شناخت مقاطع فولادی در راستای افزایش روز افزون از آنها در زندگی روزمره برای هر فردی مخصوصا برای مهندسان حوزه صنعت لازم میباشد. یکی از مقاطع فولادی ورق روغنی است و کاربردهای فراوانی دارد. به همین دلیل بهتر است بدانید ورق روغنی چیست؟ انواع آن کدام است؟ و کاربرد هر یک چیست؟
در این مطلب از وب سایت بازرگانی نجومی علاوه بر پاسخگویی به سؤالات فوق، مشخصات ورقهای روغنی را بیان میکنیم.در صورتی که به دنبال کسب اطلاعات در این خصوص هستید و یا به این حوزه علاقهمند میباشید تا انتهای مطلب همراه بازرگانی نجومی باشید.
ورق روغنی را بشناسید!
ابتدا باید بدانید ورق روغنی چیست؟ و به چه نوع ورقهایی گفته میشود؟ به ورقهای روغنی در انگلیسی Cold Rolled Steel Sheet گفته میشود. تولید ورقهای روغنی با فرآیندی به اسم نورد سرد انجام شده و در این راستا به این ورقها، ورقهای نورد سرد هم گفته میشود. امروزه ورقهای روغنی ساخته شده دارای کیفیت بهتری نسبت به گذشته هستند. این محصولات امروزه با فراهم کردن امکان کنترل بهتر ضخامت، شکل، پهنا، سطح ظاهری و سایر خصوصیات دیگر بهبود یافتهاند.
با کمی توجه بر روی مشخصات فنی ورقهای روغنی به کاربردهای متنوع آن در صنایع مختلف پی خواهید برد. این کاربردها از قبیل ساخت یخچال، ماشینهای لباسشویی و ظرفشویی و سایر لوازم خانگی، تولید خودرو، ساخت موتورهای الکتریکی و … میباشند. برای داشتن امکان استفاده از آن در محصولات مختلف، مشخصات فنی ورق روغنی از لحاظ متالورژیکی طوری طراحی میشود که دارای ویژگیهای خاصی باشد، ویژگیهای همچون کششپذیری بالا، قابلیت شکلپذیری بالا، استقامت بالا، مقاومت در مقابل نفوذ، خصوصیات مغناطیسی، نفوذپذیری و امکان پاکسازی خوب و … .
انواع ورق روغنی
بعد از بیان تعریف ورقهای روغنی لازم است در این بخش شما را با انواع این نوع ورقها آشنا کنیم. ورقهای روغنی به سه دسته تقسیم میشوند که هر دسته دارای مشخصات خاص خود هستند. در همین راستا و بر اساس همین مشخصات کاربردهای ویژهای هم دارند:
- ورق روغنی St12
ورق روغنی St12 یا همان ورق روغنی معمولی، نسبت به بقیه ورقها دارای کاربردهای بیشتری است.
- ورق روغنی St13
ورق روغنی St13 به ورقهای روغنی نیمه کششی معروف هستند. دارای قابلیت کشسانی پایینی میباشند. از این نوع ورق روغنی در مواردی استفاده میشود که نیاز به پرسکاری با عمق کم وجود دارد.
- ورق روغنی St14
این ورقها دارای قابلیت کشسانی بالایی هستند و نام دیگر آنها ورق روغنی فوق کششی است. این نوع ورق روغنی بیشتر برای پرسکاریهای عمیق مورد استفاده قرار میگیرد. این ورقها در صنعت خودروسازی کاربرد فراوانی دارند.
ورقهای روغنی دارای انواع دیگری هم هستند. برای مثال ورق روغنی EK2 که در ساخت لوازم خانگی به کار میرود و خاصیت لعابپذیری بالایی دارد. همچنین ورق St16 که به ورق فوق کشش معروف است. از دیگر ورقهای روغنی، ورق ضدزنگ QSTE میباشد.
کاربردهای ورق روغنی
این ورقها دارای کیفیت و استحکام بالایی هستند و در این راستا کاربردهای فراوانی دارند. یکی از دلایل محبوبیت ورقهای روغنی شکل ظاهری آن است. ورقهای گالوانیزه با استفاده از ورقهای روغنی ساخته میشوند و در این راستا دارای دوام، استحکام و انعطاف مطلوبی هستند. یکی از پر استفادهترین و به صرفهترین مواد اولیه، در موارد مختلف، ورقها و ساختارهای گالوانیزه میباشد.
از ورقهای روغنی در ساخت مخزنها استفاده میشود و در این راستا کاربردهای فراوانی دارند. یکی از دلایل پر کاربرد بودن آن خاصیت ضدزنگ بودن آن است. همچنین از ورقهای فلزی در ساخت لولههای فلزی و صنعتی، ساخت تجهیزات کشاورزی، محفظههای کمپرسور هوا و محفظههای فیلتر، نیز استفاده میشود. این ورقها با توجه به خصوصیاتی همچون دوام بالا و اکسیده نشدن بسیار مقرون به صرفه هستند. در ادامه برخی از کاربردهای این نوع ورقها را به طور دقیقتر بیان خواهیم کرد.
-
ساخت و ساز
با توجه به گستردگی محصولات ورق روغنی، صنعت ساخت و ساز یکی دیگر از نیازمندان این ورق است که از آن در ساخت درب و پنجره، پروفیلهای ساختمانی و دکوراسیون استفاده میشود. این نوع ورقها در بازار به نام فولاد سرد معروف هستند و این نام به خاطر فرآیند تولید آنها که به روش نورد سرد است میباشد.
-
صنعت خودرو
یکی از پرمصرفترین ورقها در صنعت خودروسازی، ورق روغنی میباشد. از ابعاد استاندارد این ورقها به صورت رولهایی با عرض ۱ تا ۵/۱ میلیمتر و ضخامت ۳/۰ تا ۳ میلیمتر در این صنعت استفاده میشود. در حال حاضر در صنعت خودروسازی به دلیل سبکتر شدن وزن و کاهش سوخت از ورقهایی با قطر کم و مقاومتتر استفاده میشود که در این بین میتوان به ورق روغنی اشاره کرد.
-
لوازم خانگی
از این نوع ورقهای زیبا در ساخت لوازم خانگی و لوازم برقی از قبیل ماکروفر، یخچال فریزر، اجاق گاز و همچنین رادیاتورها و کابینتها و انواع گوناگون یراقآلات استفاده میشود.
-
مبلمان فلزی
در ساخت وسایل فلزی این نوع ورقها بسیار پرکاربرد هستند. میزها و کشوهای فلزی، برای نگهداری اسناد و مدارک به طور معمول از جنس ورقهای روغنی هستند. امروزه در هر ادارهای یک کشوی فلزی وجود دارد که جنس آن ورق روغنی است.
ورقهای روغنی در ساخت کمدها ( دانشگاه و مدرسه ) استفاده میشود که گاهی آنها را رنگآمیزی میکنند.
مزایای ورق روغنی چیست؟
با این تفاسیر بهتر است از ورق روغنی در مصارفی که نیاز به دقت فنی بالا دارد و یا شکل ظاهری مهم است، استفاده کرد. از این ورقها میتوان در مواردی که نیاز به ایجاد فرمهایی ظریف و با دقت بالا وجود دارد استفاده کرد.
با کمی تحقیق در مورد مشخصات فنی ورق روغنی میتوان فهمید که از لحاظ فیزیکی از ورقهای سیاه مقاومتر هستند و دلیل آن شکل دادن در دماهای پایین است که این امر موجب سختی فولاد، مقاومت در برابر کشش، گسیختگی و مقاومت در برابر تغییر شکل میباشد. همچنین این ورقها بعد از فرآیند ساخت دچار جمعشدگی نامطلوب نخواهند شد و شکل فیزیکی خود را از دست نخواهند داد. از این ورقها در ساخت صدها نوع از وسایل و تجهیزات در صنایع مختلف استفاده میشود. در نظر داشته باشید که پروسه ساخت ورق روغنی سریعتر و ارزانتر است. این ورقها در زمینه انجام بازسازیهای سریع و استفادههای فوری عالی هستند.
نکات مهم هنگام خرید ورق روغنی
در خرید ورقهای روغنی باید به کارخانه سازنده آن توجه کرد. در نظر داشته باشید که خرید ورق روغنی از یک برند معتبر، تضمین کننده کیفیت آن خواهد بود. برای راحت شدن خیال خود از یک فروشنده ورق روغنی با سابقه خرید کنید. یکی دیگر از نکتههایی که باید هنگام خرید ورق روغنی به آن توجه کرد تاریخ مصرف آن میباشد.
از لحاظ قیمت ورقهای روغنی دارای قیمت بیشتری نسبت به ورقهای سیاه هستند و علت آن پیچیدهتر بودن فرآیند تولید ورق روغنی، ضخامت کمتر آن و کیفیت بالاتر ورقهای روغنی میباشد.
روش تولید ورق روغنی
لازم به ذکر است که فرآیند نورد سرد باعث کمتر شدن ضخامت ورق روغنی میشود. در مرحله اول این فرآیند ابتدا با اعمال کشش و فشار بر روی ورقها آغاز خواهد شد. در نهایت این مرحله باعث کمتر شدن ضخامت و سختتر شدن ورقها میشود. با توجه به این که قابلیت شکلپذیری در ساخت ورقهای فلزی اهمیت بالایی دارد فولاد به دست آمده از این مرحله آنیلکاری خواهد شد. آنیلکاری شامل گرمادهی میباشد که باعث خاصیت انعطافپذیری در ورقهای روغنی میشود. در ادامه مراحل تولید این محصولات را شرح میدهیم:
- فرآیند نورد سرد
در این قسمت ورقها اسیدشویی و روغن.کاری میشوند و به سمت غلتکهای نورد هدایت خواهند شد. در این پروسه ورقها نازک و نازکتر شده و هنگام خارج شدن ورق از غلتک آخر دوباره به شکل کویل درآورده میشوند.
- فرآیند آنیلکاری
آنیلکاری در راستای انعطافپذیری فولاد انجام میشود. این فرآیند دارای دو روش میباشد.
- آنیلکاری بچینگ (Batching)
- آنیلکاری پیوسته (Continuous Annealing)
در روش بچینگ چهار یا پنج کویل ورق سخت بر روی پایههای ثابت قرار میگیرد و فولاد را به طوری میپوشانند که از اکسید شدن آن جلوگیری شود. اکسید میتواند به سطح ورقها آسیب برساند. سپس یک کوره بزرگ روی کویلها قرار میدهند و فرآیند گرمادهی آن با دو روش گازی و بخار گرمادهی و یا فنها انجام میشود.
روش بعدی آنیلکاری، روش پیوسته میباشد. در این روش با استفاده از یک تسمه فولاد را به داخل کوره هدایت میکنند و سپس بعد از سرد شدن به شکل کویل در میآید.
- فرآیند پرداخت رول ورق سرد
برای فروش ورقها باید آنها را پرداختکاری کرد. فرآیند نورد سطحی یا همان تمپر رولینگ بعد از فرآیند آنیلکاری است. این فرآیند شامل نورد سرد ورقها با کاهش دمای خیلی کم میباشد. این عمل باعث یک دست شدن ورق میشود.
خرید از بازرگانی نجومی
به دلیل مزایای بسیار زیاد ورقهای روغنی، در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارند. در این مقاله از وب سایت آهن نجومی به بیان مشخصات، ویژگیها و کاربردهای ورق روغنی پرداختیم. در صورتی که در این حوزه فعالیت میکنید، اطلاع از کاربردهای این نوع ورق شما را در انتخاب کردن کمک میکند. در صورت داشتن هر گونه سوال در خصوص نحوه خرید، ویژگیها و سایر موارد مربوط به ورقهای روغنی، میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید. بازرگانی نجومی در این راستا اقدام به تولید و فروش انواع ورقهای روغنی، گالوانیزه و … نموده است. همچنین اگر انتقاد یا پیشنهادی در راستا پیشرفت وب سایت ما دارید در قسمت نظرات با ما در ارتباط بگذارید.