امروزه استفاده از پروفیلهای فولادی در ساختمانسازی و صنعت بسیار زیاد شده است و نمیتوان برای این محصولات جایگزینی در نظر گرفت. یکی از پروفیلهایی که پرکاربرد بوده و مورد استقبال فراوان قرار گرفته است، میلگرد میباشد. میلگردها با استانداردهای متفاوتی در کشورهای مختلف تولید میشوند. در واقع هر استانداردی دارای خواص مکانیکی مشخصی است. در کشور عزیزمان ایران قسمت زیاد میلگرد و آرماتور در کارخانه ذوب آهن اصفهان تولید میشود. در این مطلب از وب سایت آهن نجومی با ما همراه باشید تا تفاوت میلگرد و آرماتور را باهم بررسی کنیم.
میلگرد و آرماتور چیست؟
پروفیلی که دارای سطح مقطع دایرهای و تو پر و از جنس فولاد است را میلگرد میگویند. شاید شما نوع آجدار آن که در ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرد را بشناسید. میلگردها دارای تنوع بسیار زیاد هستند و در انواع مختلف تولید میشوند. زمانی که میلگرد دستخوش تغییرات میشود و آماده بتنریزی به آن آرماتور گفته میشود. برای تولید آرماتور، میلگردها را به شکلهای مختلف جوش داده و یک سازه اسکلتی تولید میشود، این کار یعنی تهیه آرماتور را معمولا آرماتوربندی میگویند. بعد از آن بتن را روی آرماتور میریزند که به آن بتنریزی گفته میشود. در صورت استفاده از آرماتور، بتنها مقاومتر و محکمتر خواهند بود.
انواع میلگرد
میلگردها دارای انواع مختلفی هستند که به طور کلی آنها را به دو دسته آجدار و ساده تقسیمبندی میکنند. طول، جنس و قطر میلگردها با هم متفاوت است و دستهبندی انواع میلگرد به شرح زیر است:
-
میلگرد اروپایی
این میلگرد از جنس منگنز بوده و بر اساس ویژگی خمشوندگی، مقاومترین نوع میلگرد است. به همین دلیل کار کردن با آن بسیار آسان بوده و در مناطق زلزله خیز و یا محلهایی که نیازمند ساختار یکپارچه هستند، توصیه نمیشود.
-
میلگرد با فولاد پر کربن
میلگرد پر کربن یا میلگرد سیاه در انواع پروژهها مورد استفاده قرار میگیرد. عیب بسیار بزرگ این میلگرد فرسایش آن است. در صورتی که این فرسایش ادامهدار و زیاد شود، بتنهای اطراف خود را میشکند. به همین دلیل برای مناطقی که میلگرد در رطوبت و آب قرار میگیرد، مناسب نیست. میلگرد سیاه از نظر استحکام کششی و قدرت بهترین نوع میلگرد است.
-
میلگرد با پوشش اپوکسی
این نوع میلگرد، همان میلگرد سیاه است که روی آن با اپوکسی پوشانده شده است. این میلگرد نسبت به نوع سیاه دارای مقاومت بیشتر نسبت به خوردگی است. ولی این موضوع را فراموش نکنید که پوشش اپوکسی بسیار ظریف بوده و با آسیبهای وارد شده بر آن از بین میرود و مقاومت آن نسبت به خوردگی به مراتب کاهش مییابد.
-
میلگرد گالوانیزه
این نوع میلگرد ۴۰ برابر از میلگرد سیاه در برابر خوردگی مقاومت میکند. دلیل اصلی گران بودن میلگرد گالوانیزه نیز همین مورد است.
-
میلگرد فیبر تقویت شده پلیمری
میلگرد FRP یک محصول کامپوزیتی است که قابلیت استفاده به جای میلگردهای فولادی را دارد. در برابر خوردگی و اسیدها بسیار مقاوم بوده و در مکانهایی که در مجاورت الکتریکی و مغناطیسی هستند بسیار مناسب است. از میلگرد FRP در ساخت و طراحی ساختمانهای مدرن استفاده میشود. این نوع میلگرد به دلیل کاهش فاصله بین خود و ساختار بتن، در برابر زلزله مقاوم هستند.
-
میلگرد فولادی ضد زنگ
گرانترین میلگرد موجود در بازار میلگرد فولادی ضد زنگ است. نسبت به میلگرد اپوکسی ۸ برابر گرانتر بوده و تنها در موارد خاص از آن استفاده میشود. بیشترین کاربرد این نوع میلگرد در صنعت راه و ساختمان است.
انواع گریدهای میلگرد و آرماتور
بیشترین میلگردهایی که در بتنریزی استفاده میشوند، در واقع همان آرماتورها، از فولاد معمولی بوده و در ایران بر اساس استاندارد روسی به گریدهای زیر تقسیم میشوند:
- گرید A1
میلگرد نرم بدون آج، دارای تنش گسیختگی ۳۸۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش جاری ۲۳۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل ۲۵ درصد میباشد. از این میلگرد برای تغییر شکل و عملیات جوشکاری آهنگریها استفاده میشود.
- گرید A2
میلگرد نیمه سخت با آج ساده، دارای تنش گسیختگی ۵ هزار کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش جاری ۳ هزار کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل ۱۹ درصد میباشد. آج این نوع میلگرد به صورت فنری بوده و بیشتر برای ساختمانسازی مناسب هستند. توصیه میشود از جوشکاری این نوع میلگرد پرهیز کنید.
- گرید A3
میلگرد سخت با آج پیچیده، دارای تنش گسیختگی ۶ هزار کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش جاری ۴ هزار کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل ۱۴ درصد میباشد. آج این نوع میلگرد اغلب به صورت جناقی بوده و برای آهنگری و جوشکاری به هیچ عنوان مناسب نیست.
- گرید A4
میلگرد سخت با آج پیچیده، دارای مقاومت کششی ۵۲۰ مگا پاسکال و تغییر شکل ۱۸ درصد میباشد. آج این نوع میلگرد دوکی شکل بوده و در طراحی و ساخت همهی ساختمانها به غیر از دیوار برشی استفاده میشود.
کاربردهای میلگرد و آرماتور در بتن
میلگردها به اشکال مختلفی یعنی همان آرماتورها در بتن مورد استفاده قرار میگیرند که به شرح زیر هستند.
- میلگرد راستا
این نوع آرماتور دارای مقاومت کششی در بتن میشود.
- میلگرد خاموت
این نوع برای جلوگیری از بیرون زدن آرماتورهای طولی است.
- میلگرد سنجاقک
برای ایجاد آرماتورهای مقاوم و اتصال کامل میلگردهای طولی و خاموت است.
- میلگرد خرک
برای دو شبکه متوالی افقی با فاصلههای معین در قالب است.
- میلگرد رکابی
برای در امتداد نگه داشتن دو سفره آرماتور است.
- میلگرد ادکا
برای تحمل نیروهای برشی است.
تفاوت میلگرد و آرماتور در چیست؟
این دو پروفیل تفاوت زیادی با یکدیگر نداشته و در نوع کاربرد با هم متفاوت هستند. در واقع آرماتور همان میلگرد است که تغییر شکل یافته است و با این کار میلگرد آماده بتنریزی میشود.
سخن آخر
میلگردها از جنس فولاد بوده و در موارد بسیاری کاربرد دارند، در صورت تغییر شکل میلگرد، آرماتور تولید شده که در مرحله بتنریزی بسیار مقاومت بالایی را ایجاد میکند. در این مطلب از وب سایت آهن نجومی به تفاوت میلگرد و آرماتور پرداختیم. امیدواریم این مطالب برای شما روشنگر راهی باشد که میخواهید ادامه دهید.