در دنیای امروز از سازههای فولادی به دلیل بالا بردن استحکام، استفاده زیادی میگردد. تیرآهنها از مقاطع پرکاربرد در ساختمانسازی هستند. یکی از تیرآهنهایی که در صنعت ساختمانسازی به صورت گسترده از آن استفاده میشود تیرآهن لانه زنبوری نام دارد. این نوع همانطور که از نامش مشخص بوده به صورت لانههای زنبور میباشد. لانهزنبوری اساسیترین و کاربردیترین پروفیل ساختمانی بوده که در انواع پروژههای صنعتی و ساختمانی به کار برده میشود و تحمل تنشهای حاصل از نیروی برشی و لنگر خمشی وظیفه آن است. در این مطلب همراه ما باشید تا با این تیرآهن و کاربرد آن آشنا شوید.
روش ساختن تیرآهن لانه زنبوری
جهت تهیه و ساخت تیرآهنهای لانه زنبوری به کمک شابلون شش ضلعی که از ورقهای آهنی سفید ساخته شده است روی آهن خط کشیده میشود. این شابلونها باید استاندارد بوده و قطری به اندازه یک میلیمتر داشته باشند. پس از کشیده شدن خطوط، جوش کوچک بر روی همین خطها زده که سوراخ شود. سپس با به کار بردن انواع روشهای برش و در امتداد خط آن، فرآیند برش را انجام داده تا تیرآهن به دو قسمت تقسیم گردد. در اصطلاح به آنها قسمت بالا و پایین گفته خواهد شد. این دو قسمت توسط کارگران ماهر به یکدیگر جوش داده میشوند. با توجه به آنچه که گفته شد این تیر به دلیل داشتن حفرههای توخالی، ضعیف بوده و از آن نمیتوان به عنوان تکیهگاه استفاده نمود. بنابراین با پر نمودن این حفرهها به کمک ورقهای تقویتی این عیب برطرف میگردد. انواع روشهایی که برای ساخت تیر لانه زنبوری وجود دارد عبارتند از:
- شیوه برش لتیسکا
- شیوه برش پانیر
روشهای برش دادن تیرآهن لانه زنبوری
برای این کار دو روش وجود خواهد داشت:
- برش دادن به روش کوپال: در این روش یک دستگاه قطعکن، در امتداد خط منکسر و به طور سرد، تیرآهن را به کمک گیوتین مخصوص، برش خواهد داد.
- برش دادن به روش برنول: در این روش که گرم بوده، یک کارگر ماهر به وسیله لوله برنولی که شعله بنفش رنگی از آن خارج میشود، برش میدهد. این شعله از گاز اکسیژن و استیلن تولید میگردد.
انواع سایز تیرآهن لانه زنبوری
امروزه تیرآهنهای لانه زنبوری در سایزهای 14، 16، 18، 20، 22 و 24 و با ارتفاع 1.5 برابر تیرآهنهای معمولی به بازار عرضه میشوند. این تیرآهنها ضخامتی به اندازه 2، 2.5 و 3 میلیمتر داشته و عرض آنها معمولا 1 و 1.5 متر است.
کاربرد تیرهای لانه زنبوری
در سالهای اخیر از تیرهای لانه زنبوری در سطح بسیار گسترده استفاده شده و این تیرها جایگزین مناسبی برای محصولات فولادی مشابه شدهاند. در ایران نیز روز به روز بر تعداد کارخانههای تولیدکننده این تیرآهن افزوده شده به نحوی که تقریبا در تمام شهرهای کشورمان تولیدکنندههای این تیرآهن وجود دارند. در سقفهای تیرچه و بلوک که در ایران کاربرد زیادی دارند، تیرآهن لانه زنبوری در بتن مدفون میگردد. دلیل مدفون شدن این تیرها در بتن این است که این بتن اثرات کمکی زیادی میتواند بر روی تیرآهن داشته باشد. همچنین این بتن خواهد توانست بسیاری از عیوب این تیرها را برطرف نماید. این عیوب عبارتند از کاهش مقاومت برشی، ایجاد خمش ثانویه، ناپایداری پیچشی جانبی، اثرات تغییر شکلهای ثانویه، کمانشهای موضع بال، کمانش موضعی جان.
این تیرآهن کاربردهای زیادی در صنعت و همچنین ساخت و ساز دارد و باید با توجه به کاربرد موردنظر خود، انتخاب شود. سایر کاربردهای این تیرآهنها شامل موارد زیر است:
- تیر در قابهای لنگرگیر و مهاربندی شده
- در قابهای صفحهای که دارای تیرهای شیبدار هستند به عنوان تیرهایی با مقاطع ظاهری یکنواخت یا متغیر
- به عنوان تیر در شبکههای تک لایه فضاکار
- تیرچهها و تیرهای مختلط به کار رفته در بتن
- تیرهای طولی یا عرضی به کار رفته در عرشه پلها
- اعضای فشاری مانند ستونها و اعضای فشاری-خمشی مانند تیر یا ستون
- به عنوان تیر در ماشینآلات ساختمانی
ویژگیهای تیر لانه زنبوری
این تیرها دارای مزایا و معایبی هستند که دانستن آنها شما را در انتخاب این تیر یاری مینماید. مزایای آن شامل:
- کاهش مصرف فولاد
- تحمل بار بالا
- انعطاف بالاتر
- مقرونبهصرفه و کاملا اقتصادی
- مقاومت بیشتر
- افزایش یافتن استحکام و مقاومت بدون تحمل بار اضافه
- افزایش بار خمشی
- کاربردهای گوناگون در صنایع مختلف مانند پلسازی، حمل و نقل و عمران
- دارا بودن طول بیشتر به اندازه 5 برابر تیرآهنهای معمولی
- وزن کمتر
- آسان نمودن کارهای تأسیساتی با وجود حفرههای موجود در جان
- تطابق داشتن عمق تیر با تحمل بار
- ممان اینرسی بالاتر
- انتقال نمودن بهتر بار به سایر عناصر سازه
- کاهش ضخامت سقف
معایب
این تیرها با وجود مزایای زیاد، دارای معایبی نیز هستند که عبارتند از:
- مهمترین ایراد به کار بردن تیرهای لانه زنبوری این بوده که وجود حفرهها در جان باعث میگردد تا در محل تکیهگاههای پل به ستون، تنشهای برشی را تحمل کند.
- در بخشهای جوشخورده امکان لهیدگی وجود خواهد داشت.
- نیاز بودن به جوشکاری سرتاسری
- تیرهای لانه زنبوری را میتوان در ساختمان با اسکلت فلزی به صورت پل تنها در یک دهانه و یا به صورت پل ممتد استفاده نمود.
- تغییر نمودن خواص فولاد به دلیل جوشکاری
- اتصالات نقش اساسی در انتقال بار از یک عضو به عضو دیگر دارند. بنابراین در صورت درست اجرا نشدن از مقاومت آن سازه کم میشود.
- انتقال بار کمتر که باعث باربری کمتر میگردد.
- به ضریب امنیتی کمتر، احتمال گسیختگی وجود دارد.
- تیرهای لانه زنبوری به شکلی ساخته شدهاند که تغییر شکلهای ثانوی برشی که اغلب قابل توجه هستند تحت تاثیر تغییرات لنگر خمشی، به وقوع میپیوندد.
- مقاومت برشی کمتر
- به دلیل تمرکز تنش در گوشه سوراخها، در طراحی این تیرها ملاحظاتی را ایجاب مینماید.
- ضعف جان تیر
خرید از بازرگانی نجومی
در این مقاله سعی نمودیم تیرآهن لانه زنبوری را که از کاربردیترین مصالح ساختمانی است برای شما معرفی نماییم. این تیرآهن در صنعت و ساختمانسازی کارآیی بسیار زیادی دارد. برای به کار بردن آن باید با مزایا و معایب آشنا شوید که در بالا به آنها اشاره کردیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این تیرها به وب سایت آهن نجومی مراجعه کرده و مشخصات آنها را مشاهده کنید.
تولید شده در تیم محتوای بازرگانی نجومی.