فعالیت دارند. به همین منظور و برای آشنایی بیشتر شما با برترین تولید کنندگان ورق سیاه در این مقاله به معرفی برخی از این تولید کنندگان میپردازیم. شما میتوانید با شناختن بهتر این کارخانجات به هنگام خرید ورقهای سیاه انتخاب بهتری داشته باشید و بهتر تصمیمگیری نمایید. تا انتهای این مطلب ما را همراهی نمایید تا با بهترین کارخانههای تولیدکننده ورق سیاه در کشور آشنا شوید.
ورق سیاه چیست؟
ورق سیاه یا همان نورد گرم در دو کلاس صنعتی و معمولی تولید و عرضه میگردند و نوع معمولی این ورقها دارای استاندارد ST37 و نوع صنعتی آنها دارای استاندارد ST52 هستند. مواد اولیه تولید ورق سیاه معمولا از دو نوع فولاد 1011A و فولاد 36A میباشد که مدل 1011A دارای استحکام بیشتر و مدل 36A دارای قابلیت جوشکاری بهتری هستند. ورقهای سیاه نسبت به ورقهای نورد سرد که ورق روغنی است خاصیت رنگ پذیری بهتری دارند همچنین این ورقها نسبت به ورقهای روغنی دارای ضخامت کمتر و استحکام بالاتری هستند. ورقهای سیاه به طور مستقیم از شمش و گندله تولید میشوند و دارای ضخامت 5/1 تا 100 میلی متر هستند و از آنها در صنایعی مانند خودروسازی، ساختمانسازی و تانکرسازی استفاده میشود.
ویژگیهای ورق سیاه
ورق سیاه از طریق نورد گرم تهیه میشود که در اثر قرار گرفتن در دمای بالا دارای ویژگیهایی مانند انعطاف پذیری، مقاومت بالا در برابر فشار و ضربه، قابلیت جوشکاری است و دارای ظاهری مات و سیاه میباشد.
یکی دیگر از ویژگی این محصول مشخصات فنی آن است که به هنگام خرید این محصول باید حتما به آن دقت کنید. این ورق در ضخامتهای 1.5 تا 100 میلیمتر و در عرضهای 100، 125، 150 و 200 سانتی متر تولید و روانه بازار میشود. طول این ورق متناسب با نیاز مشتری در نظر گرفته میشود. قیمت ورقهای سیاه متناسب با ضخامت و ابعاد متفاوت است و در صورتی که ضخامت بیشتر وزن آن نیز افزایش مییابد و نرخ آن نیز بیشتر خواهد شد.
روش تولید ورق سیاه
قبل از معرفی کردن کارخانجات تولیدکننده ورق سیاه بهتر است به فرآیند تولید این محصول اشاره کنیم. همانطور که گفتیم ورقهای فولادی به دو روش نورد گرم و نورد سرد تولید میشوند که محصولات تولید شده با این دو روش تفاوتهای عمدهای با یکدیگر دارند. ورق سیاه به روش نورد گرم تولید میشود و در فرآیند تولید آن شمش و اسلب فولادی را در کوره و دمای بالاتر از تبلور قرار میگیرند که در اثر همین دمای بالا سطح ورق تولید شده مات میشود. ورقهای تولید شده به دو صورت رول و شیت در کارخانجات مختلف تولید و روانه بازار میشوند.
در ادامه مطلب برترین تولید کنندگان ورق سیاه در کشور را معرفی کرده و مهم ترین ویژگی آن ها را بیان میکنیم.
بزرگترین کارخانههای تولیدکننده ورق سیاه
ورق سیاه در ایران دارای مصرف زیادی است. به همین جهت کارخانههای متعددی به تولید آن اقدام میکنند تا آنجا که برخی از این تولید کنندگان با توجه به تولید محصولاتی با کیفیت و مطابق با استانداردهای جهانی توانستهاند سهم چشمگیری در صادرات آن داشته باشند. همانطور که گفتیم این محصول به دو حالت شیت و رول تولید میشود که در زیر کارخانههای تولیدکننده ورق سیاه در ایران و حالت ورق تولیدی آنها را شرح میدهیم.
- کارخانه فولاد گیلان: ورق تولید شده به صورت رول
- کارخانه فولاد کاویان: ورق تولید شده به صورت شیت
- کارخانه اکسین اهواز: ورق تولید شده به صورت شیت
- کارخانه فولاد اصفهان: ورق تولید شده به صورت شیت
- کارخانه فولاد خرم آباد: ورق تولید شده به صورت شیت
- کارخانه نورد و لوله اهواز: ورق تولید شده به صورت رول
- کارخانه نورد و تولید قطعات فولادی: ورق تولید شده به صورت شیت
- کارخانه فولاد مبارکه اصفهان: ورق تولید شده به صورت رول و شیت
در ادامه به معرفی بیشتر این کارخانهها و تولیدات آنها می پردازیم.
کارخانه فولاد مبارکه اصفهان
فولاد مبارکه اصفهان برترین و مهمترین کارخانه تولید ورق سیاه در ایران است که بزرگترین مجتمع صنعتی در کشور نیز به شمار میرود. این کارخانه در 65 کیلومتری جنوب غربی شهر اصفهان واقع شده است و دارای وسعتی حدود 35 کیلومتر میباشد. ظرفیت تولید این مجموعه حدود 10 میلیون تن محصولات فولادی در سال است. از انواع ورقهای تولیدی این مجموعه میتوان ورق سیاه، ورق گالوانیزه، ورق رنگی، ورق قلع اندود و ورق اسید شویی را نام برد. این کارخانه تمامی فرآیند تولید ورق سیاه را به طور کامل خود انجام میدهد که به دو صورت شیت و رول تولید و روانه بازار میشوند.
ضخامت ورقهای تولیدی این کارخانه 2/1 تا 16 میلی متر است که بیشترین حجم تولید را در ضخامت 2 تا 5 میلیمتر دارد و عرض این محصولات 1000 تا 1500 میلی متر است. از انواع ورقهای سیاه تولیدی این کارخانه میتوان ورق HB و HC را نام برد که ورقهای زیر 6 میلیمتر HB و ورقهای بالای 8 میلی متر نیز HC هستند.
کارخانه فولاد کاویان
فولاد کاویان یکی از کارخانجات مهم کشور است که به طور تخصصی در زمینه نورد کار میکند و اولین تولیدکننده ورق فولادی در ابعاد بالا است. فولاد کاویان در سال 1354 تاسیس سال 1364 در 9 کیلومتری جاده اهواز خرمشهر به بهره برداری رسیده است. ظرفیت تولید این کارخانه سالیانه حدود 840000 تن ورق فولادی است که در عرضهای 1250 تا 1500 میلی متر و ضخامت 8 تا 40 میلی متر تولید میشوند. محصولات این کارخانه بر اساس استاندارد EN10163 تولید میشوند و برای سنجش کیفیت آنها تستهای مختلفی روی محصولات انجام میگیرد.
کارخانه فولاد اکسین اهواز
این کارخانه به عنوان اولین تولیدکننده ورقهای فولادی عریض در خاورمیانه شناخته میشود و در سال 1388 فعالیت خود را آغاز کرده است. این کارخانه با استفاده از جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیا توانسته است ظرفیت تولید یک میلیون تن ورق فولادی در سال را داشته باشد. ورقهای تولیدی این شرکت دارای کیفیت بسیار بالایی هستند که غالبا عرض 2 متر و ضخامت بالاتر از 6 میلی متر دارند. اما این مجموعه قابلیت تولید ورق سیاه تا عرض 5/4 متر را نیز دارا است. ورقهای تولیدی شرکت کاویان عمدتا در صنایع ماشینسازی، پتروشیمی و صنایع دریایی مورد استفاده قرار میگیرد.
کارخانه فولاد گیلان
فولاد گیلان در شمال غرب و استان گیلان، جاده سراوان واقع شده است که فعالیت خود را از سال 1382 آغاز کرده است. ظرفیت تولید سالیانه این کارخانه در حال حاضر در بخش نورد گرم 5/2 میلیون تن و در بخش نورد سرد 500 هزار تن است که در صنعت خودروسازی، ساختمانسازی و لولهسازی مورد استفاده قرار میگیرد. ضخامت ورقهای تولید شده در این کارخانه 2 تا 40 میلی متر با عرضهای 1000 تا 1500 میلی متر است. وزن کلافهای تولید شده در این کارخانه حداکثر 20 تن میباشد. محصولات این کارخانه طبق استانداردهای EN، DIN و ASTM و در ابعاد 1 و5/1 متر تولید میشوند. مهمترین ویژگی محصولات این کارخانه قیمت مناسب آنها است. با توجه به کیفیت بالایی که دارند این کارخانه را در لیست یکی از برترین تولید کنندگان ورقهای فولادی در ایران قرار داده است.
کارخانه نورد و تولید قطعات فولادی
این کارخانه قدیمیترین تولیدکننده ورق سیاه در کشور محسوب میشود که فعالیت خود را از سال 1347 آغاز کرده است. این کارخانه در 17 کیلومتری جاده قدیم کرج و در مقابل مجتمع شهید کلاهدوز واقع شده است. ظرفیت تولید این مجتمع 14 هزار تن ورق سیاه در سال است که در ضخامت 8 تا 25 میلیمتر و ابعاد 1.25 در 6 متر تولید و به بازار عرضه میگردند.
همانطور که گفتیم علاوه بر این موارد کارخانه دیگری نیز در زمینه تولید ورق سیاه فعالیت دارند. ما در این بخش به معرفی مهمترین کارخانههای تولیدکننده ورق سیاه پرداختیم.
خرید از بازرگانی نجومی
در این مطلب از سایت بازرگانی نجومی سعی بر این داشتیم تا شما را با برترین تولید کنندگان و کارخانههای تولیدکننده ورق سیاه در کشور آشنا کنیم. همانطور که گفتیم ورق سیاه به عنوان یکی از پرکاربردترین انواع ورق به شمار میرود. همین امر باعث میشود تولید کنندگان زیادی در زمینه تولید این محصول فعالیت داشته باشند. این ورقها با توجه به ابعاد و برندهای گوناگونی که دارند دارای قیمتهای متفاوتی میباشند.
چنانچه قصد تهیه ورق سیاه را دارید بهتر است ابتدا از قیمت روز این محصول اطلاع کسب نمایید شما میتوانید در سایت بازرگانی نجومی قیمتهای روز انواع آهن آلات و ورقهای فولادی را مشاهده نمایید و با مقایسه آنها و نوع محصولات انتخاب مناسبتری داشته باشید. همچنین در صورتی داشتن هرگونه سوال میتوانید با برقراری تماس از راهنمایی کارشناسان و مشاورین این مجموعه برخوردار شوید. بازرگانی نجومی ارائهکننده انواع مقاطع فولادی و ورقهای سیاه از برترین برندها و تولید کنندگان در کشور است.