در دنیای مدرن و ماشینی امروزی استفاده از ابزارآلات نیز گسترش یافته است. پیدایش و استفاده از ورقهای فولاد ضد زنگ در ساخت ابزارآلات نیز باعث شد که تحولی عظیم در صنعت به وجود آید. بطورکلی فولاد ضد زنگ یا همان استنلس استیل در مقاطع مختلفی مانند میلگرد، لوله و ورق تولید و عرضه میگردد. ما قصد داریم تا در این مقاله از وب سایت بازرگانی نجومی به معرفی انواع و کاربرد ورقهای فولاد ضد زنگ یا همان استنلس استیل بپردازیم.
ورق فولادی ضد زنگ چیست؟
در واقع به نوعی از فولاد که در ترکیب شیمیایی خود دارای حداقل 12 درصد کروم باشد، فولاد ضد زنگ یا استنلس استیل گویند. مهمترین ویژگی ورق فولاد ضد زنگ مقاومت آن در برابر خوردگی است. نوع و ترکیب مادهی به کار رفته در ورق ضدزنگ عامل تفاوت نامهای متفاوت تجاری آن در بازار میباشد. با توجه به نوع ترکیب شیمیایی آلیاژ و میزان درصد کربن، نیکل و کروم انواع و نامگذاریهای مختلفی دارد. دلیل اضافه کردن آلیاژهای مختلف به فولاد ضدزنگ دریافت خواص فیزیکی و مکانیکی مطلوب و مورد نظر از آن میباشد.
علاوه بر مقاومت در برابر خوردگی، چقرمگی خوب در دماهای پایین، مقاومت در برابر اکسایش و سایش و امکان خزش آن در دمای بالا از دیگر مزایایی آن بوده که میتوان به آن اشاره نمود. ورقهای موجود در بازار از برندهای معتبر داخلی و خارجی زیادی از جمله کارخانههای اکسین اهواز، فولاد مبارکه و تولیدی کشورهای چین، کره، روس و اکراین هستند. ورق فولاد ضد زنگ در ابعاد و ضخامتهای مختلف به شکل شیت، رول و فابریک ارائه میگردند.
انواع ورقهای فولادی ضد زنگ
همانطور که گفته شد ترکیب آلیاژ و در نتیجه آن ویژگیهای مکانیکی ورق ضد زنگ در نامگذاری آن تعیین کننده است. فولاد ضد زنگ خود دارای انواع مختلفی میباشد که تعدادی از آنها شامل:
- ورق فولاد ضد زنگ آستنیتی یا همان سری 200 و 300
- فولاد ضد زنگ ferritic که به نام سری 400 شناخته میشود.
- فولادهای ضد زنگ مارتنزیتی یا سری 400 و 500
فولاد ضدزنگ سری 300 و 200 (آستنیتی)
فولادهای ضد زنگ آستنیتی از متداولترین نوع ورق فولاد ضد زنگ است که در ترکیب خود دارای حداقل 16% کروم هستند. این سری فولاد ضد زنگ با اضافه شدن نیکل، نیتروژن و منگنز به
زیر دستههای متفاوت با آلیاژ مخصوص به خود دستهبندی میشوند. این سری در دو گرید 200 و 300 دستهبندی میشود:
- گرید 200 با آلیاژی متشکل از منگنز و نیتروژن بیشتر و مقدار کمتری از نیکل و کروم است. وجود نیتروژن در گرید 200 سبب شده تا مقاومت تسلیمی این نوع دو برابر گرید 300 باشد.
- گرید 300 از آلیاژ نیکل و کروم تشکیل شده و یکی از پرکاربردترین گریدها در بین سایر فولادهای ضد زنگ به حساب میآید. نوع 304 از این گرید بسیار پرکاربرد بوده و با ترکیب 8/18 و 10/18 شناخته شده است. منظور از اعداد این نامگذاری میزان درصد کروم و نیکل ترکیب بوده که دارای 18 درصد کروم و 10 یا 8 درصد نیکل است.
یک نوع دیگر از ورق فولاد ضد زنگ با نام 316 تولید و عرضه میگردد که نسبت به 304 کاربردهای متفاوت و خاصی را داراست. فولاد ضد زنگ گرید 316 همان 304 با مقادیر بالای کروم و نیکل بوده که در ترکیب ساختاری خود دارای مقادیر عمدهی آهن و حاوی منگنز، کربن و سیلیکون نیز میباشد.
فولاد ضدزنگ سری 400 یا ferritic
فولادهای ضد زنگ فریتیک یا همان سری 400 در ترکیب ساختاری خود دارای 10ونیم تا 27 درصد کروم بوده و دارای مقادیر قابل توجهی نیکل نیز میباشند که، این میزان بالا سبب کاهش مقاومت نسبت به خوردگی میشود. این نوع از فولادهای ضد زنگ مغناطیسی بوده و در گریدهای420، 430 و 434 موجود میباشد.
مزایا و کاربردهای فولاد ضد زنگ
از مزایای مهم ورق فولاد ضد زنگ مقاومت خوب در برابر خوردگی، مقاومت در برابر کشش و سایش، قابلیت اجرای جوشکاری، بهداشتی بودن، رسانا بودن بالا و ماندگاری و طول عمر زیاد بدون احتیاج به تعمیر میباشد.
از متداولترین کاربردها برای این محصول میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- صنعت خودرو
- ساختوساز و معماری
- کارخانهها و مخازن نگهداری
- صنعت حمل و نقل دریایی
- صنعت ساخت لوازم خانگی
- صنعت داروسازی و موادغذایی
جمعبندی
در این مطلب از وب سایت بازرگانی نجومی شما را با انواع ورق فولاد ضد زنگ آشنا نمودیم. بازرگانی نجومی با عرضه گریدهای مختلف از ورقهای فولاد ضد زنگ این امکان را به وجود آورده تا شما بتوانید در خرید برای هر کاربردی چه در سطح جزء و خرید کلی به راحتی به مقایسه قیمت و خرید بپردازید. همکاران ما در بخش فروش بصورت برخط آماده پاسخگویی به سوالات شما در خصوص خرید انواع ورقهای فولادی ضد زنگ هستند.