اخبار شرکت

انواع تیر‌آهن ساختمانی

انواع تیرآهن ساختمانی

یکی از مهم‌ترین ابزار‌ها در ساختمان‌سازی تیر‌آهن است که در بخش‌های مختلف سازه مثل خر‌پا‌ها، تیر، ستون و … به کار برده می‌شود. این قطعات فولادی بزرگ از دو بال در قسمت‌های بالا و پایین و همچنین یک بخش میانی که به آن جان تیر می‌گویند، تشکیل شده است. این محصولات کاربردی بر اساس استانداردهای متفاوت و با توجه به اندازه، ضخامت و شکلشان به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که هر کدام از آن‌ها ویژگی‌ها و کاربردهای مخصوص به خود را دارند. در ادامه به معرفی انواع تیر‌آهن ساختمانی می‌پردازیم.

انواع تیر‌آهن ساختمانی

تیر‌آهن‌های ساختمانی از انواع مختلفی طراحی و ساخته شده‌اند و هرکدام کاربرد‌های منحصر به فرد خود را دارند. از پر‌کاربرد‌ترین تیر‌آهن‌ها می‌توان به تیر‌آهن‌های لانه زنبوری، IPE، INP و IPB اشاره کرد. در ادامه به طور مفصل به معرفی هرکدام از آن‌ها خواهیم پرداخت.

IPE

تیر‌آهن‌های IPE و IPB

 در ساخت این نوع از تیر‌آهن‌ها، نوعی از پروفیل‌های فولادی I شکل و H شکل به کار رفته است. لازم به ذکر است که تیر‌آهن‌های I شکل از بال‌هایی با ضخامت ثابت و ارتفاع ۸۰ تا ۶۰۰ میلی متری ساخته شده است. در مورد تیر‌آهن H شکل نیز باید گفت که به اصطلاح به آن تیر‌آهن هاش می‌گویند؛ بال‌های این تیر‌آهن نسبتا پهن هستند و طول و ارتفاع آن تقریبا با یکدیگر برابرند. ارتفاع این نوع تیر‌آهن نیز بین ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی متر می‌باشد.

تیر‌آهن‌های INP

 نوع دیگری از تیرآهن‌‌ها در استانداردهای چین و روسیه دیده می‌شوند و به INP معروف هستند. این دسته از تیر‌آهن‌ها نیز I شکل هستند ولی ضخامت جانشان متغیر است؛ به گونه‌ای که هرچه از جان تیر فاصله بگیریم، از ضخامت بال کاسته می‌شود. ارتفاع این تیرآهن نیز بین ۸۰ تا ۶۰۰ تولید می‌شود.

تیراهن لانه زنبوری

تیر‌آهن‌های لانه زنبوری

این نوع از تیر‌آهن‌ها دهانه‌ای ۶ ضلعی و منظم در قسمت جان دارند. از ویژگی‌های بارز این نوع تیر‌آهن این است که با افزایش ارتفاع آن، مقاومت خمشی افزوده می‌شود. این نوع تیر‌آهن به اسم CPE نیز شناخته می‌شود و ارتفاعی بین ۱۲۰ تا ۹۰۰ میلی متر را داراست.

کاربرد‌های کلی تیر‌آهن‌های ساختمانی

تیرآهن از هر نوعی که باشد دارای کاربردهای زیادی است که به شرح زیر هستند:

۱.استفاده در ساخت ستون‌ها

۲.استفاده در کفی ستون‌ها

۳.استفاده در اسکلت سازه فولادی

۴.ساخت تیر‌های اصلی

۵.ساخت تیر‌های کلاف

۶.ساخت تیرک‌های میانی و فرعی

۷.ساخت تیر‌های باریک کرومیت

۸.استفاده در ساخت خر‌پا

کاربرد تیرآهن

کاربرد انواع تیر‌آهن ساختمانی

همان طور که خودتان هم در جریان هستید، هر کدام از تیر‌آهن‌ها وظایف خاص خود را دارند و نقش منحصر به فردی را در سازه‌های ساختمانی ایفا می‌کنند. به طور مفصل در ادامه بیان خواهیم کرد.

کاربرد تیر‌آهن‌های I

 این نوع از تیر‌آهن‌ها معمولا در صنعت ساختمان کاربرد بسیار زیادی دارند. مثلا در خر‌پا‌های تکیه‌گاهی و همچنین قاب‌های اصلی ساختمان‌ها از این تیر‌آهن‌ها استفاده زیادی می‌شود. دقت کنید که فولاد این تیر‌آهن مقاومت بسیار بالایی دارد و قدرت آن باعث شده است که سازه به المان‌های تکیه‌گاهی خیلی زیاد نیاز نداشته باشد و در صرف وقت و هزینه در ساختمان‌سازی صرفه‌جویی شود. به دلیل تنوع و اطمینان بالایی که تیر‌آهن‌های I دارند، معمولا جز اولین انتخاب‌های هر سازنده‌ای هستند.

لازم به ذکر است که این تیر‌آهن‌ها چه به صورت افقی به کار گرفته شوند و چه به صورت عمودی و به عنوان ستون، باربری بسیار بالایی دارند و به دلیل شکل هندسی خاصی که دارند، می‌توانند انواع مختلف بار را به بهترین شکل ممکن تحمل کنند.

دقت کنید که برای هر شخصی که در صنعت ساختمانی فعال است، داشتن دانش تیر‌های I شکل ضروری است؛ به گونه‌ای که حتی علم روز نیز بسیار به این نوع تیر‌آهن وابسته است. مهندسان مختلف ساختمان‌سازی از تیر‌آهن‌های I شکل به شکل گسترده در سازه‌های مختلف از جمله ساخت ستون‌ها و تیر‌ها با اندازه‌ها و ویژگی‌های متفاوت استفاده می‌کنند.

تیراهن H و I

کاربرد تیر‌آهن‌های H

 این نوع تیر‌آهن‌ها نیز کاربرد گسترده‌ای در ساختمان‌سازی دارند؛ اما بیشتر در ساخت پل به خصوص پل‌های طویل به کار برده می‌شوند. به دلیل تفاوتی که در سطح مقطع این تیر‌آهن‌ها وجود دارد، یعنی به خاطر وجود بال‌های بزرگتر و جان ضخیم‌تر در این تیر‌آهن‌ها می‌توانند بار بسیار بیشتری نسبت به تیر‌آهن‌های I تحمل کنند. از آنجایی که تیر‌آهن‌های H در طول‌های بزرگتری ساخته می‌شوند، برای پروژه‌های بزرگ بسبار مناسب هستند. توجه داشته باشید که مقاومت این نوع تیر‌آهن‌ها نیز بسیار بالا است.

کاربرد تیر‌آهن‌های لانه زنبوری

از کاربرد‌های مهم این نوع تیر‌آهن‌ها استفاده از آن در کار‌های فرعی ساختمان از جمله سقف‌ها است. قاب‌های خمشی نیز با استفاده از این تیر‌ها ساخته می‌شوند. دقت کنید که استفاده از این تیر‌آهن‌ها بسیار مقرون به صرفه است؛ چرا که تمامی هزینه‌های برش، جوشکاری و مونتاژ مربوط به آن بسیار پایین است. از کاربرد‌های دیگر این تیر‌آهن، استفاده از آن به عنوان تکیه‌گاه در ساختمان‌های مختلف است؛ اما باید بدانید که نمی‌توانند وزن خیلی زیادی را تحمل کنند.

مزایا و معایب استفاده از تیر‌آهن‌های ساختمانی

در این قسمت سعی داریم شما را با مزیت‌ها و معایب مهمی که در استفاده از انواع تیر‌آهن ساختمانی وجود دارد آشنا کنیم، مزایای آن به شرح زیر است:

مزایای استفاده از تیر‌آهن‌های ساختمانی

  1. امکان توسعه پس از إتمام سازه
  2. امکان اتصال قطعات مختلف به یکدیگر
  3. سرعت بسبار بالا در اجرا و نصب آن
  4. کارایی فراوان در ارتفاع‌های زیاد

معایب استفاده از تیر‌آهن‌های ساختمانی

  1. تمایل زیاد قطعات فلزی به کمانش که نوعی نقطه ضعف است.
  2. اتصال نا‌مناسب قطعات با پرچ و پیج زیاد
  3. خوردگی فلزات در برابر عوامل مختلف خارجی مانند تغییرات شرایط جوی

خرید تیر‌آهن ساختمانی از بازرگانی نجومی

همان طور که گفته شد تیر‌آهن‌ها مهم‌ترین جز پروفیل‌های فولادی هستند که کاربرد‌های فراوانی در صنعت ساختمان‌سازی دارند. بنابراین شناسایی أنواع و کاربرد هرکدام از آن‌ها پیش از خرید ضروری است. در این مقاله از وب سایت بازرگانی نجومی تمام سعی خود را به کار گرفتیم تا شما را با انواع تیر‌آهن ساختمانی و کاربرد‌های مختلفی که دارند آشنا کنیم و آگاهی‌های لازم در این زمینه را به شما یاد‌آوری کرده باشیم. امید است بتوانیم سهم کوچکی در پروژه‌های ارزشمند ساختمانی‌تان داشته باشیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید از طریق وب سایت رسمی آهن نجومی با کارشناسان مجرب در این زمینه ارتباط بگیرید. از همراهی شما متشکریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *