احتمالا دوران دانشجویی را به خاطر دارید! آیا جشنواره سازه ماکارونی را به یاد میآورید؟ چقدر جذاب و بینظیر بود. خرپا بسیار شبیه به این سازههای محکم است و نیروهای وارد شده بر سازه را تحمل میکند و در موارد مختلفی کاربرد دارند که یکی از مهمترین آنها سقف است. در این مطلب از وب سایت بازرگانی نجومی به این سوال پاسخ خواهیم داد که خرپا سقف چیست؟ لذا در صورتی که پروژه ساختمانی جدیدی را آغاز کردهاید یا به این مطلب علاقه دارید همراه ما باشید.
خرپا سقف چیست؟
در وهله اول سوال مطرح شده این است که خرپا سقف چیست؟ خرپا عموما سازهای فلزی با چهارچوبهای مثلثی شکل است که اجزای آن بدون کوچکترین انحنایی به یکدیگر متصل شدهاند. این اتصالها از نوع لولا هستند. به دلیل تحمل بار خارجی چارچوبها این سازه مستقیم در معرض نیروهای وارده اصلی محوری قرار خواهد گرفت و در فضای سه بعدی با اشکالهای مسطح اجرا میشوند.
شما میتوانید با استفاده از سادهسازی اجزای خرپا آن را به آسانی تحلیل و بررسی کنید. با این تفاسیر که خرپاها یکدیگر را به صورت نقطهای خنثی میکنند. این سیستم سازهای که در صنعت ساختمان کاربرد دارد خرپا نام دارد. خرپاها دارای حمل و باربری آسانی هستند و در ساخت پل، سقف و سوله کاربرد دارند. این سازهها متشکل از قسمتهایی اعم از یالهای تحتانی و فوقانی، اجزا قائم و وتری هستند.
انواع مدل خرپا سقف
یکی از دستهبندیهای خرپاها بر اساس شکل آنها است که در این قسمت رایجترین مدل های این سازه را معرفی خواهیم کرد:
-
خرپا دو بعدی
اگر تمامی اجزای سازنده خرپا در یک صفحه دو بعدی قرار بگیرند و شکل آن سازه به صورت مثلث بنیادی باشد، این خرپا از نوع دو بعدی است.
-
خرپا سه بعدی
در این مدل علاوه بر اتصالات صفحهای اتصالهای دیگری همانند فضایی که اصطلاحاً دارای حجم بوده است را دارا هستند و به خرپای حجمی یا سه بعدی معروف هستند.
-
خرپا چندگانه
این سازه از مجموعه خرپاهای ساده تشکیل شده است. در این نوع سازهها مفاصل بالایی و پایینی دارای چند اتصال هستند ولی مفاصل وسطی فقط و فقط دارای یک اتصال میباشند.
-
خرپا پرات
خرپا پرات از نوع چندگانه است که دارای شکل نهایی مثلثی و یا ستونی بوده است و برای ساخت دهانههایی به طول ۳۰ الی ۶۰ متر به کار میرود؛ برخی از اجزای این نوع سازه، کاملاً عمودی و یا افقی هستند.
-
خرپا وارن
خرپا وارن شباهت زیادی به خرپا پرات دارد، ولی تمامی اجزای آن مانند نوع بنیادین قابل تفکیک هستند. این ویژگی موجب شده تا میزان تحمل بار این سازه، نسبت به نوع پرات بیشتر باشد.
-
خرپا قوسی
این مدل از خرپاها از یک ستون صاف در قسمت پایینی و مجموعهای از خرپاهای مسطح که همگی به هم متصل هستند تشکیل شده است. این سازه با تغییر در اندازه یال و وتر، حالتی خمیده دارد.
-
خرپا کی (K) شکل
این یک نمونه پیچیده است و نسبت به خرپاهای نامبرده شده در فوق دارای پیچیدگیهای بیشتری میباشد. اگر به ساخت سازه دقت کنیم، شکل K کاملاً در بخشهایی از آن مشخص است. در این مدل از خرپاها اجزای عمودی موجود است که میزان فشار و تحمل بار سازه را افزایش میدهد.
-
خرپای پارکر
جالب است بدانید که از شکلهای دیگر خرپا، نوع پارکر بوده که معمولاً برای ساخت پل از آن استفاده میشود و میتوان آن را برای دهانههای حدود 50 تا 100 متر به کاربرد.
-
خرپای نردبانی
به طور عمده این خرپاها از نوع صاف هستند و به صورت دو خط یا دو تیر موازی ساخته میشود. داخل این خرپاها را با اتصالات محکم میکنند و اغلب از آن برای استفاده بهینه از زیر سقف استفاده میشود؛ یعنی خرپای نردبانی را به صورت شیبدار روی ستون نصب میکنند تا از سقف محافظت نماید.
-
خرپای بالتیمور
از این مدل خرپاها در ساخت پلهایی با دهانه ۱۰۰ متر و بیشتر استفاده میشود.
مزایای استفاده از خرپا سقف
استفاده از این سازه دارای مزایای بسیار است که به شرح زیر هستند:
- مناسب برای سازههای مناطق شهری است.
- خرپاها تحت هر شرایطی دارای انعطافپذیری بالایی هستند.
- امکان استفاده مجدد از خرپاها میسر میباشد.
- برای اجرا نیاز به دستگاه تخصصی ندارد.
- از قابلیتهای آن میتوان به استفاده کردن از آنها به فواصل طولانی اشاره کرد.
- القای بارهای داخلی اعضا به صورت محوری (در جهت عضو)، فشردهسازی یا تنشی و کمترین میزان استفاده از مواد
معایب روش خرپایی
علاوه بر مزایای بیان شده در بخش قبلی، این نوع سازه مانند تمامی سازهها دارای معایبی نیز میباشد که به شرح زیر هستند:
- خرپاها داری وزن زیادی هستند و وزن خود را به ساختمان اضافه میکنند.
- آنها از اعضای زیادی تشکیل شدهاند و این امر موجب هزینههای زیادی میشود مانند هزینه تعمیر و نگهداری آن.
- اجرای خرپا، زمان نسبتاً طولانیتری نسبت به روشهای پیشرفتهتر میبرد.
- خرپاها دارای زیربنای بزرگی بوده و مکان زیادی را اشغال میکند.
هزینه خرپا سقف
تیرهای خرپایی یا همان خرپاهای سقفی، یکی از مهمترین الزامات در هر پروژه ساختمانی به حساب میآیند. با توجه به تنوع خرپاها شما قبل از خرید خود، باید مدل مدنظر خود را انتخاب و درباره آن تحقیق کنید و سپس اقدام به خرید نمایید. زمانی که برای ساختمان خود به خرپا نیاز دارید، با توجه به نوع طراحی اصلی، دهانه و زیربنا و بزرگی پروژه، هزینهها میتوانند متغیر باشند. قیمت خرپاها بنا بر نیاز شما دارای قیمتهای مختلفی میباشد و به عواملی همچون موارد زیر بستگی دارد:
- نوع خرپا: خرپاها به شکل سقف بستگی دارند.
- طول آن: این مورد به فاصله طول خرپا در جایی که بر روی تکیهگاههای دیوار نصب میشود اشاره دارد.
- درجه آن: به زاویه آکورد بالای خرپا نسبت به دیواره بستگی دارد.
- کمیت آن: تعداد آنها برای فضای مورد نیاز
خرید از بازرگانی نجومی
خرپاها سازههای فلزی و گاه چوبی هستند و از مثلثهای به هم پیوسته تشکیل شدهاند و این مجموعه مثلث به عنوان یک جسم واحد عمل میکند. خرپاها داری وظایفی مانند کنترل تنش و فشردهسازی بدون خم شدن و برش هستند. خرپا ازجمله کاربردیترین سازههای فلزی در صنعت ساختمان بوده که با توجه به مزایای برشمرده شده برای آن استفاده و اعمال آن به سازهها همواره از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است. در این مطلب از وب سایت بازرگانی نجومی شما را با خرپا سقف آشنا نمودیم. در صورت داشتن سوال میتوانید با کارشناسان تیم ما تماس حاصل فرمایید.