پروفیل، یکی از پرکاربردترین مصالح فلزی است که در انواع مختلف تولید و روانه بازار میشود. پروفیلها دارای کاربردهای متفاوتی هستند. برخی از آنها در ساخت درب و پنجره و برخی نیز برای سقف به کار میروند صنعتگران و پیمانکاران ساختمانی برای اینکه بتوانند بهترین استفاده را از پروفیل مورد نظر خود ببرند، باید به درستی با کاربردها و ویژگیهای آن پروفیل آشنا باشند. در این مطلب قصد داریم شما را یکی از انواع پرکاربرد پروفیل، یعنی پروفیل z، کاربردها و ویژگیهای آن بیشتر آشنا کنیم، تا پایان با ما همراه باشید.
پروفیل زد (z) چیست؟
برای آشنایی با پروفیل z ابتدا باید به طور کامل پروفیل را بشناسید. پروفیل یکی از انواع مصالح پرکاربرد ساختمانی است که در یک طول معین دارای مقطع ثابتی است. به طور کلی پروفایلها به دو دسته باز و بسته تقسیم میشوند. پروفیل z یا پرلین زد، یکی از انواع پروفیلهای باز است که ظاهر آن به شکل حرف انگلیسی z است. این نوع پروفیل دارای کاربردهای بسیار زیادی است. از جمله در ساختمانسازی، ساخت درب و پنجره و همچنین تولید نرده از پروفیل z استفاده میشود. میتوان با اطمینان گفت پروفیل z یکی از پررنگترین و اساسیترین نقشها را در حوزه ساختمانسازی دارد.
پروفیل زد چگونه ساخته میشود؟
پرلین زد، طی یک فرایند تولیدی نسبتا پیچیده تولید میشود و در واقع این پروفیل حاصل تکنولوژی نورد گرم است. نحوه ساخت این پروفیل به شکل زیر است:
در مرحله اول رولهای فلزی موجود در کارخانه وارد دستگاه برش شده و در سایزها و ابعاد مختلفی برش میخورند. سپس ورقهای برش خورده درون دستگاه ساخت پروفیل z قرار داده میشوند. در این مرحله شکلدهی ورقهها با خمهای متعددی صورت میگیرد. مرحله بعد پروفیل حاصل، از قسمتی از دستگاه که مخصوص بررسی شکل و مقطع پروفیل است، عبور میکند. در این مرحله پروفیل با عبور از این قسمت در مقاطع متعددی تولید شده و به شکل z در میآید. در پایان نیز هر کارخانه متناسب با نوع نیاز و درخواست مشتری، پروفیلهای z خود را پانچ کرده و روانه بازار میکند.
پروفیل زد در چه ابعادی تولید میشود؟
پروفیلهای زد بر اساس نیاز خریدار، در سایز و ابعاد مختلف، تولید میشوند. این پروفیلها در سایزهای متفاوتی به بازار عرضه شده و مشتری بر اساس نیاز خود میتواند سایزهای مختلفی را سفارش دهد. پیمانکاران بر اساس میزان باری که اسکلت ساختمان میتواند تحمل کند و همچنین بر اساس ابعاد ساختمان، پروفیل مورد نیاز خود را محاسبه میکنند باید در نظر داشت که تا یک سایز خاصی پروفیل میتواند عرضه شود. در زیر به نهایت سایزهای تولید پروفیل اشاره شده است:
- حداکثر طول یک پروفیل زد = 16 هزار میلیمتر
- حداکثر جان یک پروفیل زد = 400 میلیمتر
- حداکثر بال یک پروفیل زد = 100 میلیمتر
علاوه بر موارد گفته شده در بالا، حداکثر سختی ورق پروفیلها را هم تا سطح ST52 در نظر میگیرند. کشورهای تولیدکننده فلزات و پروفیل، از استانداردها و مؤلفههای مخصوصی برای تولید محصولات خود استفاده میکنند. بیشتر محصولات موجود در بازار ایران متناسب با استانداردهای کشورهای اروپایی تولید و به بازار عرضه میشوند.
مشخصات و ویژگیهای مربوط به بال پروفیلهای زد
پروفیل زد، دارای بالهای پایینی و بالایی است. دو لبهی پایینی و بالایی پروفیل زد دارای ابعاد و سایزهای خاصی هستند. سایزهای معمول یک پروفیل زد به شرح زیر است:
- سایز بال در پروفیل زد = 50 تا 100 میلیمتر
- سایز لب پایین پروفیل زد = 15 تا 30 میلیمتر
- سایز لبهی بالای پروفیل زد = 15 تا 30 میلیمتر
- سایز بال بالا در پروفیل زد = از 50 تا 100 میلیمتر
- حد فاصل بین بال پایین و بال بالا در پروفیل زد = 100 تا 400 میلیمتر
مشخصات پروفیل Z
پروفیلهای زد دارای ویژگیهای ظاهری، ابعاد و اندازههای تولیدی گستردهای هستند. اما به طور کلی در چهار شکل اصلی و با نامهای Z16، Z18، Z20 و Z22 وارد بازار میشوند. هرکدام از این مدلها دارای وزن، ضخامت، استحکام و قیمت مخصوصی هستند. از ویژگیهای اساسی، مهم و ویژه پروفیلهای زد میتوان موارد زیر را نام برد:
-
طراحی منحصر به فرد
طراحی پروفیل Z به صورتی ویژه و منحصر به فرد انجام میشود. این طراحی به گونهای است که بتوان از پروفیل زد برای استفاده در کنار تیرچههای سقف و دیوار ساختمانها استفاده کرد.
-
زوایای منعطف
پروفیلهای زد دارای زوایای کمتر از ۹۰ درجه هستند. این ویژگی باعث میشود انعطاف پذیری بسیار بالایی داشته باشند و در اهداف مختلف مورد استفاده قرار بگیرند.
-
طراحی دارای همپوشانی
پروفیلهای زد را میتوان به خوبی و بدون محدودیت روی هم چید، به همین دلیل برای استفاده در ساختمان های اسکلت فلزی و با ارتفاع بسیار زیاد، مناسب هستند.
-
شیب متناسب با سقف
یک پروفیل زد به دلیل بخش خمشی خود به خوبی قادر است متناسب با افزایش شیب سقف به شکل متقارن و عمودی افزایش پیدا کند و به خوبی با آن هماهنگ شود. به همین دلیل پروفیلهای زد در سقفهایی با شیب زیاد کارایی بسیار خوبی دارند.
-
پشتیبانی سازه
پروفیلهای زد با قرار گرفتن بین ورقهای سقف
پشتیبانی لازم را برای سازه ایجاد میکنند.
-
قدرت بالا
پروفیلهای زد قدرت بسیار بالایی دارند و قادرند وزن سازههای بسیار سنگین را خیلی خوب تحمل کنند. به همین دلیل برای ساختمانهای دارای سقف بزرگ و ظرفیت بارگذاری بالا از این نوع پروفیل استفاده میشود.
-
وزن کم
وزن پروفیل زد بین 4 تا 10 کیلوگرم است و با در نظر گرفتن استحکام بسیار بالای آن، این پروفیل بسیار سبک محسوب میشود. بنابراین حمل و نقل آن بسیار آسان بوده و استفاده از آن میتواند باعث کاهش وزن کلی سازه شود.
-
قابلیت بازیافت
پروفیلهای زد را باید در محیط خشک نگهداری کرد. زیرا این پروفیلها نسبت به رطوبت حساس هستند و در معرض آب و هوای مرطوب امکان خوردگی زودرس در آنها به وجود میآید. زمانی که پروفیلهای زد خیس میشوند، باید آنها را از یکدیگر جدا کرد و به شکل باز روی زمین قرار داد تا به وسیله جریان هوا خشک شوند.
وزن پروفیل زد چقدر است؟
تولید پروفیل زد تحول بسیار بزرگی در ساختمان سازی محسوب میشود. زیرا وزن کلی ساختمان و استحکام نسبی پی و پایه در نگهداری وزن، همواره یک مشکل بزرگ برای طراحان ساختمان و سازههای بزرگ بوده است. با ورود این پروفیل به صنعت ساختمانسازی تقریباً نیمی از وزن کلی ساختمان، کم شد و این خود یک انقلاب اساسی و بزرگ در ساختمانسازی به شمار میآید. انواع پروفیل زد دارای وزنهای متعددی هستند اما به طور کلی این وزن در حدود 4 تا 10 کیلوگرم متغیر است.
مزیتهای پروفیل زد
پروفیل زد دارای مزایای بسیاری است، از جمله مهمترین این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این فلز توانایی منحصر به فردی در تحمل بارهای کششی دارد. تقریبا در تمامی سازههای فلزی پروفیل زد مورد استفاده قرار میگیرد و این کاربرد فراوان نشانهی اهمیت زیاد این نوع از پروفیل است.
این پروفیل باعث استحکام کلی ساختمان میشود به همین دلیل در مناطق زلزله خیز بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از این نوع پروفیل باعث افزایش مقاومت چارچوب فلزی سازه میشود و به همین دلیل تهدیدهایی مانند طوفانهای ناگهانی یا فرسایش خاک، آسیبهای بسیار کمترب به ساختمان وارد خواهد کرد.
این پروفیل سبک و کم وزن است به همین دلیل حمل و نقل آن نسبت به مصالح دیگر ساده تر است. پروفیل زد توسط انواع پیچ و مهره در سازهها مورد استفاده قرار میگیرند. به همین دلیل به راحتی میتوان آنها را بازرسی و عیب یابی کرده و قطعات بیکیفیت را تعویض نمود.
این نوع از پروفیل به سادگی بازیافت میشود و به همین دلیل یک محصول سازگار با محیط زیست شناخته میشود. استفاده از پروفیل زد به عنوان جایگزین سایر فلزات در ساختمانسازی، باعث کم شدن وزن ساختمان تا حدود تقریبا ۴۰ درصد میشود.
پروفیل زد چه کاربردهایی دارد؟
پروفیل های زد به علت شکل ظاهری و قیمت بسیار مناسبی که دارند دارای کاربردهای متنوعی هستند. از جمله مهمترین کاربردهای این پروفیل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده در ساخت فریم فلزی
- استفاده در ساخت ریلها و پایهها
- استفاده در ساخت ستونها و تیرکها
- استفاده در کشتیسازی یا سایر مصارف صنعتی
- استفاده از پروفیل Z به عنوان المانهای استقامتی و کمکی در صنعت ساختمان سازی
- استفاده جهت افزایش استحکام سازههای کوچکتر از کارخانه یا ساختمانهای چند طبقه
- استفاده در ساخت پوشش سقف سازههای مختلف مانند سالنهای ورزشی، کارگاهها، ایستگاههای اتوبوس و محل سوختگیری و اتصال سازههای اسکلت فلزی
- استفاده در سازههای صنعتی (به عنوان تکیه گاه)، تیر و خرپا در سازههای فولادی غیر صنعتی (مانند سازه های فلزی سبک، انبارها، آشیانههای هواپیماها، طویلهها، ایستگاههای سوخت رسانی، ایستگاه اتوبوس، ترن هوایی)
قیمت پروفیل z
قیمت پروفیل زد با توجه به عوامل متعددی از جمله ابعاد، سایز و ضخامت پروفیل تعیین میشود. این پروفیل با نام پروفیل ضد رطوبت نیز شناخته میشود. قیمت این نوع پروفیل به علت تقاضای زیاد آن در بازار بسیار مقرون به صرفه و مناسب است.
نتیجه گیری
پروفیل زد یا پرلین زد به منظور افزایش استحکام اسکلتهای فلزی، بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
به دلیل کاربرد گسترده این نوع پروفیل، بسیاری از ساختمانسازان و صنعتگران خریدار آن هستند. لذا شما نیز در صورتی که قصد خرید این محصول را دارید و میخواهید از قیمت بهروز و لحظهای آن مطلع شوید، میتوانید به پشتیبانی سایت بازرگانی نجومی مراجعه کنید و با کارشناسان مجموعه برای خریدی مطمئن و مناسب مشورت کنید.