ورقهای گالوانیزه از پرکاربردترینهای صنعت فولاد در کشور هستند. این نوع ورقها نه تنها در کشور بلکه در تمام جهان به خصوص در مناطقی که دارای آب و هوای مرطوب هستند دارای کاربردهای بسیار زیادی میباشند. از آنجا که یکی از مشکلات فولاد احتمال زنگ زدگی و یا خوردگی آن میباشد. در شرایط خاص ناگزیر به استفاده از ورقهای گالوانیزه خواهیم بود. این ورقها در مخازن نگهداری و حمل آب، سقف سولهها و لولههای آب و همچنین موارد بسیار دیگری مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از سوالات پرتکرار فرایند تولید ورق گالوانیزه است.
برای اینکه بدانیم ورق گالوانیزه چیست؟ گالوانیزه سازی به چه فرآیندی گفته میشود؟ همچنین آشنایی با روشهای مختلف گالوانیزهسازی در ادامه این مطلب از سایت آهن نجومی ما را همراهی کنید.
ورق گالوانیزه چیست؟
به نوعی ورق فولادی که طی فرآیند گالوانیزهسازی سطح آن با استفاده از فلز روی پوشانده میشود ورق گالوانیزه اطلاق میشود. این نوع ورقها به دلیل اینکه دارای استحکام و مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگزدگی هستند. همچنین مقرون به صرفه بودن آنها از پرکاربردترین انواع ورقها محسوب میشوند.
گالوانیزه سازی به چه فرآیندی گفته می شود؟
میدانیم که آهن و فولاد به دلیل دارا نبودن مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی چنانچه که در معرض شرایط آب و هوایی خاصی قرار بگیرند به راحتی دچار آسیب میشوند. فرآیند گالوانیزهسازی عملیاتی است که روی این فلزات انجام میشود تا مقاومت آنها را در برابر خوردگی و پوسیدگی افزایش دهد. طی این فرآیند ورقهای فلزی با یک لایه محافظ از جنس روی پوشانده میشوند. این روش بهترین راهکار برای ایجاد مقاومت بالاتر در ورقهای آهنی و فولادی در برابر زنگ زدگی و پوسیدگی آنها هنگام قرار گرفتن در محیطهایی است که میزان آسیب بیشتری وجود دارد. اگر به تابلوهای داخل خیابانها و چراغهای معابر دقت کرده باشید از رنگ نقرهای کمرنگی پوشیده شدهاند که آن رنگ نقرهای همان لایه پوشش دهنده روی میباشد.
فرآیند تولید ورق گالوانیزه
برای تولید ورق گالوانیزه غالبا از سه روش زیر استفاده میشود.
1- روش غوطه وری گرم
این روش یکی از بهترین روشها جهت گالوانیزاسیون فلزات میباشد. از نام این روش میتوان متوجه شد که این روش با غوطهور ساختن فلز اصلی در داخل حوضچههایی از روی انجام میگیرد. در مرحله اول باید فلز را تمیز کنید تا آلودگیهای احتمالی روی آن پاک شود و از ایجاد پوشش کامل بر روی سطح فلز اطمینان حاصل شود. در این قسمت ابتدا باید تمام مواد روی سطح فلز شسته شود. سپس در مرحله اسید شویی با غوطهور کردن ورق در اسیدکلریدریک آلودگیهایی که ممکن است پس از شستشو بر روی سطح فلز باقی مانده باشد پاک میشوند. در نهایت فلز با آب شستشو داده میشود.
مرحله بعد با حمام گرم کلرید آمونیاک روی سطح ورقها برای ورود به کوزه مذاب روی آماده میشوند. بعد از اینکه ورقها تمیز شدند حرارت داده میشوند تا درصورت باقی ماندن اکسیدها، از فلز جدا شوند. حال ورقها برای ورود به کوره مذاب آماده شدهاند با ورود به این کوره دو طرف سطح فلز لایه نازکی از روی پوشانده میشود. و در نهایت باید ورقهای گالوانیزه شده خنک شوند که شامل دو مرحله کاهش دما و عبور ورق ها از تانک آب میشود تا در نتیجه دمای ورقها پایین بیاید.
نکته مهم در این مرحله تنظیم کردن ضمانت روی میباشد که به وسیله دستگاه جت هوا این کار انجام میگیرد. این روش دارای مزایای زیادی است که باعث شده در بین روشهای دیگر گالوانیزهسازی رایجتر باشد. از جمله مزایای این روش میتوان به انجام سریع آن، دارا بودن ضخانت مناسب، مقاومت زیاد و استحکام بالا، چسبندگی بالای روی و همچنین مقرون به صرفه بودن آن اشاره کرد. اما عدم یکنواختی در ضخامت لایه روی موجود در سطح فلز از معایب این روش محسوب می گردد.
2- روش الکتروگالوانیزاسیون
در این روش بر خلاف روش قبل که از یک وان پر از روی مذاب استفاده میشد، از جریان الکتریکی در یک محلول الکترولیتی استفاده میشود و یونهای روی به فلز اصلی منتقل میشود. توجه داشته باشید که میتوان از پالایندههای دانهای نیز در این محلول استفاده کرد تا پوششی که بر روی ورق فولادی ایجاد میشود دارای سطح صافی باشد.
مزیت این روش نسبت به روش قبل در این است که پوشش ایجاد شده بر روی ورقها یکنواخت بوده و دارای ضخامت دقیقی میباشد. اما با وجود اینکه در این روش سطح یکنواختتری نسبت به روش قبل بر روی فلزات ایجاد میشود. اما معایبی مانند نازک بودن لایه روی موجود در سطح ورقها و همچنین پایینتر بودن مقاومت آن در برابر خوردگی، پوسیدگی و زنگزدگی میباشد.
3- روش گالوانیزه سازی فابریک یا پیش گالوانیزه سازی
تولیدی ورق گالوانیزه با استفاده از روش گالوانیزهسازی فابریک شباهت زیادی به روش گالوانیزهسازی غوطهوری گرم دارد. این روش معمولا در کارخانههای تولید کننده ورق فولادی استفاده میشود. غالبا بر روی موادی که از قبل دارای شکل و قالب خاصی بودهاند انجام میگیرد. در این روش ابتدا کلاف ورقها باز میشود و مانند روش غوطهوری گرم فرآیند تمیز کردن را به ترتیب بر روی ورقها انجام داده سپس در حوضچههای پر از روی مذاب غوطهور میشوند با این تفاوت که در این روش کلاف ورقها باز میشوند و در نهایت بعد از اتمام فرآیند گالوانیزهسازی مجدد به حالت اول خود باز میگردند.
از مزایای این روش نسبت به روش غوطهوری گرم این است که در این روش بر روی کلافهای بزرگ ورقهای فولادی پوشش یکنواخت تری ایجاد میشود. اما یک ایراد عمده این روش دارد. آن این است که، در زمان برش کلافهای بزرگ و تبدیل کردن آنها به اندازه های کوچک تر قسمتهایی که فلز از آن نواحی برش داده شده بدون پوشش خواهند بود، و دچار آسیب و خوردگی خواهند شد.
چرا در گالوانیزاسیون از روی استفاده می شود؟
در فرآیند گالوانیزه کردن ورقها، غالبا از دو فلز با ترکیب الکتروشیمیایی متفاوت در مجاورت یک محلول الکترولیت (رسانای برق) استفاده میشود، که این دو فلز بنا به ساختار اتمی که دارند یکی به عنوان آند و دیگری به عنوان کاتد عمل خواهد کرد. در این حالت آند نسبت به حالت طبیعی خود سریعتر از کاتد دچار خوردگی میشود. بدین ترتیب میتواند از کاتد در برابر آسیب و خوردگی محافظت کند. از آنجایی که روی نسبت به سایر فلزهای موجود گرایش بیشتری جهت آند شدن دارد، به همین دلیل از آن در فرآیند گالوانیزاسیون استفاده میشود.
خرید از بازرگانی نجومی
در این مقاله سعی داشتیم شما را با نحوه گالوانیزهسازی فلزات و همچنین کاربرد ورقهای گالوانیزه شده، آشنا کنیم. همانطور که مطرح شد از آنجا که احتمال زنگ زدگی و آسیب در فولاد زیاد است. ناچارا باید در محیطهایی که دارای رطوبت و شرایط آب و هوایی خاصی میباشند از ورقهای گالوانیزه استفاده کرد. زیرا ورقهای گالوانیزه با توجه به لایه روی موجود بر سطح آنها از فولاد زیرین در برابر آب و رطوبت محافظت میکند. تنها در صورتی فلز اصلی ممکن است در معرض آسیب و زنگزدگی قرار بگیرد. این لایه به طور عمیق خراشیده شده باشد در نتیجه نمیتواند از فلز اصلی محافظت کند.
مجموعه آهن نجومی ارائه دهنده با کیفیتترین انواع ورقهای گالوانیزه در ابعاد و وزنهای مختلف است. این مجموعه طی سالهای فعالیت خود در صنعت آهن و فولاد کشور با ارائه باکیفیتترین محصولات از بهترین برندهای ایران و ایجاد رضایتمندی بین مشتریان خود به یک نام آشنا و قابل اعتماد در این حوزه تبدیل شده است. شما میتوانید جهت سفارش و خرید انواع ورق آلات و آهن آلات به واحد پشتیبانی سایت این مجموعه مراجعه کرده و یا برقراری تماس محصول مورد نظر خود را خریداری کنید.