اخبار شرکت

موارد مصرف انواع میلگرد

موارد مصرف انواع میلگرد

میلگرد یکی از کاربردی‌ترین مقاطع فولادی است که در ساختمان‌سازی، استفاده بسیار زیادی از آن ‌می‌شود. میلگردها انواع مختلفی داشته و عموما بر اساس جنس و سایز دسته بندی می‌شوند. در این مقاله از وب‌سایت بازرگانی نجومی قصد داریم به طور جامع و کامل همراه با جزئیات، به معرفی انواع مختلف و موارد مصرف میلگرد پرداخته و موارد مصرف هر یک را عنوان کنیم.

میلگرد را بیشتر بشناسید!

حتما تا به حال بارها و بارها نام میلگرد به گوش‌تان خورده است، حتی اگر با آن سر و کاری نداشته‌اید. میلگرد یکی از پرمصرف‌ترین مصالح ساختمانی است که در حوزه ساخت‌وساز، از کف ساختمان گرفته تا سقف سازه، استفاده زیادی از آن ‌می‌شود و نقش بسزایی هم در بحث مقاوم سازی بنا دارد.

اگر می‌خواهید فنی‌تر و تخصصی‌تر بدانید که میلگرد چیست باید گفت میلگرد یک نوع میله و مقطع فولادی است که در سایزها و ابعاد مختلف تولید و از آن برای بتن ریزی استفاده می‌گردد. بتن از قوی‌ترین مصالح ساختمانی است که مقاومت فشاری بسیار بالایی هم دارد اما متاسفانه در برابر نیروهای کششی، چندان مقاوم نیست، به همین خاطر مهندسان برای جبران این ضعف، از میلگردها استفاده می‌کنند. در واقع میلگرد به نوعی وظیفه تقویت بتن را عهده‌دار است و در هنگام بروز زلزله، تا حد زیادی از ترک و شکستگی بنا جلوگیری می‌نماید.

میلگردها را ‌می‌توان بر اساس موارد متعددی تقسیم بندی نمود که در ادامه ابتدا به معرفی مهمترین انواع میلگرد بر اساس جنس می‌پردازیم.

میلگرد

آشنایی با انواع میلگرد بر اساس جنس

میلگردها انواع مختلفی دارند که می‌بایست با توجه به پروژه، بهترین مورد را انتخاب و استفاده نمود. در همین راستا اگر بخواهیم میلگردها را بر اساس جنس تقسیم بندی کنیم ‌می‌توانیم آنها را در 6 دسته زیر قرار دهیم. در نظر داشته باشید که هر کدام از انواع میلگردها دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود می‌باشند.

میلگرد اروپایی

از مقاوم‌ترین انواع میلگرد ‌می‌توان به میلگرد اروپایی اشاره کرد که به طور عمده از منگنز ساخته شده و قدرت خم‌شوندگی بالایی دارد. از محاسن این نوع میلگرد ‌می‌توان به سهولت کار با آن اشاره کرد. ضمنا دقت داشته باشید که میلگرد اروپایی برای پروژه‌هایی با ساختار یکپارچه و به طور کلی مناطق زلزله خیز مناسب نبوده و توصیه نمی‌گردد.

میلگرد فولاد کربن

نام دیگر میلگرد فولاد کربن، میلگرد نوار سیاه است که از رایج‌ترین انواع میلگرد به شمار آمده و قدرت و استحکام کششی بالایی دارد. توجه داشته باشید که این نوع مقطع فولادی برای مناطق مرطوب و شرجی چندان مناسب نبوده و استفاده از آن در شرایط آب و هوایی رطوبت بالا اصلا توصیه نمی‌شود.

میلگرد با پوشش اپوکسی

این میلگرد در واقع همان میلگرد سیاهیست که با روکش اپوکسی پوشیده شده و تقریبا همان مقاومت را دارد با این تفاوت که در برابر خوردگی و زنگ زدگی حدود 70 تا 1700 برابر مقاومت‌تر است. نکته قابل ذکر اینکه به دلیل پوشش ظریف اپوکسی، هرگونه ضربه و آسیب به این محصول ‌می‌تواند مقاومت میلگرد را در برابر زنگ زدگی کاهش دهد.

میلگرد

میلگرد گالوانیزه

اگر چه میلگرد گالوانیزه و میلگرد اپوکسی بسیار شبیه هم هستند ولی تفاوت‌هایی نیز با یکدیگر دارند. مثلا اینکه میلگرد گالوانیزه به نسبت میلگرد سیاه مقاومت بیشتری در برابر خوردگی از خود نشان می دهد (چیزی در حدود 40 برابر). به همین خاطر در مقایسه با آن (میلگرد اپوکسی) قیمت بیشتری هم دارد.

میلگرد فایبرگلاس لیمر

میلگرد FRP (پلیمر تقویت شده با الیاف) یک نوع محصول کامپوزیتی می‌باشد که جایگزین میلگردهای فولادی شده و از خوردگی میلگرد در محیط‌های اسیدی و خورنده جلوگیری می کند. این محصول برای تقویت بتن نیز بسیار مناسب است. میلگرد FRP عموما در فضاهایی که مجاورت با میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی مشکلی را به وجود نمی‌آورد استفاده ‌می‌شود، از همین روی در صنعت هوافضا، خودروسازی، ساخت و ساز و دریایی، این نوع میلگرد مورد استفاده فراوانی دارد. توجه داشته باشید که این نوع میلگرد برای ارتعاشات ناشی از زلزله و یا تجهیزات صنعتی مقاومت چندان زیادی ندارد.

میلگرد فولاد ضد زنگ

بهترین نوع میلگرد برای ساخت پروژه‌ها، میلگرد فولاد ضد زنگ است که یک نوع میلگرد گران‌قیمت نیز به شمار می‌رود. فولاد ضد زنگ ترکیبی از آهن و حداقل 10.5 درصد کروم است که باعث مقاوم شدن میلگرد در برابر زنگ زدگی و خوردگی ‌می‌شود. به همین دلیل از این نوع میلگرد جهت تقویت بتن در سازه‌هایی مثل پل‌ها، بزرگ‌راه‌ها و ساختمان‌های عظیم استفاده ‌می‌گردد.

میلگرد

تقسیم بندی میلگرد بر اساس استاندارد تولید (استاندارد روسی)

میلگردها را بر اساس “استاندارد تولید” نیز ‌می‌توان دسته بندی نمود که در ادامه به موارد معروف و کاربردی در ایران می‌پردازیم:

  1. میلگرد (S240) یا A1: از ساده ترین انواع میلگردها است که برای خم‌کاری و جوشکاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. میلگرد شماره 8 تا 10 از این نوع می‌باشد.
  2. میلگرد (S340) یا A2: میلگرد A2 را میلگرد مارپیچی یا فنری نیز می‌نامند که از ابتدا تا انتهای میلگرد به صورت یکسره ادامه داشته و در هیچ کجا قطع نمی‌شود.
  3. میلگرد (S400) یا A3: این نوع میلگرد با نام آجدار یا آج جناقی شناخته شده و عمدتا در عملیات ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  4. میلگرد (S500) یا A4: این نوع میلگرد از فولادهایی با کربن بالا ساخته شده و ظاهری دوکی شکل دارد. به دلیل مستحکم بودن، از این نوع میلگرد برای جلوگیری از اتلاف منابع و صرفه جویی در هزینه‌ها استفاده ‌می‌شود. از زیر مجموعه‌های این میلگرد ‌می‌توان به میلگرد آج دوکی، آج مرکب و آج یکنواخت اشاره کرد.

آشنایی با انواع میلگرد بر اساس سایز

نوع دیگری از تقسیم بندی نیز وجود دارد که میلگردها را بر اساس سایز میلگرد که از ضخامت و قطر مختلفی برخوردار هستند دسته بندی می‌نماید. در نظر داشته باشید که هر کدام از انواع میلگردها با سایز مشخص، کاربردی به خصوص دارند. انواع مختلف سایز میلگرد به شرح زیر می‌باشند:

میلگرد سایز 8، 10، 12، 14، 16، 18، 20، 22، 25، 28، 32

انواع میلگرد

موارد مصرف میلگرد در ایران

هر کدام از میلگردها کاربرد مخصوص به خود را دارند. مثلا از میلگردهای ساده برای اتصالات ساختمانی، ساخت اتصالات صنعتی، قطعات خودروسازی و اتصالات زیربنایی استفاده ‌می‌شود.

نوع دیگری از میلگردها، میلگرد آجدار است که از مهمترین موارد مصرف میلگردهای آجدار ‌می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • از عمده‌ترین کاربردهای میلگرد آجدار، سازه‌های بتنی است. مانند پل‌ها، ساختمان‌ها، برج‌ها، ایستگاه‌های اتوبوس BRT
  • در سازه‌های فولادی به جهت تقویت سازه و مقاوم سازی در برابر زلزله و خطراتی اینچنینی، از میلگرد آجدار استفاده می‌گردد.
  • مقاومت کششی بتن بسیار پایین است لذا از میلگرد آجدار برای مسلح کردن بتن استفاده ‌می‌شود.

نکته قابل ذکر اینکه، از میلگردهای سایز A1 بدون آج تنها ‌می‌توان برای اطراف سازه‌های بتنی و اتصالات استفاده کرد، حال آنکه سه نوع میلگرد دیگر در شکل‌های خاموت، رکابی، قلاب، خرک و … در سایر قسمت‌های ساختمان همچون فوندانسیون تا سقف، تیرچه بلوک، دال و دیوار کاربرد دارد.

مضاف بر کاربرد میلگرد در ساختمان سازی، این مقطع فولادی در دیگر صنایع نظیر خودروسازی، کشتی سازی و … نیز کاربرد دارد.

خرید از بازرگانی نجومی

در این مقاله ضمن آشنایی با انواع میلگرد و دسته‌بندی آنها، با موارد مصرف و کاربرد هر یک از میلگردها نیز آشنا شدیم. همانطور که ملاحظه شد این محصول تنوع بسیار زیادی داشته و با نظر مهندسین و کارشناسان، از هر کدام برای مکانی بخصوص استفاده می گردد.

نکته قابل ذکر اینکه مشتریان عزیز، ضمن خرید انواع میلگرد از بازرگانی نجومی ‌می‌توانند انواع ورق آلات و آهن آلات ساختمانی را نیز خریداری نمایند. برای این منظور کافی است از طریق راه‌های ارتباطی ذکر شده با ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *