ورق روغنی یا همان ورق نورد سرد از مقاطع فولادی مهم است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به اینکه مراحل تولید این ورقها سخت میباشد، کارخانههای زیادی در کشور ما در این امر فعالیت نمیکنند. به همین دلیل ورق روغنی یکی از محصولاتی خواهد بود که سالانه از کشورهای دیگر چند تن وارد میشود. در این مقاله بهترین کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی در ایران و جهان را به شما معرفی میکنیم.
ورق روغنی چیست؟
در بازار تجاری ورق روغنی به “ورق سرد” شناخته میشود و شکل ظاهری این محصول دلیل اصلی نامگذاری آن میباشد. ورق روغنی به کمک نورد سرد تولید میگردد و پس از آن برای جلوگیری از زنگ زدگی روغنکاری میشود. به طور کلی در صنعت فولاد ورق سیاه به ورقهای تولید شده با نورد گرم و ورق روغنی به ورقهای تولید شده با نورد سرد میگویند. همچنین پایه ساخت ورق گالوانیزه، این ورقها میباشند.
ابعاد ورق روغنی موجود در بازار
ورقهای روغنی دارای ضخامت 0.3-3 میلیمتر و عرض استاندارد 100-125 میلیمتر میباشند. همچنین میتوان این ورقها را در سه دسته زیر دستهبندی نمود:
- 1.1830 میلیمتر
- 2.2440 میلیمتر
- 3.3050 میلیمتر
نحوه تولید ورق روغنی
ورقهای روغنی، ورقهای فولادی نورد گرمشدهای میباشند که ابتدا سرد شده و اسیدشویی میشوند و پس از روغنکاری و کلافپیچ شدن، تحت عملیات نورد سرد قرار میگیرند. روغنکاری که در حین نورد انجام میگیرد برای جلوگیری از خوردگی ورق، کاهش استهلاک غلتکها، کاهش نیروی مورد نیاز برای نورد، کاهش دمای غلتک و به طورکلی برای آسان شدن فرآیند نورد به کار میرود.
همچنین روغن ضریب انتقال حرارت را کاهش میدهد، به همین دلیل به عنوان یک عایق بوده و باعث خنک شدن ورق و غلتکها میشود. پس از روغنکاری، نورد سرد بر روی ورق انجام میشود. این عملیات باعث کاهش ضخامت ورق و افزایش سختی آن خواهد شد. از این رو ورق به تبلور مجدد و بازیابی انعطافپذیری نیاز دارد. برای این کار روی ورق عملیات آنیلینگ انجام میشود.
دستهبندی ورق روغنی
بسته به آلیاژ به کار رفته در ورقهای روغنی، این ورقها به سه دسته تقسیم میشوند:
- معمولی st12
- نیمه کشش st13
- فوق کشش st14
ویژگیهای ورق روغنی
مقاومت بسیار بالا و قدرت تحمل در برابر فشارهای فیزیکی مشخصترین ویژگی ورقهای روغنی است. همچنین این ورقها به مقدار زیاد در بازار وجود دارند زیرا فرآیند تولید این نوع ورقها سرعت زیادی خواهد داشت. این سرعت بالا باعث ایجاد مقاومت و تحمل کششی سطحی بیشتری در این ورقها میگردد. با افزایش تولید ورقهای روغنی قیمت آنها نیز در بازار کاهش مییابد. از این ورقها برای تولید ورق گالوانیزه یا ورق سفید و ورق رنگی به عنوان ماده اولیه استفاده میشود زیرا برای کار در صنعت از دوام سطحی خوبی برخوردار هستند. ورقهای روغنی با انواع مختلف و با قابلیت کشش، لعابپذیری و ضدسایش بودن وارد بازار میشوند. این قابلیتها کاربردهای فراوانی در صنعت اتومبیلسازی و صنایع دیگر دارند.
کاربرد ورق روغنی
از آنجایی که ورق روغنی ظاهری زیبا دارد دارای کاربردهای وسیعی میباشد:
- ساخت مبلمان فلزی
- صنعت خودروسازی
- ساخت لوازم و کمدهای خانگی
- تولید محصولات فولادی مانند لوله، قوطی پروفیل، نبشی و ناودانی
کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی در ایران
در این قسمت کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی در ایران را معرفی میکنیم:
کارخانه فولاد مبارکه اصفهان
یکی از معروفترین کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی در ایران، کارخانه فولاد مبارکه اصفهان نام دارد. این کارخانه که دارای بیش از 30 سال سابقه است در 75 کیلومتری شهر اصفهان و در سال 1372 تاسیس گردید. ظرفیت اسمی این کارخانه 11.5 میلیون تن بوده که شامل انواع ورق فولادی میباشد. پودر سنگ آهن این کارخانه از معادن گل گهر و چادرملو تامین میگردد و از طریق حمل و نقل ریلی به واحد انباشت این مجموعه انتقال مییابد. در واحد گندلهسازی پودر سنگ آهن به گندلههای پخته کروی شکل با قطر 8 الی 16 میلیمتر تبدیل خواهد شد و با از دست دادن اکسیژن در واحد احیای مستقیم به آهن اسفنجی تبدیل و سپس همراه با قراضه در کورههای قوس الکتریی واحد فولادسازی ذوب میشود.
این فولاد ذوب شده پس از مراحلی به شمش فولادی تبدیل خواهد شد و پس از رسیدن به دمای مناسب در کورههای پیش گرم طی مراحلی نورد میشوند. این محصولات به صورت رول تبدیل میگردد و بخشی به بازار عرضه شده و مابقی به واحد تکمیلی نورد گرم و نورد سرد انتقال مییابند. این ورقهای روغنی دارای استاندارد DIN 1623 و BS EN 10130 هستند. ورقهای روغنی تولید شده توسط این کارخانه به دلیل داشتن کیفیت بالا قیمتی متفاوت از سایر کارخانهها دارد.
کارخانه فولاد غرب آسیا
کارخانه فولاد غرب آسیا یکی دیگر از کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی است که در این زمینه فعالیت گستردهای دارد. وسعت این کارخانه 53 هکتار است و در سال 1383 در شهرستان دلیجان استان قم تاسیس شده است. این کارخانه تجارب متخصصین در کارخانه فولاد مبارکه را به کار گرفته است و محصولات باکیفیتی را تولید و به بازار عرضه میکند. میزان تولید ورق روغنی این کارخانه 550 هزار تن در سال و در ضخامتهای مختلف میباشد.
آمار گفته شده نشان میدهد که کشور ما در سال به 1.5 میلیون تن ورق روغنی نیاز دارد برای ادامه فعالیت صنایع زیردست باید این ورق از کشورهای دیگر وارد گردد. این ورق در صنایع زیادی مانند صنایع خودروسازی، لوازم خانگی، پوشش ساختمانها، تولید ورق رنگی، قوطیسازی، تولید ورق گالوانیزه و کنسروسازی کارآیی دارد. از آنجایی که ورقهای تولیدی این کارخانه با استانداردهای ملی و بین المللی تطابق دارد از کیفیت بسیار مطلوبی برخوردار هستند.
سایر محصولات این کارخانه عبارتند از: کلاف اسیدشویی فولاد غرب، کلاف اصلاح شده، کلاف اسکین پاس شده و کلاف خام.
شرکت صنایع هفت الماس
از دیگر کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی که نقش مهمی را در کشور ایفا میکند، شرکت صنایع هفت الماس است. تولید انواع ورقها به روش نورد سرد یکی از هدفهای اصلی این شرکت بوده است که توانسته جایگاه خوبی در این زمینه داشته باشد. این شرکت در کیلومتر 20 تهران در آزادراه قزوین و در سال 1375 تاسیس شد. استاندارد استفاده شده توسط این شرکت اغلب استاندارد EN 10130-2006 میباشد.
ورقهای تولیدی این کارخانه از استاندارد ملی ایران INSO 5723نیز تبعیت میکنند. انواع ورق روغنی در این کارخانه به صورت کلاف، کلاف نواری شده و ورق مسطح پس از تولید وارد بازار میشوند. مشخصات فنی این ورقها به شرح زیر است:
- عرض ورق 720 تا 1280 میلیمتر
- ضخامت ورق 0.18 تا 2.5 میلیمتر
لازم به ذکر است که وزن کلافهای نواری نباید بیشتر از 19000 کیلوگرم باشد. قیمت ورق روغنی هفت الماس مورد توجه بسیاری از افراد فعال در این زمینه قرار دارد زیرا از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است.
کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی در جهان
در این قسمت بهترین کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی در جهان را به شما معرفی خواهیم کرد:
کارخانه آرسلور میتال
این کارخانه بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان میباشد که در شهر لوکزامبورگ قرار دارد. این کارخانه برای صنعت خودروسازی در کشورهای اروپایی و آمریکا مهمترین تولیدکننده مواد اولیه به حساب میآید.
بائو استیل
این کارخانه که در کشور چین قرار دارد یکی از کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی جهان است که بخش زیادی از نیاز کشورهای جهان را به این محصول برطرف میسازد.
پوسکو
شرکت آهن و فولاد پوهانگ یا پوسکو در کشور کره جنوبی واقع شده است و از دیگر کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی در جهان به شمار میآید.
شاگانگ
از آنجایی که چین بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده فولاد در جهان میباشد، کارخانههای فولادی زیادی را در خود جای داده است. شرکت تولید فولاد چینی شاگانگ از جمله کارخانههای فولادی است که در کنار ورق روغنی، انواع مقاطع فولادی طویل را نیز تولید و عرضه مینماید.
خرید از بازرگانی نجومی
ورق روغنی از جمله محصولات فولادی پرمصرف در بسیاری از صنایع محسوب میگردد. این ورق به وسیله نورد سرد تولید میشود و برای جلوگیری از زنگزدگی روغنکاری خواهد شد. در ایران و سایر کشورهای جهان این ورقها تولید میگردند. در این مقاله کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی در ایران و جهان را نام بردیم. بازرگانی نجومی از جمله شرکتهای معتبر برای خرید انواع ورقها میباشد. برای اطلاع از قیمت روز ورق آلات و آهن آلات به صورت آنلاین از فروشگاه ما دیدن فرمایید. جهت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در بازرگانی نجومی تماس بگیرید.
تولید شده در تیم محتوای بازرگانی نجومی.